Du er her: Artikler

Frukt og grønt og kreftfare

ScanStockPhoto_image_304523_liten
Friske grønnsaker står sentralt i kostholdsrådene fra Bernt Rognlien.
Frukt og grønnsaker og kreftrisiko er en av kombinasjonene man har forsket lengst på innenfor kreftforskningen, for å se om det å spise mer av dette kan hjelpe. De lærde strides imidlertid fortsatt.

I over 30 år har man studert effekter av frukt og grønnsaker på kreftrisiko, men det har ikke vært vist noen sikker beskyttende effekt. Ved kreft i spiserør og magesekk har man sett en moderat redusert risiko, men her spiller røyking og alkohol muligens en rolle og med nedgang i spesielt tobakksforbruk, kan det være vanskelig å vite hva som spiller størst rolle.

Ved lungekreft har man ikke sett noen sikker sammenheng mellom frukt og grøntinntak og redusert kreftrisiko selv om man skiller mellom røykere og ikke-røykere. Ved tykktarmskreft, brystkreft og prostatakreft synes det å være en liten eller ingen sammenheng mellom totalt frukt og grønnsaksinntak og risiko for kreft. Det kan likevel være at de som spiser mye frukt og grønt har lavere risiko enn de som spiser lite og det kan være at noen typer frukt og grønt spiller en større rolle enn andre da de kan ha et svært ulikt næringsinnhold.

Tross de sparsomme gunstige effektene man har sett for kreftrisiko så anbefales frukt og grønt for et sunt kosthold. Personer som spiser mye frukt og grønt er oftere normalvektige og kan gjennom det redusere sin kreftrisiko. Det viktigste er å unngå fedme, røyking og høyt alkoholinntak. (Kilde: British Journal of Cancer)

Torsdag 26. januar, 2012
Helse og kosthold | Nyheter

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake