Ekspertsvar

Anna: Jeg fikk brystkreft for 3 år siden. svulst 16mm, og brystbevarende operasjon med påfølgende cellegift, stråling, og nå med tamoxifen i 5 år. Føler meg frisk og sprek, og har egentlig lagt sykdommen bak meg. Spenning er det jo selvsagt ved kontrollene. Har lest at tilbakefall er hyppigst mellom 2-5 år, men noen steder leser jeg at tilbakefall er hyppigst etter det første året. Hva er egentlig riktig?
Brystkreftekspert Ellen svarer: Hei Anna!

Siden du bruker Tamoxifen så antar jeg at du er yngre enn 55 år. Du hadde en liten svulst uten spredning til armhulen og med mottakere for østrogen. Dette vil med andre ord si en svært god prognose. Over 90% lever etter 5 og 10 år!

De fleste tilbakefall lommer i løpet av de to første årene etter operasjon, sjelden det første halvåret da man gjerne er i gang med all den tøffe behandlingen.

Jeg vil anbefale deg å fortsette med Tamoxifen til 5 år etter operasjonen, være fysisk aktiv ca. 30 minutter hver dag, ikke drikke mer enn ca. 1 glass vin daglig, evt. samle opp til helgen, ikke røyke og ha et variert kosthold. Da har du de beste muligheter til å leve til du er 100 år!

Hilsen Ellen