Ekspertsvar

Torhild : Hei Ellen. Eg vart operert for brystkreft 44 år gml- mastektomi pga paget disease. Trengte heldigvis ikkje videre behandling. Oppdaget gradvis forandringer på brystet. Da det til slutt ble slik at den skjeve brystvorta sprakk og d ble et lite sår gikk eg til legen som sendte meg til mammografi. Bildene va fine og fastlegen sa det ikkje var noe å bekymre seg for. Men såret ville ikkje gro og det kom en liten kul. Gikk til fastlegen igjen som sa eg måtte slutte å bekymre meg - bildene va fine og kulen va en melkekjertel påsto ho og ba meg komme igjen om 4 mnd - noe eg gjorde for det grodde ikkje. Eg ble henvist til en kirurg ved det lokale sjukehus(han er og gynekolog og har erfaring med brystreduksjonsoperasjoner). Han kjente kulen og han mistenkte nok at noe kunne være galt. Han opererte vekk halve brystvorta mi og kulen og sendte den til patolog. Nye runder med mammografi og ultralyd i juni viste ingenting men patologen konkluderte pga funn med paget disease. Jeg ble operert på et større sykehus. Det gikk bra. På den første kontroll sa kirurgen til meg at eg ikkje trengte videre behandling. Det bortopererte brystet viste at kreften va spredt seg litt innover i brystet. Det eneste eg trengte var å gå på kontroll i 10 år framover. Så til mitt spørsmål. På de kontrollene eg har gått består kontrollen av mammografi og ultralyd. thats it. Eg ha veldig tett brystvev så hver gang ha eg måttet ta ekstra bilder.3 ganger så mye som normalt og røntgenlegene ha virket usikre. Eg bli bare mer engstelig for eg får ikkje svar på mitt spørsmål: Hvorfor består kontrollen av meg med de to typer metoder som ikkje oppdaget krefttypen min? En skal jo gå til kontroll for evt å tidlig oppdage at kreft evt er kommet tilbake. Eg mener kontroll hos kirurg som fysisk undersker brystene mine er mer andvendelig. Og så spør eg deg. Ka med MR? Er det nyttig i mitt tilfelle? Eg mener at dersom eg ska fortsette med mammografi 10 år fremover med å ta 3 ganger så mange bilder som normalt, vil det sette meg i en uheldig risikosituasjon pga større strålemengde ift den nytten denne metoden har for å oppdage kreft hos meg. Min manglede tillit til kontrollen har ført til at det er 1,5 år siden eg sist var til kontroll. Uæhhh....vart visst litt lang utgreiing. Men siden min krefttype er litt uvanlig tenkte eg du kanskje ville synes problemstillingen var litt interresant.
Brystkreftekspert Ellen svarer: Hei Torhild!

Pagets disease er en uvanlig brystkreftform. Den arter seg vanligvis som et sår som ikke gror ved brystvorten. Det kan derfor ta noe tid før diagnosen stilles. Både pasient og av og til lege kan tenke at dette er noe som går over, evt. prøve med ulike salver. Det er viktig at alle som har sår som ikke vil gro på brystvorteområdet, kontakter lege med tanke på Pagets disease.

Det er vanlig at alle brystkreftopererte pasienter skal kontrolleres årlig med mammografi og en klinisk legeundersøkelse i 10 år. Ultralyd benyttes ikke rutinemessig fordi det er en ressurskrevende undersøkelse. MR benyttes sjelden fordi denne undersøkelsen oftere oppdager uspesifikke funn som krever videre undersøkelser og unødvendig engstelse. Ultralyd og MR benyttes derfor bare i helt spesielle tilfelle og det KAN for eksempel være ved svært tett kjertelvev, noe man spesielt ser hos kvinner under 35 år.
Jeg er enig med deg i at det høres ut som om du er i en gruppe som kanskje kunne ha nytte av ultralyd siden tolkningen av mammografibildene ser ut til å være noe problematiske. På den annen side så skal alle radiologer selv vurdere dette behovet og siden de ikke har ønsket å gjennomføre denne ultralyden hos deg, så forventer jeg at de har fått avklart det de har lurt på med forstørrelsesbildene de har tatt. Jeg vil anbefale deg å gjennomføre årlig mammografi og samtidig spørre om det er behov for ultralyd. Ettersom du blir eldre, vil brystkjertelvevet bli stadig mindre tett og mammografien vil bli enklere å tyde for radiologene. Du skal også ha en årlig klinisk undersøkelse hos fastlege eller på sykehuset. Dette fordi det en sjelden gang er slik at man kan få tilbakefall av brystkreft uten at det er synlig på mammografi, evt. ultralyd og MR, men bare ved å kjenne på bryst og armhuler.
Ikke vær redd for å spørre personalet på brystdiagnostisk senter til råds!

Hilsen Ellen