Ekspertsvar

M50 - Tamoxiven bruk: Hei Ellen,

Jeg er 50 år og ble operert i 2009 for brystkreft (høyreside) og brystbevarende. Jeg har stått på Tamoxifen i 4 år nå, og på grunn av prolapser både på ryggen og nakken, står jeg på Tramadol 50mg,- 2g. per dag.

Jeg opplever hetetokter, kvalme,svimmelhet, slapphet, vektøkning og 2 episoder mens jeg var på ferie i et varme strøk; fikk jeg krampe på venstre bein.
I det siste blodprøve ble det påvist forhøyet leververdig (uten uvanlige symptomer) og ble henvist til Ultralyd. Etter Ultralyd undersøkelse fikk jeg beskjed i samme dag om å ta CT bukken på grunn av legen så fett rundt leveren, slik at hun ikke kunne se klart på bildene og at det ikke var påvist noe funn.
Noen dager etterpå fikk jeg brev om at det fortsatt en innsnevring i den venstre gallegangen, men de var usikker om hva var årsaken til det. Derfor, har min lege oversendt bildene til St. Olavs Hospital i Trondheim for ny vurdering; og derifra kan jeg få tilbakemelding fra min lege etter at de får svar fra det nevnte sykehuset.
Jeg leste litt om bivirkninger på tamoxifen, og en av de bivirkningene (under lever/gallegangene) var at man kan få fett i leveren. Mitt spørsmål er: I og med jeg får disse plagene, er det mulig for meg å be min lege om at jeg kan bare slutte å ta tablettene? Finnes det noen andre alternativer, f.eks. andre tabletter?
Jeg danser Zumba i 45 minuter, men på grunn av at jeg har vært plaget med mye smerter i ryggen og nakken på grunn av prolapser, kunne jeg ikke danse flere ganger i uke før. Det var nok heldig om jeg kunne gjøre det 2 ganger i uke og av til når etter en trening at jeg fikk smerter, kunne det ta 2 til 3 uker før jeg kunne danse igjen.
Nå er jeg veldig glad for at jeg fant en ny måte å danse Zumba på, jeg tar kun 30 minutter om gangen, og det går nok fint. Nå trener jeg hver dag.
Jeg har også startet med en ny diet, og planlegger å spise mer fiber, frukt, grønnsaker, mindre karbohydrater og drikke mye vann.
Jeg er veldig spent på hvilket svar jeg kan få fra sykehuset igjen.
Håper du kan gi meg råd om hva jeg kan gjøre. Jeg har lyst å slutte med tablettene men samtidig er jeg redd for å få tilbakefall om eventuelt jeg tar denne beslutningen.

Med vennlig hilsen,
M50
Brystkreftekspert Ellen svarer:
Ja, Tamoxifen kan gi bivirkninger som hetetokter, vektøkning og noen av de andre ulempene du nevner. Samtidig er Tamoxifen en medisin som har vært benyttet i mange år og med veldig gode resultat mht bedre overlevelse av brystkreft. Tamoxifen brukes hos kvinner før overgangsalder, men en litt annen type medisin som hemmer østrogenproduksjonen, brukes av kvinner etter overgangsalder (aromatasehemmere). Innsnevring av en gallegang har jeg aldri hørt om som bivirkning av Tamoxifen. Fett i leveren kan nok forekomme og det er gjerne forbundet med at man ofte legger på seg ved bruk av Tamoxifen. Dersom det er grunn til å tro at dine plager kan forårsakes av Tamoxifen, så finnes det andre muligheter. Vanligvis anbefaler vi at man bruker Tamoxifen i 5 år etter operasjon, men det er selvfølgelig mulig å slutte etter 4 år. Nyere studier indikerer dog at man kan ha effekt i 10 år etter operasjon. Dersom du har kommet i overgangsalder, kan det være mulig å skifte fra Tamoxifen til en aromatasehemmer. Disse har ofte også bivirkninger som hetetokter, men noe mindre vektøkning.Jeg synes du skal avvente endelig beskjed vedr. innsnevringen i gallegangen din. Deretter bør du be om en samtale med lege på sykehuset der du ble operert og høre om de har et godt råd til deg. De har mer detaljer rundt brystkreftsykdommen din og kan gi deg et mer spesifikt råd vedr. tablettbruk. Ellers skal du ha all honnør for at du er flink til å trene, tross plager med prolaps. Fysisk aktivitet er viktig for å redusere overgangsalderplager mest mulig. God bedring!

Ellen