Ekspertsvar

ruske: Hvor lang tid etter cellegift bør det gå før rekonstruksjon med silikon etter cellegift? Ingen stråling og ikke spredning til lymfeknuter.
Er rekonstruksjon av eget vev bedre i forhold til å oppdage eventuelle nye svulster, sett i forhold til silikon? Er det vanlig å få silikon i også det andre brystet for å få symmetri, eller setter de bare silikon der det brystet er fjernet. Ser for meg at det ikke vil se så bra ut over tid?
Brystkreftekspert Ellen svarer: Kjære ruske!
Ved rekonstruksjon med eget vev eller protese, så er brystet nesten alltid fjernet i sin helhet. Selv hos de som har fjernet hele brystet, med eller uten rekonstruksjon, er det ca. 1-2% risiko for lokalt tilbakefall. Vi anser at det ikke er noen forskjell i mulighet for å oppdage et lokalt tilbakefall om man er rekonstruert med protese eller eget vev. Vanligvis setter man bare protese i det brystet som er fjernet. Det blir feil å fjerne et friskt bryst og legge inn protese der bare for å oppnå fullgod symmetri. Istedet kan plastikkirurgene gjøre korreksjoner med f.eks. løft av det gjenværende brystet. Målet er at man skal se godt ut med BH på. Proteser må gjerne skiftes over tid og da kan man evt. skifte til en annen protesefasong dersom gjenværende bryst har endret seg over tid.

Hilsen Ellen