Du er her: Artikler

Her er et knippe av Håvards svar

Her har du et eksempel på tildigere spørsmål som vår indremedisiner Håvard har svart på, vi har nye eksperter hver tirsdag, om det skulle være noe du lurer på også. Det er gratis å stille spørsmål.

hilde: Hei!
Vet du noe om demens og overgangsalder? Jeg må si at som 50-åring opplever at hukommelsen er dårligere enn før og at jeg liksom har vanskelig for å finne de riktige ordene på rett plass. Er det et uttrykk for begynnenede demens eller er det bare forbigående hormoner i forandring? Takknemlig for svar.

Håvard: Mental svikt (demens) er en tilstand som regel forekommer i høy alder. Det er ikke kjent at overgangsalderen utløser mental svikt, men mange angir at de har noe ordletingsproblemer.
"Riktig ord på rett plass" er nok derfor hormoner i forandring.
Når dette er sagt, ser det ut som et gunstig levesett (life style) kan redusere risikoen for mental svikt gjennom livet.
Det kan se ut om fysisk aktivitet og fravær av tobakk/røyking er viktige forhod. Andre områder som diskuteres uten endelig konklusjon ernæringsforhold, alkohol, cogentiv (hjerne-sanse) stimulering og deltagelse i sosiale nettverk.
 
 
 
mona: Hei!
Jeg er 58 år gammel og blir behandlet for høyt blodtrykk . Påvirker blodtrykksmedisiner seksuallyst og funskjon også hos kvinner slik jeg har lest at det gjør hos menn?
 
Håvard: Det gjør det nok, selv om det er lite forskningsdata å ta utgangspunkt i.
Betablokkere blir regnet som uheldige av noen.
Når denne problemstillingen kommer opp på kontoret, tilbyr jeg som oftest å prøve å bytte medisiner. Det kan bety litt prøving og feiling før man klarer å skreddersy et tilbud.
 
 
 
Hei Håvard!
Kan hetetokter gi høyt blodtrykk og viceversa??
 
Håvard: Det typiske er at blodtrykket stiger noen år etter menopausen. Blodtrykket har ikke en stabil verdi som høyde eller vekt, men går opp og ned hele tiden. Ved stress eller ubehag (som besøk på legekontorer eller hos tannlegen) vil ofte blodtrykket stige forbigående. At hetetokter gir vedvarende høyt blodtrykk (eller omvendt), har jeg ikke hørt om.
 
 
 
32 år: Hei.
Opplever til tide hjertebank....Som om hjertet hopper over et slag.
Bør jeg få dette undersøkt, eller er det normalt. Mener dette øker på i det jeg drikker mye kaffe eller alkohol
 
Håvard: De fleste menesker opplever litt sterke hjerteslag eller hjertebank fra tid til annen. Sansynligvis er det en godartet tilstand du kan se an, også fordi du er en ung og sansynligvis helt frisk kvinne.
 
 
32 år: Kan noen gang presse ut små dråper melk fra brystene.
Det er 1,5 år siden jeg slutta å amme. Hva kan være grun til dette
 
Håvard: Dette er sansynligvis normalt. og har vel noe å gjøre med frigjøring av prolaktin -hormon ved stimulering. Hvis det samtidig kommer ut litt blod eller hvis du har uregelmessig menstruajson, bør du bli undresøkt av lege.
 
 
 
Eva:
Hei. Er kolesterol på 6,4 for høyt for kvinne 48? Har ikke hatt mens på 8 mnd. Er det sammenheng? Er jeg dårligere beskyttet mot hjerteinfarkt nå enn når jeg fortsatt menstruerte? Har ingen andre overg.plager. Kol.har ikke vært over 6 før, men over 5.
 
Håvard: Jeg pleier å si at det er forskjell på normalt kolesterol og optimal kolesterol-verdi, altså at det optimale er lavere enn det som er vanlig i den norske befolkning. Høyt kolesterol er en risikofaktor, og vanligvis ikke en sydom i seg selv. Sansynligvis har det ikke sammenheng med fravær av mens. Sansynligheten (risikoen) for hjerteinfarkt øker med økende alder, slik at sansynligheten for hjerteinfarkt er større nå enn for 1 år siden (hvis man skal bruke matematikk eller statistikk). Fravær av mens i seg selv, betyr ikke så mye, så vidt jeg vet.
 
 
 
eva: En ting til; kan forkalkninger i hjertets årer forsvinne ved hjelp av "hjertevennlig" kosthold, eller kan vi bare forebygge ytterligere fortetninger? Hvis en ved CT får bekreftet at en har forkalkninger, er det noe å gjøre med det? Er det bedre å leve i "lykkelig uvitenhet" , og heller prøve å leve etter kjente sunnhetsprinsipper?
 
Håvard: Dett var et vanskelig spørsmål, jeg tror jeg må svare generelt på: "Hjertevennlig" kosthold vil alltid være sundt unasett om om han forkalkninger i hjertets blodårer eller ikke. Sansynligheten for forkalkninger øker med økende alder. En påvist forkalkning ved CT kan føre til inngrep eller innsetning av nye medisiner hvis det kan påvises blodmangel i hjertet (reversibel ischemi).
Det er en medisinsk diskusjon i fagmiljøet om korrekt bruk av CT. Det er pågående studier om sceening - CT kan forlenge liv i USA, men man kan ikke bestandig slutte fra studier til den praktiske hverdag.
Man kan vel heller ikke alltid selv velge melom "lykkelig uvitenhet" eller kjente "sunnhetsprisipper", og jeg tror ikke det her finnes et korrekt svar som gjelder alle menesker. Den enkelte har frihet til å si ja eller nei, både til diagnostiske tester og all slags behandling.
Mandag 26. oktober, 2009
Sykdom | Helse og kosthold

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake