Du er her: Artikler

Ayurveda – behandling for kropp og sjel

behandling
Ulike former for massasje er en viktig del av ayurvedisk behandling
Hun vil at andre skal oppleve behandlingen som gjorde henne frisk. Hun driver derfor firmaet Golden Mango travel, som tilbyr ayurvediske helsereiser til India.

Irene Bjorheim (48) har alltid vært eventyrlysten og åpen for andre kulturer. På en reise til Afrika som 19-åring pådro hun seg et virus som skulle gi skjebnesvangre følger.

– Det utløste en genetisk betinget sykdom, Bekhterevs, som hadde ligget latent.

Det ble begynnelsen på en jevn negativ utvikling av den revmatiske sykdommen, forteller Bjorheim. Som 40-åring var det blitt så ille at hun gikk på full dose med kortison og hadde det hun kaller for et ballonghode, dvs. at halsen og hodet gikk i ett. Hun ble etter hvert så syk og full av smerter at hun ble helt sykmeldt fra lærerjobben i videregående skole, og hadde en svært vanskelig periode der intet hjalp av de ulike behandlingene hun forsøkte innen alternativ medisin.

- Hvert skritt jeg tok, ble en pine. Jeg kunne knapt bevege meg 50 meter og var så stiv og smertefull i kroppen at det var vondt enten jeg satt, sto, lå eller gikk, minnes hun.

Irene hørte først om Ayurveda fra en venn som hadde forsøkt denne behandlingsformen med godt resultat. – Det rare var at innen et kort tidsrom på bare et par uker fikk jeg enda to ”påminnelser”, den ene gjennom et radioprogram, den andre gjennom noe jeg leste. Jeg sjekket litt på internett, fant ut at hovedsetet for behandlingen var i Kerala sørvest i India.

Mannen min støttet meg på at dette var verdt å forsøke, fordi verken skolemedisin eller annen alternativ medisin hadde hjulpet. Han ble med som min ledsager på den første turen, for jeg var for syk til selv å kunne bære kofferten og måtte også støttes mens jeg gikk og sto på reisen, forteller hun.

Heldig

Irene visste ikke mye om ayurvedisk medisin eller behandlingene som ble tilbudt i Kerala før hun reiste. Hun hadde rett og slett ikke krefter til å undersøke det så grundig. Da de kom fram til landsbyen Kovalam, hovedsetet for slike behandlinger i Kerala, og hadde funnet et hotell, fortalte de resepsjonisten om sitt ærend.

– Jeg sa at jeg var kommet for å få behandlinger og ønsket å komme i kontakt med den dyktigste ayurvediske legen, forteller Bjorheim.

Hun var heldig, for mindre enn en time etter ankomsten hadde hun sin første konsultasjon hos en meget dyktig lege og tidligere professor i ayurvedisk medisin ved en høgskole i den nærliggende byen Trivandrum.

Irene Bjorheim og mannen ble i India i fire uker, hvor hun fikk behandlinger hver dag.

– Ut fra pulsdiagnostikk, som er den mest vanlige måten å stille diagnose på, fikk jeg mange ulike urtepreparater beregnet på revmatisme, både flytende og i tablettform. Jeg vet ikke hvilke urter jeg fikk, de hadde indiske navn og det enkelte preparat var ofte sammensatt av mange ulike urter.

Nye matvaner

Jeg ble også satt på en diett under behandlingen som jeg skulle fortsette med når jeg kom hjem. For eksempel skulle jeg unngå tunge og uregelmessige måltider, kaffe, kjøtt, sterkt krydret og saltet mat.

Jeg skulle helst spise varm og kokt mat, drikke varm væske etter måltidene, redusere inntaket av kald mat, kalde drikker, kullsyreholdige drikker, bitre og syrlige smaker og stekt mat. Jeg skulle også praktisere yoga og meditasjon regelmessig.

Langsomt begynte hun å merke framgang. Hun var så svak på dette tidspunktet at foruten behandlingene sov hun for det meste og greide knapt å spise. Framgangen fortsatte da hun kom tilbake til Norge, og snart var hun tilbake i 50 prosent stilling som lærer.

Et år senere reiste hun tilbake og startet en ny kur på fire uker. Hun kunne gradvis redusere bruken av farmasøytiske medikamenter ytterligere, og etter den andre reisen kunne hun gjenoppta arbeidet i full stilling.

 

 

Under behandlingsreisene tilbys nordmenn bungalower av høy standard.

Stor framgang

- Behandlingene gjorde at jeg fikk energien og livskvaliteten tilbake. Mannen min merket jo også den radikale framgangen, både på meg og mine medpasienter, og det var han som foreslo at jeg kunne begynne å arrangere helsereiser til India for andre nordmenn. Jeg syntes det var en god idé å kunne bidra til at andre også fikk hjelp.

Irene har vært mange turer til Kerala i India siden den første turen i 2001, og har stadig knyttet til seg et større nettverk av dyktige behandlere i regionen. Hun arrangerte den første turen i 2003 og inngikk da en avtale med den mest anerkjente ayurvediske legen i Kerala,  som gir behandlinger ved tre av sentrene som hennes firma er tilknyttet.

Han er forhenværende ”fylkeslege” i Kerala-distriktet for ayurvedisk medisin, har arbeidet med ayurvedisk medisin i 35 år, holdt seminarer i flere land og er tildelt flere priser innen feltet.

Blir bra eller bedre
Alle som har vært med på turene til Irene Bjorheim, er til større eller mindre grad blitt bedre, og en del er blitt helt friske.

– Behandlingsresultatet avhenger av hvilken sykdom man har, alder, alvorlighetsgrad og hvor lenge sykdommen har vart, forteller hun. Alt kan behandles, fra HIV til kreft og schizofreni. Pasienter med fibromyalgi har imidlertid som oftest vist svært markant bedring, forteller hun.

Irene arrangerer turer til India to ganger per år med grupper bestående av maksimum tolv deltakere. I tillegg eskorterer og tilrettelegger hun for mindre grupper av for eksempel venner som reiser sammen utenom de felles gruppeturene.

 

 

Slik kan man tilbringe ledige fristunder når man er på ayurvedisk behandlingsreise i India.

Ny livsstil
Irene Bjorheim går fortsatt på små doser kortison, men føler seg nå så godt som frisk. Hun bruker mye tid på firmaet Golden Mango travel i tillegg til at hun fortsatt har en 50 prosents stilling i lærerjobben.

– Jeg lever etter rådene jeg har fått, det vil si at jeg følger den dietten som er spesialutformet for meg. Dessuten driver jeg med yoga og meditasjon, tar tilskudd av urtemedisiner, sørger for å få tilstrekkelig søvn og mosjonerer regelmessig. Heldigvis er jeg blitt så bra at jeg kan tillate meg noen utskeielser innimellom, smiler hun, og har nettopp unnet seg et tebrød med både sukker og hvetemel under intervjuet, til tross for at de ikke er anbefalt i hennes diett.

– Det er viktig å tillate seg små utskeielser av og til, for de kan også være med og heve livskvaliteten, sier hun.

Vil du vite mer om ayurveda eller helsereisene, kan du sjekke ut hjemmesidene til Golden Mango travel: www.golden-mango-travel.no.

 

Hva er Ayurveda?
Ayurveda er utledet av sanskrit ”ayur” som betyr liv og ”veda” som betyr kunnskap eller forståelse. Ayurvedisk medisin er en helhetlig behandlingsform som omfatter hele menneskets tilværelse - fysisk, mentalt, emosjonelt og åndelig.

Alle funksjoner i kropp og sinn blir i følge ayurvedisk filosofi styrt av tre grunnleggende prinsipper eller energier som blir kalt doshaer: vata, pitta og kapha. De tre doshaene er til stede i hver enkelt person i et individuelt blandingsforhold.

Filosofien bygger på at disse energiene må være i balanse for at man skal være frisk. I tillegg til at ayurvedisk medisin fungerer kurativt (helbredende) har den også en preventiv funksjon ved vektleggingen av livsstil og kosthold.

Ayurvedisk medisin påstås å være det eldste, helhetlige systemet i verden, med røtter cirka 5000 år tilbake i tid. Tradisjonen ble utviklet i Himalayas grenseområder av rishier (hellige, opplyste menn) og etter hvert nedskrevet i verseform på sanskrit i ”Vedaene”. Over 2000 urter er beskrevet i ayurvedisk medisin, hvorav minst 550 er i regelmessig bruk. Mange av dem har dannet grunnlaget for utvikling av dagens farmasøytiske produkter.

I dag har ayurveda en dominerende plass innen urtemedisin i og omkring India. Den indiske regjering anbefaler ayurveda som et alternativ til vestlig medisin. I India er det et offentlig utdanningssystem for ayurvediske leger og det finnes offentlige og private ayurvediske sykehus.
Kilde: Golden Mango travel

Ayurvedisk diagnostisering og behandlingsmåte

I ayurvedisk medisin bruker en urter, olje, massasje, inhalering av damp, varme bad og diett. Ayurvediske leger behandler ikke symptomene, men går til roten av problemet. Diagnosen blir stilt ved hjelp av undersøkelse av puls, tunge, øyne, negler, blod og urin.

De viktigste elementene i behandlingen er massasje med medisinerte oljer for å rense kroppen for giftstoffer, urtemedisiner og vegetarisk kosthold. En sunn livsstil er vektlagt, og ro og mye hvile er viktig under behandlingen. Vanligvis blir det anbefalt å følge opp behandlingen med ulike urtepreparater. Meditasjon og yoga er anbefalt som et hjelpemiddel for å skape balanse og holde seg frisk.

Ayurveda er godkjent av WHO (Verdens Helseorganisasjon) som et naturmedisinsk helsesystem og WHO har besluttet å støtte dens utbredelse i utviklingsland.

Hva behandles med Ayurveda?

Det er utviklet egne behandlingsprogrammer for blant annet: Astma og bronkitt, barnløshet, bekkenløsning, benhinnebetennelse, blæreproblemer, dårlig hukommelse, fibromyalgi, hodepine, kronisk tretthetssyndrom, leddsykdommer, magesmerter, matintoleranse, menstruasjonsproblemer, nakkesleng, nese- og bihuleproblemer, nyre- og gallesteinsproblemer, overvekt, psykiske problemer, revmatiske sykdommer og ryggsmerter, stoffskifteproblemer, tarmproblemer, stress og utbrenthet, generell helse og velvære.

Tirsdag 16. oktober, 2007
Om overgangsalderen | Sykdom | Reise og fritid

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake