Du er her: Artikler

Gradvis omlegging av livsstilen best

styrketrening
Unngå slankekurer – velg heller en gradvis omlegging av livsstilen. Det er en vesentlig bedre metode for å påvirke kroppens fasong enn slanking alene! Hurtig vektreduksjon gir alltid tap av muskelmasse, redusert forbrenning, slappere fasong og funksjon, samt økt risiko for å legge på seg.

Kroppen kan ikke forbrenne mer enn en halv kilo fettvev per uke. Går du raskere ned, tærer du på muskulaturen og treningsoverskuddet. Derfor er en halv kilo i uken høyeste anbefalte vekttap – og tilsvarer et energiunderskudd på 500 kcal daglig.

Fysisk aktive bør aldri spise under 1500 kcal daglig, mens de som ikke trener har en nedre grense 1200 kcal. Det beste er imidlertid å både spise og trene mer, for det er enklere å få i seg nok av alt om man spiser godt. For å gi spesifikke råd om trening og vekt må man kjenne den det gjelder. Men vitenskapelige undersøkelser viser klart at en kombinasjon av kostendring, kondisjons- og styrketrening er suverent best om man vil ned i vekt og bli der.

En bra start for å endre kosten er å skrive opp alt du spiser og drikker i løpet av en uke. Da er det vanlig å finne forbedringspotensial ved å ta bort noe, og legge til noe annet. Spiser du mer av noe som er sunt, for eksempel mer frukt og grønt, blir det mindre plass til sukker – og fettfellene og annet som frister. Spis fire måltider med både karbohydrat og proteiner, pluss litt mellommat som frukt og yoghurt. Spis 1-2 t før trening så du er i energibalanse når du trener, og fyll på med energi 1-2 t etterpå. Regelmessige måltider sikrer jevnt blodsukker, jevn forbrenning, og gjør det lettere å følge med på hva du får i deg. 

SPIS MER - TREN MER:

Er vi fysisk aktive, kan vi spise mer uten å legge på oss. Da er det også lettere å få i seg nok av alle næringsstoffene, noe som byr på større utfordringer og krever mer kunnskap dersom næringsinntaket er lite. Dessuten gir treningen rom for flere utskeielser og et mer avslappet forhold til å kunne nyte god mat og drikke i hyggelig selskap. Og det hører selvsagt med i et godt liv. Vi snakker ikke askese, men å kunne nyte alle livets goder.

VINN-VINN:

Den umiddelbare treningsgevinsten er gleden over å være i bevegelse, over å ha gjennomført og kjenne det sitrende velværet og den gode fysiske slitenheten. Og etterpå kan du slenge deg i sofaen med ønsket musikk eller lesestoff, vel vitende om at treningsøkten på et vis fortsetter med forhøyet forbrenning i lang tid etterpå, avhengig av øktens varighet og intensitet. Trening gir muskulær avspenning, og gjør sofastunden enda bedre og mer nyttig! 


Kilder: Bla. www.shdir.no www.sef.no www.olympiatoppen.no bmj.com og artikkelserien ABC of Obesity. Idrettens treningslære - Asbjørn Gjerset (red), Universitetsforlaget.

Søndag 26. august, 2012
Helse og kosthold | Stil og velvære

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake