Du er her: Artikler

Kvinner, proporsjoner og størrelser

PICT0078_169
Særlig vakkert er det ikke når kroppen buler over buksekanten eller i siden ved bh’en. Størrelser er et ømtålig tema, særlig når størrelsen en alltid har brukt viser seg å ha ”krympet”.

Det er et faktum at når vi kvinner er rundt 50, går vi opp 2 størrelser i klær. Vi blir rettere rundt livet og tonusen over baken og lårene forsvinner. Livet er ikke over av den grunn, men man må akseptere at ”vepsetaljens” tid er forbi. Kunsten å kle seg lag-på-lag blir et aktuelt tema. Fordelen er at jo mer man trener, desto mer elegant blir resultatet, uten at man dermed ser ut som et sirkustelt.

 

Uansett alder er det udelikat at ting og tang tyter frem eller at klær sitter som pølseskinn. Man ser aldri slikt på motebilder. Der faller klærne pent rundt kroppen. Klærne kan godt være kroppsnære uten å stramme.

Mannequinene kles heller opp en størrelse for at plagget skal se elegant ut. Vi har for vane å tro at klærne modellene har på seg er str. 34 eller der omkring. Faktisk kan de være flere størrelser større enn man tror. Styling handler om å lage en image der hår, makeup, performance, stilpersonlighet og klær danner et helhetsbilde. Størrelser i den sammenheng er et uinteressant tema. Klærne skal følge kroppslinjene, falle pent, ikke stramme og danne et uttrykk. Skal vi være helt ærlige pynter vi kvinner oss mer for hverandre enn for mennene. Det er en innbyrdes uuttalt konkurranse om hvem som klarer oppgaven best. Gutta vurderer oss uansett på sin måte, som for oss damene synes uforståelig. De ser på oss som kvinner, i ordets positive betydning. De liker kvinnelige former. Vi kvinner har en del ”greier” vi forbeholder oss retten til å ha for oss selv. Størrelse hører så absolutt til de privatsakene. Oss imellom brukes den alt for ofte som markering: Tenk, jeg kom faktisk inn i størrelse 36! At man hadde så store problemer med glidelåsen at den nesten sprakk, unngås med største eleganse å snakke om. Det viktigste er venninnens anerkjennende og misunnelige blikk. Dersom størrelseslappen er problemet, klipp den heller av.

Størrelsestabell
  XS S M L XL XXL
Europeisk 34 36 38-40 42 44 46
Engelsk 8 10 12-14 16 18 20
Fransk 36 38 40-42 44 46 48
Italiensk 38 40 42-44 46 48 50


 

Størrelse er differensiert etter alder. Klær til ungdom et smalere snitt enn klær for voksne. Jo yngre mote, desto smalere klær. Et eksempel er HM (Hennes og Mauritz). Klærne i ungdomsavdelingen har et mye smalere snittet enn klærne i avdelingen for voksne.

Størrelsene varierer også etter opprinnelsesland. Italienske og franske klær er små i størrelsen. Engelske og nordiske klær samsvarer godt på størrelse, mens tyske er romslige i størrelse.

Snitt og proporsjoner


Kroppsform er i hovedsak slik: Enten er du buet over hoftene og har en klart definert livlinje eller du er rett i hoftene og har mere rette kroppslinjer.

Klær lages til forskjellige kroppsformer. For å gjøre sakene enda mer komplisert, lages også merkeklær til forskjellige kroppsformer. For damer er for eksempel Armani dimensjonert for buede former, mens Versace er for rett kroppsfasong. Finn ut hvilke snitt og merker som passer din kroppsfasong.

 

Prøv en eller to størrelser større når:

  • Kroppen tyter over kanten på linningen.
  • Jeansen sitter så trangt at stoffet striper seg mellom bena og inn mellom rumpeballene og glidelåsen er trang å få igjen.
  • Skjørt striper seg på tvers midt foran og glir oppover.
  • Toppene striper mellom brystene, ligger stramt etter ryggen og bh-kanten synes.
  • Jakken er for trang over skuldrene er for trange når den striper over brystet eller i ryggen.
  • Sko er for trange eller har feil passform for foten når det er vondt å gå med dem eller foten tyter ut over kanten. Bredere lester er ikke vanskelig å få tak i lengre, og skoene er like lekre som alle andre.
     

Underdeler


Det som kjennetegner at du har fått klær til feil kroppsfasong, er at underdelene kryper oppover og innover og ikke passer selv om størrelsen synes å være riktig. Et annet kjennemerke på feil snitt på underdelen er når stoffet buler ut utenfor hoftene, selv om plagget for øvrig ser ut til å passe. Dersom underdelen passer rundt hoftene og er for vid i livet, er også snittet feil til deg. Det samme gjelder når hoftene passer, men du ikke får glidelåsen igjen.

Strikkeklæ Strikkekjoler og strikkegensere er aktuelle moteplagg. Du må regne med at strikkekjolen du skal kjøpe må være to til tre størrelser større enn den du vanligvis bruker dersom den skal sitte pent. Det samme kan være tilfelle en genser eller cardigan.

 

Overdelen

En overdel vil alltid gi et inntrykk av hva som skjuler seg under. Ikke bare størrelsen på plagget, men også bh-en må ha riktig størrelse og form. Buler puppene ut over kantene eller er bh-en gammel, utvasket, formløs og henger og slenger, vil dette synes gjennom overdelen. Tenk på en bh som en supporter. Alle vil ha en god supporter.

Ringningens form har like mye å si som størrelsen. Det hjelper ikke hvor lekkert plagget er og om fargen er vakker til deg, hvis størrelsen eller linjene i plagget ikke er riktige. Genseren eller blusen vil havne i skapet og bli en god venn der, bli løftet ut og inn på hengeren uten å bli brukt. Investeringen har vært til ingen nytte.
 

Tid for innkjøp til garderoben


Før du går ut og kjøper inn klær til garderoben, er det lurt å gå gjennom det du allerede har og kaste ut klærne som du vet du ikke vil bruke i mer. Gi dem gjerne til et godt formål:)  Deretter finner du ut hvor hullene i garderoben er, og satser på å finne noe nytt som kan ta plassen der. Da får du en mer bevisst plan for innkjøpene dine og kan kanskje ofre litt ekstra uten å få dårlig samvittighet.

Det viktige for oss er den gode følelsen og ”ringen av selvtillit” når antrekket er ”en innertier”. 

Artikkelen er opprinnelig publisert i 2012

Torsdag 3. september, 2015
Stil og velvære

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake