Du er her: Artikler

Menstruasjonsforandringer

rød paraply
Mange kvinner opplever blødningsproblemer omkring og etter menopause. Det er faktisk den største plagen i forbindelse med overgangsfasen. Bare ti prosent opplever en god avslutning på menstruasjonen.

Det store flertallet har plager med kraftige og langvarige blødninger, hyppige blødninger, sjeldne menser, mellomblødninger, og blod etter sex. Alt dette i mer eller mindre grad, selvfølgelig. Blødningsendringene kan skape problemer i hverdagen og være sosialt invalidiserende, og fører ofte til kontakt med helsevesenet.

En normal menstruasjonsblødning og en regelmessig menstrausjonscyklus, betinger et velfungerende samspill mellom hypofyse/hypothalmus i hjernen og eggstokker, samt en normal livmor. I forbindelse med overgangsalder forekommer både hormonell ubalanse og forandringer lokalt i livmoren som kan medføre blødningsuregelmessigheter.


Hormoner i ubalanse

 Hormoner i ubalanse skyldes det vi kan kalle en tretthet i systemet på grunn av aldring. Forholdet mellom kjønnshormonene østrogen og gestagen forrykkes, og kan medføre kortete cykler og uregelmessige menser. En cyklus uten eggløsning, som ikke er uvanlig på slutten av den fertile perioden, kan også skape uregelmessig menstruasjon. I tillegg kan andre hormonelle forandringer i kroppens kjertler, som skjoldbruskkjertelen eller hypofysen, også påvirke menstruasjonen.

Hva er en livmor

Livmoren er en muskel med et hulrom. Utover i 40-årene er det vanlig å få såkalte muskelknuter i livmoren. Det som skjer er at muskellaget i veggene delvis omdannes til godartede knuter på grunn av endret hormonell balanse. Hvis knutene ligger i tilslutning til slimhinnen som støtes ut ved hver menstruasjon, kan det være en av årsakene til blødningsproblemer.

Andre tilstander som kan påvirke menstruasjonen er polypper i livmorhulen, infeksjoner og endometriose. Årsakene er mange, og behandlingen vil avhenge av symptomer og årsak hos den enkelte kvinne. Hos enkelte kan plagene bli så store at man må fjerne livmoren i denne aldersfasen (hysterectomi).

Et enklere alternativ kan være å brenne ned livmorslimhinnen (transcervical endometriereseksjon). Dersom livmoren er normal, kan behandling med hormonspiral være et godt valg for å redusere kraftige blødninger og lengden på dem.

Det er svært sjelden at blødningsproblemene rundt overgangsalder skyldes ondartet sykdom, det vil si kreft i livmorhals og livmorhule. Ved en klinisk undersøkelse hos doktoren med celleprøver og ultralyd er det enkelt å utelukke dette. Alle bør ta celleprøver med jevne mellomrom. 

Etter overgangsalder skrumper livmoren. Det samme gjør eventuelle muskelknuter. Livmoren etter overgangslader har størrelse med en gråpære. Man kjenner ikke til at den har noen egen funksjon i klimakteriet, når den ikke lenger er aktuell som kvinnekroppens rugekasse.

Søndag 26. april, 2020
Om overgangsalderen | Graviditet

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake