Du er her: Artikler

Kvinner har et naturlig fortrinn i golf

DSC_2893_169
En del hevder at å gå rundt på en gressplen å slå på en liten ball, overhodet ikke har noe med idrett å gjøre, men golf-PRO Jan B. Sørensen inbakeviser dette.
Golf er ikke lenger forbeholdt høystatusjegere i bedreliggende strøk. Alle kan ha glede av golf, og kvinner har et naturlig fortrinn, skal vi tro golftrener Jan B Sørensen.

I Norge finnes det 205 golfbaner, og klubbene kan skilte med 115.000 medlemmer. Golf er per i dag den idretten som har størst økning i medlemsantallet.

Det er ikke til å stikke under en stol at mange mennesker har bestemte meninger om golf som idrett. Vel, idrett og idrett. En del hevder at å gå rundt på en gressplen å slå på en liten ball, overhodet ikke har noe med idrett å gjøre.


Frister det? Hurum golfbane er en av mulighetene.
Samtidig er vi blitt litt fenget av spillet, spesielt etter at Norge har fått en kvinnelig golfspiller av verdensklasse. Suzann Pettersen ble kåret til årets kvinnelige utøver under idrettsgallaen på Hamar for kort tid siden. Kanskje vi rett og slett burde lære oss litt mer om golf, sånn for sikkerhets skyld?

Vi har møtt golftrener Jan B Sørensen. På golfspråket kalles han golf-PRO. Han fikk i oppdrag å kommentere både fordommer og gi oss noen gode grunner for å begynne med golf.

Mine damer og herrer; Golflærer Sørensen har ordet!

Golf er idrett

- Jeg har brukt skritteller når jeg har spilt golf. 20.000 skritt går jeg, oppover bakker og nedover bakker. Jeg bærer, eller trekker etter meg en bag som veier omlag 10 kilo. Jeg slår 75 til 80 slag på en runde, der konsentrasjon, teknikk og kraft er stikkordene. Jo, golf er helt klart idrett. Den kan drives på forskjellige nivåer, og de fleste holder på med golf for trivselens skyld. Eller for å få sin nødvendige dose mosjon.
De virkelig gode golfspillerne trener både styrke og kondisjon ved siden av.

Golf er for alle

- Fram til 70-tallet kan vi kanskje si at golf var forbeholdt de få. Idretten ble gjerne identifisert med filmstjerner og godt bemidlede herrer med høy sigarføring. Mer informasjon om golf i media, og framdyrking av enere, etter hvert også i Norge, har endret holdningen.
Fremdeles henger en del igjen fra gamle dager, særlig når det gjelder kleskoder
Man skal ikke møte på golfbanen i jeans, og singlet er strengt forbudt. Ellers finnes det golfere i alle samfunnslag og yrkesgrupper.

Kort om selve golfspillet

- Winston Churchill uttalte en gang: ”Golf er et spill hvis mål er å slå en svært liten ball oppi et enda mindre hull med våpen totalt uegnet til formålet”.
I virkeligheten er det ikke så ille. Spillet defineres i golfreglene som ”å spille en ball med en kølle fra utslagsstedet, ned i hullet, med ett eller flere påfølgende slag, i overensstemmelse med reglene”.
De fleste golfbaner har ni eller 18 hull. Det er lov til å ha med seg totalt 14 køller ute på banen. Det gir mange muligheter på de fleste hold.

Alle kan bli gode

- For å bli ekstra god, bør man ikke ha noen fysiske defekter. Hvis man ikke har ambisjoner om å bli en ny Tutta, kan hvem som helst spille golf, og ha glede av spillet. Både rullestolbrukere og folk med én arm kan spille golf. Det er få begrensninger. Det finnes heller ingen aldersbegrensning. Den eldste nybegynneren jeg har hatt, var 65 år.
Kvinner har et naturlig fortrinn i golf, fordi de har et sterkt underliv. En golfsving starter i hoftepartiet, og det er en fordel å være myk i kroppen.

Slik kommer du i gang

- Til å begynne med er det viktig å lære grunnleggende ting, som å holde kølla riktig og bevege denne i en naturlig sving, det vil si køllas naturlige bane. Jeg anbefaler å ta noen timer hos en PRO, (golflærer). Det er så lett å innøve feil bevegelser hvis man starter på egenhånd. Mange har kanskje spilt bandy eller ishockey, og tror at man bruker samme teknikken i golf. Sånn er det definitivt ikke. Golf har en helhetlig bevegelse i svingen. Man trenger ikke bruke store krefter for å slå langt.


Dessuten skal man ha teorikunnskaper om sikkerhet og regler i spillet.

Mange golfklubber tilbyr pakker for nybegynnere, som består av PRO-timer, teorikurs og praktisk prøve. Gjennomfører man dette, vil man få et førerkort, og kan spille på en ordentlig golfbane. Førerkortet for golf kalles Grønt kort.

Unngå nybegynnerfeilene

- Den vanligste nybegynnerfeilen er at man tar i for mye. Jeg må innrømme at dette gjelder menn i større grad enn kvinner. Kvinner har ikke dette macho-genet som tilsier at man skal kappes om å slå lengst. Dessuten er mange nysgjerrige og ser opp i retning ballen, nesten før den har forlatt bakken. I begge tilfeller går det galt. Selve golfslaget tar om lag et sekund, og krever både fokus og konsentrasjon. Den som slår må få absolutt ro til slaget sitt.
Golf handler om å repetere en bevegelse så likt som mulig hver gang. At man ikke får til det hver gang, selv ikke verdensener Tiger Woods, gjør sporten morsom og tiltrekkende. Forvent ikke mirakler.

Sikkerhet

- På golfbanen går oftest fire spillere ut samtidig. Det betyr at over 70 mennesker kan befinne seg på banen samtidig. Alle slår ikke ballen like rett. At sikkerhet er viktig forstår du når jeg kan fortelle at en golfball kan ha en hastighet på rundt 100 km pr time. Da gjelder det å ikke stå i skuddlinjen. Jeg pleier å demonstrere dette for nye elever ved å la dem holde en golfball i hånden og tappe den mot pannen eller tennene. Farer ballen av gårde i feil retning, skal alle som ser det, rope ”fore” for å advare spillere som befinner seg i den retningen ballen tar.

Golfspiller etter kort tid

- 10 – 20 timer med instruksjon burde være tilstrekkelig til å begynne med. Dessuten må du lese deg opp på teorien. Og trene på egenhånd. Da vil du antakelig klare det grønne kortet, og kan begi deg ut på golfbanen. Men husk, om du har lært det, er du ikke fullbefaren.

Utstyr er ikke nødvendigvis dyrt

- Det viktigste er at køllene skal være tilpasset den som skal bruke dem. En kvinne skal for eksempel ha mykere skaft enn en mann. Dette fordi de slår løsere. Første settet behøver ikke bestå av mer enn seks til syv køller. De kan gjerne kjøpes brukt. Et nybegynnersett, et såkalt halvsett, med seks til syv køller kan kjøpes brukt til mellom 1500 og 2000 kr. Da er bag til å ha dem i inkludert. Når man blir bedre, og har funnet sporten morsom, kommer sannsynligvis ønsket om nyere utstyr.

I tillegg til bag og køller, vil du som golfspiller ha bruk for golfballer, greengaffel, pegger til å legge ballen på ved utslag, og gode sko, som ikke sklir.

Hvor du kan spille

- De fleste har en golfbane i nærheten av seg. Noen få av dem er helårsbaner, men med en slik vinter som vi foreløpig har hatt i år, er flere baner enn vanlig, vinteråpne.
Man må være medlem i en golfklubb for å spille golf.
En del steder finnes det tilbud om innendørsgolf. Dette er golfsimulatorer der du slår slag mot et bakteppe og går runden uten egentlig å gå et skritt. Et godt alternativ vinterstid.
I Norge er sesongen vanligvis kort. Mange reiser til England, Skottland, Portugal, Spania, Sør-Afrika, Thailand eller Florida for å forlenge sesongen, både før og etter.

Penger, ja…

- Prisen for en golfrunde varierer fra bane til bane. Den ligger på mellom 200 og 900 kroner. Er du medlem i en klubb, eller har aksjer i en bane, vil dette kunne gjøre at du spiller rimeligere på din hjemmebane. I utlandet er prisene også svært variable, alt etter kvaliteten på banene.

Golf er en mangesidig og hyggelig idrett

- Selv om det overordnede målet med å spille golf er å slå målrettede slag for å få ballen i hullet, finnes det mange andre gode grunner for å holde på med idretten. Man tilbringer tid ute i frisk luft og i vakker natur. Dessuten er det god mosjon. En golfrunde tar mellom fire og fem timer, og velger man å bære golfbagen på ryggen eller på en tralle, er det rimelig tungt i oppoverbakkene. For de som har fysiske utfordringer kan en motorisert tralle eller golfbil være løsningen. Da blir den delen av golfrunden mindre fysisk anstrengende.


Spenningsmomentet foran hvert slag er fascinerende. Man starter på nytt for hver gang man tar står overfor ballen.

Dessuten har golf et system for poengberegning som gjør at folk på alle nivåer kan konkurrere mot hverandre. En nybegynner stiller med høyt handicap og får mange slag ekstra for å putte ballen i hullet. Jo bedre man blir, desto færre tilleggsslag.


Å spille golf er sosialt. Man kan gjerne bestille time alene, og får da andre ukjente spillere med seg på en runde. Under runden er det ikke de store, alvorlige samtalene som gjennomføres, men vi avslutter som regel runden på ”Hull 19”, som er banens kafeteria. Der er det kun det sosiale som teller. Her skryter man av de gode slagene til medspillerne. Om det så er bare to virkelig gode slag som er notert for dagen, er det disse vi husker, og gleder oss allerede til en ny runde, avslutter golftreneren og golfentusiasten Jan B Sørensen

Onsdag 26. mars, 2008
Nyheter | Reise og fritid

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake