Du er her: Artikler

Ny kjæreste? Unngå fortidsfellene

partnersyk
Du er ute av et forhold og har funnet en ny kjæreste. Men stans litt! Selv om forholdet er nytt og herlig, er du den samme. Nå er tiden inne for å bruke det du har lært i det gamle forholdet til å skape en bedre relasjon i fremtiden.

”De som ikke husker fortiden er dømt til å gjenta den”, sa den spansk-amerikanske forfatteren og filosofen George Santayna (1863 – 1952).

Når du nå har fått en ny kjæreste og er på vei inn i et nytt og herlig forhold, kan det derfor være lurt å tenke grundig gjennom hva du har lært av det forrige forholdet. For selv om du nå begynner på noe nytt, er du den samme, og det er dessverre slik at de samme fallgruvene ofte går igjen fra forhold til forhold. Balansegangen mellom fortid, nåtid og framtid kan være vanskelig. Du skal lære av fortiden, og samtidig være så ferdig med den at du kan gå videre uten å ramle ned i det jeg vil kalle fortidsfellene.

Så hvordan kan du skape et annerledes og bedre forhold enn det du gikk ut av?

For å finne svaret på dette spørsmålet, er det lurt å ta en stille stund med blokk og blyant. Noter ned ting du gjorde i det gamle forholdet som ikke var så smart, og hva du ville gjort om du fikk en ny sjanse. Forsøk også å huske feil som eksen din påpekte at du hadde, og tenk over om det var noe hold i det han/hun sa, slik at du kan forbedre deg.

Fartsfellen

Har du hatt et langvarig forhold der dere har etablert dere med bolig, jobb, barn og et helt nettverk, har du mye å legge bak deg. Har du hatt et mer kortvarig forhold, har du noe mindre.

Men uansett er det slik at før du inngår en ny forbindelse, bør du være noenlunde ferdig med fortiden. Mange gjør den kjempefeilen at så snart senga begynner å kjølne på ene siden, løper de ut for å finne en ny partner. Akkurat det er ikke særlig lurt, man er ikke akkurat på topp når det gjelder selvtilliten etter et samlivsbrudd, og dermed er sjansen for å velge feil i en slik situasjon veldig til stede.

Det finnes ingen mal for hvor lang tid det bør gå mellom to forhold, og kanskje har det heller ikke så mye med tid å gjøre. Noen er ferdige med eksen den dagen oppbruddet er et faktum, andre bruker en lenger periode på å bearbeidet det som har hendt - for å ”få seg selv på rett kjøl igjen”.

Statistikken viser at det er flest kvinner som tar initiativet til samlivsbrudd, de færreste menn skiller seg frivillig. Det går også lenger tid før kvinnene marsjerer ut og finner seg en ny partner, enn det tar for de forlatte mennene å skaffe seg ny kjæreste.

Er kvinner mer selvstendige og klarer seg bedre alene enn menn? Tar det lenger tid for dem å gjøre seg ferdige med fortiden og finne en ny kjæreste? Er de mer omhyggelige i sine valg og forventer mer av en ny partner enn mennene? 

Et godt råd til alle som leter etter en ny partner er: Se opp for nyskilte! Ingen er klar for en ny kjæreste den dagen de frivillig eller ufrivillig forlater et forhold.

Terapeutfellen

Det er lett å synes synd på – og forsøke å hjelpe på fote igjen – en som er blitt dumpet eller som er kommet ut av et vanskelig forhold.

Men bli for all del ikke den forståelsesfulle terapeuten han/hun kan gråte på skulderen til. I så fall kan det godt hende at vedkommende forlater terapeuten for en kjæreste når tiden for avreagering er brukt opp. 

Har du behov for å utgyte deg om eksen og alt det vanskelige du opplevde i forholdet,  så ta kontakt med en profesjonell terapeut, eller snakk med gode venner.  

Snakke-om-eksen-fellen

Henrik (43) og Anne(41) var et par i nesten tre år. De kjente hverandre gjennom arbeidet, og da begge gjennomgikk et samlivsbrudd omtrent samtidig, fant de sammen. Anne pusset opp huset sitt på Østlandet og Henrik flyttet dit, mens han beholdt hjemmet på Sørlandet uforandret.
Henrik snakket stadig om ekskonen sin:

”Lise sa det, og Lise gjorde slik …”  Lise hadde flyttet sammen med en ny kjæreste i utlandet, men hun unnlot å ta med seg tingene sine slik at hjemmet deres alltid minnet om henne. Annes forslag om å gi Lise beskjed om å hente det hun ville ha innen en rimelig tidsfrist - og deretter kaste resten, falt ikke i god jord hos Henrik. 

- Vi var alltid tre i dette forholdet, sa Anne. Til slutt orket hun ikke å høre mer om Lise, og Henrik måtte flytte ut.

Det er rimelig at man både tenker og snakker om den man har levd sammen med. Dette er noe en ny kjæreste også må forholde seg til. Men det er nåtiden vi lever i, og hensynet til den nye kjæresten må komme først. Det er for mye forlangt at hun eller han vil bli for mye minnet om den forrige. 

Sammenligningsfellen

Det er heller ikke lurt å sammenligne den nye kjæresten med eksen på noen områder, selv ikke når sammenligningen går i den ny kjærestens favør.

Og aller viktigst: Snakk ikke om eksen når du ligger med den nye kjæresten din – selv ikke om vedkommende spør. Sex er så tandert og de fleste av oss er usikre og vil gjerne få bekreftet at vi er best. Akkurat det kan du i så fall fortelle ham/henne, men ikke noe mer – å ta eksen med i senga er ikke særlig lurt!

Kontakt-med-eksen-fellen

Som hovedregel er det ikke særlig smart å holde kontakt med eksen og vedkommendes familie utover det din nye kjæreste synes er ok. Nå er det ham/henne du skal prioritere og få til å bli trygg på deg, og da er det best å ikke drasse med seg for mye fortidsbagasje. Et unntak er det naturligvis om eksen din er en hyggelig person som også din nye kjæreste liker godt.

Da Martin flyttet fra Silje (begge 48 år) etter seks års samboerskap, hjalp han henne med mange praktiske ting. Siden de bodde så nær hverandre og ingen hadde ny kjæreste, fortsatte de å være en slags venner.

Så traff Martin en ny dame som han forelsket seg i, men han syntes likevel at han måtte fortsette å hjelpe eksen sin når hun behøvde det. Selv om Martin hadde flyttet ut av deres store fellesbolig og til en mindre leilighet, fortsatte Siljes voksne særkullsbarn som aldri hadde bodd sammen med dem, å overnatte hos ham når de var på besøk i byen. Alt dette ville ikke Martins nye kjæreste finne seg i, derfor forlot hun ham.

Om du skal ha kontakt med eksen, og evt hvor nær kontakt dere skal ha, avhenger først og fremst av om dere har barn eller ikke. Har du kommet ut av et ekteskap eller lenger samboerforhold med felles barn, eller særkullsbarn du var reserve-mor eller -far til, er det nødvendig med samhandling og et anstendig forhold til eksen av hensyn til barna.

Det gir også et veldig bra signal til den nye partneren din – ikke fordi du tror at dere to skal gå fra hverandre, men fordi han/hun skal forstå at du er et anstendig menneske.

Når det gjelder ekskjærestens familie er nok regelen at du gifter deg inn i en familie – og du skiller deg fra en familie. Men her finnes det mange unntak, og igjen har det mye med tid og nærhet å gjøre.

Tove (35) hadde et svært nært forhold til sin svigermor (64). Toves mann fant en yngre kvinne, skilte seg og giftet seg igjen – og Tove giftet seg også senere igjen. Men helt til svigermoren, som ikke lenger var svigermor, døde da hun var over 90, beholdt hun og Tove et nært og godt forhold. Dette var Toves nye mann innforstått med, og han opplevde det aldri som en trussel mot sitt ekteskap. 

Hva med fellesvenner?

Når et forhold sprekker, har du gjerne snakket med noen av fellesvennene om  vanskene du har opplevd med partneren, og da er det for heftig å kreve av dem at de skal late som ikke noe og være like gode venner med begge etter bruddet. 

Her er de gode rådene

¤ Tenk gjennom hva du kan lære av det forholdet som nå er slutt, slik at du kan gjenta det som var bra – og unngå de samme fellene som sist.
¤ Se opp for nyskilte – alle trenger tid til å komme seg opp igjen etter et samlivsbrudd.
¤ Bruk ikke din nye kjæreste som terapeut – eller la deg selv bruke som terapeut. Søk heller profesjonell hjelp.
¤ La hensynet til den nye kjæresten din komme først – snakk ikke for mye om eksen og unngå for all del å sammenligne dem.
¤ Prioriter den nye kjæresten din og få ham/henne til å føle seg trygg hos deg. Tett kontakt med eksen er i de aller fleste tilfeller ikke å anbefale. Unntaket er når man har felles barn, eller om eksen er en hyggelig person som også din nye kjæreste liker godt.

Lørdag 9. februar, 2013
Sex og kjærlighet | Mannens hjørne

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake