Du er her: Artikler

Mange myter om forstoppelse

1,77.olje
Forstoppelse skyldes ikke alltid fiberfattig kost, lite vann og mangel på mosjon. Og avføringsmidler er verken farlig eller vanedannede.


Alle gamle og seiglivede myter om forstoppelse og hva det skyldes, tilbakevises i en større undersøkelse publisert i det vitenskapelig tidsskriftet American Journal of Gastroenterology.

Ikke minst slår den hull på alle myter om at såkalte laksativer (avføringsmidler) kan skade tykktarmen – og forskerne finner heller ingen bevis for at de fører til avhengighet.
 

Oppsiktsvekkende

Leder for undersøkelsen har vært professor Stefan Müller-Lissner ved Internal Medicine/Gastroenterology ved Humbolt universitet i Berlin. Gruppen har gått gjennom all relevant forskning både når det gjelder forekomst og behandling av forstoppelse.

– Kronisk forstoppelse er ubehagelig, men ikke farlig. Mange leger tar heller ikke forstoppelse hos pasientene alvorlig, og dette kan jo være grunnen. Men det finnes så mange udokumenterte råd om forstoppelse, og felles for disse er at de ikke holder mål når de blir utsatt for seriøs forskning, hevder Müller-Lissner.
 

Fiber

Forskerne bak undersøkelsen påpeker at det ikke er tvil om at mye fiber i kosten setter fart på magen. Men de hevder at troen på at man kan behandle kronisk forstoppelse med fiber, er overdrevet. De kan heller ikke finne dokumentasjon for at lite fiber i kosten forårsaker forstoppelse.

Undersøkelsen viser at bare 20 prosent av pasientene med avføringsproblemer ble bedre av å bruke fiber. Flere data viser også at mens en rekke pasienter fikk hjelp av fiberrik kost, ble symptomene bare verre når de økte fiberinntaket sitt.


Mye vann Å drikke mye vann for å sette fart på systemet, viser seg også å være en myte, ifølge Müller-Lissner. Så fremt man ikke lider av uttørking, eksisterer det ingen forskning som kan dokumentere at å drikke masse vann hjelper mot forstoppelse.

Undersøkelsen avliver også myten om at lang tids bruk av laksativer kan forårsake kreft i tykktarmen eller være opphavet til andre former for kreft.
 

Bivirkninger

Professor Müller-Lissner hevder at produktene som er på markedet i dag er helt trygge så lenge de brukes i samsvar med de oppgitte anbefalingene på forpakningen.

Han mener derfor at personer som stadig plages av forstoppelse selv om de spiser fiber, trygt kan bruke avføringspiller uten å være redd for farlige bivirkninger.

Ifølge the American College of Gastroenterology er forstoppelse den mest vanlige plagen blant befolkningen i USA og i de fleste vest-europeiske land. Bare i USA fører slike plager til 2,5 millioner legebesøk, og det kjøpes avføringsmidler for millioner av dollar hvert eneste år.

Kilde: www.amjgastro.com

Onsdag 6. februar, 2013
Sykdom | Helse og kosthold | Mannens hjørne | Nyheter

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake