Du er her: Artikler

Rynkekrem på resept?

rynkekrem
En helt uvanlig klinisk undersøkelse kan endre salget av ansiktskremer i fremtiden.

I dag finnes det få kliniske data som kan bevise at ansiktskremer faktisk reduserer rynker. Hittil har kosmetikkindustrien vært forsiktig med å delta i store kliniske undersøkelser.

De frykter for konsekvensene hvis kremene viser seg å holde det de lover; å fjerne rynker!

Legemidler

Hvis disse kremene viser seg å inneholde stoffer som er så effektive at de reduserer rynker, står de plutselig i fare for å bli kategorisert som legemidler. Kundene må da gå til en lege og få kremene på resept!

Kosmetikkindustrien blir i så fall nødt til å revurdere om det fortsatt vil lønne seg for dem å produsere slike kremer.

Effektiv

Da BBC i fjor antydet i et tv-program at et bestemt produkt kunne være en av de mest effektive rynkekremene på markedet, skapte det en voldsom etterspørsel.

Det førte igjen til at Chris Griffiths, som er professor i dermatologi ved universitetet i Manchester, bestemte seg for å uføre en klinisk studie for å finne ut om kremen virkelig reduserer rynker.

Analyseres

60 frivillige meldte sin interesse for å delta i studien som har gått over seks måneder. Nå er dataene fra undersøkelsen sendt til analyse før resultatet blir publisert i et vitenskapelig tidsskrift.

De aktive stoffene i kremen er bl.a. hvit lupin, et ekstrakt fra blomster, og retinyl palmitate (A-vitamin) pluss en vanlig fuktighetsbase.

Resultatet av undersøkelsen vil ikke kunne gi svar på hvilke av stoffene i kremen som er effektive; kun om det er selve kombinasjonen av disse som virker.

EU-forskrift

Hvis et produkt blir kategorisert som legemiddel kan bare leger forskrive det. Kosmetikkindustrien ønsker å bevise at produktene deres virker, men ikke så godt at de ikke lenger kan selges over disk!

Dermed oppstår et dilemma. EU-forskriften som regulerer salg av slike kremer er imidlertid svært vag, og gir dermed industrien et stort spillerom.

Sjansespill

Dr Richard Weller underviser i dermatologi ved universitetet i Edinburgh. Han sier at kundene helst vil ha rynkekremer som er testet etter vitenskapelige metoder slik at de vet at disse virker.

Han er usikker på om kosmetikkindustrien er forberedt på å ta risikoen med å utfordre myndighetene om fortsatt salg av kremene over disk. Weller tror imidlertid at industrien kan vinne en slik kamp.

Balansegang

Lederen for the Cosmetic Toiletry and Perfumery Association (CTPA), Chris Flowers, sier en kommentar at alle kosmetikkprodukter allerede må gjennom en usedvanlig streng kontroll før de kommer ut på markedet.

Han påpeker at mange kunder allerede ønsker å se vitenskapelige bevis på at kremene faktisk virker. Men at det også kan føre til et press for høyere priser.

Dyrt og billig

Flowers tror heller at det i fremtiden blir behov for to produktgrupper; én for de som ønsker vitenskapelige bevis for at kremene virker og en annen gruppe som bare vil ha en krem som ikke koster all verden.

I mellomtiden, og uten noen vitenskapelige bevis, hevder mange hudleger at den mest effektive hudkremen man kan kjøpe er en ganske alminnelig solkrem.

(Kilde: bbcnews.co.uk) 

Onsdag 28. mai, 2008
Stil og velvære | Nyheter

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake