Du er her: Artikler

Når barnet flytter hjem igjen ...

Jente leserScanStockPhoto_image_214787
Hvor mange er det som flytter ut av hjemmet og så flytter tilbake igjen? Statistikkens svar: 18 prosent av mennene og kun sju prosent av kvinnene. Én av fem unge menn, altså, men bare én av 13 unge kvinner ...
I Storbritannia kalles de litt ondskapsfullt for Kippers - "kids invading parents' pockets, eroding retirement savings". Det er ungdom som har forlatt redet, bare for å komme tilbake igjen for en uspesifisert periode. Hjemme er billig og med full oppvartning - faktisk et komfortabelt hotell.
 
Kippers
En liten skildring fra en engelsk avis:

"The Kipper står opp i siste øyeblikk, kommer til frokostbordet hvor den sier noe, eller ikke sier noe, og så farer avgårde på jobb. Joda, vi har en arbeidende Kipper, men den er bare i voksent modus (går jeg ut fra) i arbeidstida. Hjemme igjen setter Kipper seg foran TV eller trekker seg tilbake til sitt rom for å se på DVD-er til middagen er klar. Vi har antydet at vi ville sette pris på litt hjelp med middagslagingen, men Kipper har mye å stå i med og det har vært en altfor strevsom dag til å tenke på slikt. Tydeligvis jobber Kippers hardere enn foreldre."

Forfatteren forteller at også mange av hans venner har Kippers. Også vennene legger merke til at selv om de unge menneskene ofte er midt i 20-årene, legger de om til foreldreavhengig oppførsel når de er hjemme i redet. 

Det er nok problemstillinger som ikke er ukjente her i landet heller ...
 
Trivelig - og problematisk
Selv om det ofte kan være trivelig når barna kommer hjem igjen, kan det nok være problematisk for begge parter.

Foreldre som gjennom mange år har stelt med sine barn og som så endelig har fått "fri" til å tenke først og fremst på seg selv og sine behov, opplever igjen at de må krangle om hvilke TV-program de skal bruke kvelden til å se på, at hårføneren ikke ligger der du la den sist, at glass og fat ikke er flyttet fra stuebordet til oppvaskmaskinen, at døgnrytmen i hjemmet endres og innimellom snus opp-ned osv.
 
Femstjerners hotell med én gjest
En mor telte opp på fingrene alt det hun fant så irriterende med sin hjemvendte datter og la til: "Jeg vet at alt dette er helt trivielt. Det er bare det at jeg mer og mer føler at jeg driver et femstjerners hotell med kun én gjest."

Hennes datter forventet at hun vasket favorittgenseren annenhver dag. Moren påpekte at den måtte da kunne brukes mer enn en gang før ny vask. Datteren rullet med øynene og sa at "det er vel ikke helt slik at du må ta den bort til elva og skrubbe den, vel?"

Og morens ettertanke om at hun skulle vel ikke være nødt til å vaske datterens klær i det hele tatt. Men det er vanskelig å endre på gamle vaner ...
 
Andre regler enn i oppveksten
Det er heller ikke alltid lett for barn som har vært ute og smakt på friheten - og som har kunnet gjøre ting på sine egne måter - å komme hjem til foreldrene og finne seg helt til rette. Flyttingen hjem er sjelden førstevalget, men skjer av økonomiske og praktiske grunner, feks etter et studium, fordi det er vanskelig å få jobb osv.

Det er lett for det hjemvendte voksne unge mennesket å tro at de kan forvente samme regler som i oppveksten. Men grunnreglene er endret når de flytter hjem igjen. Få foreldre og voksne barn setter seg ned og snakker gjennom hvordan de skal leve sammen i det daglige. Betaling og plikter hjemme har vi vært innom ovenfor. Men det er avtaler om feks tidspunkter når badet skal være tilgjengelig, beskjed dersom man kommer sent hjem, lapp om at man har tatt den siste kartongen med appelsinjuice - små praktiske detaljer som gjør at den "utvidede" familien fungerer så friksjonsfritt som mulig.
 
Ikke lenger det samme barnet
Mangler slike retningslinjer vil voksne barn, uten å ha tenkt gjennom det, ønske det beste av begge verdener: Fordelen ved å være både barn og voksen. Det vil lett føre til at foreldre føler seg urettferdig behandlet av sitt hjemvendte barn.

På den andre sida: Hvis foreldrene skjønner og respekterer at det (midlertidig) hjemvendte barn ikke lenger er det samme barnet som en gang flyttet ut, og at det trenger en kombinasjon av større personlig frihet enn før og samtidig strengere forpliktelser når det gjelder å yte noe for det daglige samliv, kan også periode nr 2 med barn hjemme bli en fin tid for alle.
Mandag 11. mai, 2015
Økonomi og jobb | Mannens hjørne

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake