Du er her: Artikler

Detox-kurer renser bare samvittigheten!

detox
Stadig flere sverger til såkalte detox-kurer for å rense kroppen. Men leger hevder at kroppen renser seg selv, og at kurene derfor er bortkastede penger.

Detox-kurer er i vinden som aldri før. ’Alle’ gjør det; fra kjendiser som Oprah Winfrey til helt vanlige kvinner. De går i gang med kurer som lover å rense kroppen for diverse giftstoffer – og gi ny energi.

Men mange leger er helt uenig i at det går an å rense kroppen for giftstoffer. De hevder derfor at slike kurer er totalt unødvendig, og at de også kan være farlige.

Bruksanvisning

Michelle Schoffro Cook har doktorgrad i naturmedisin, og har skrevet boka "The 4-weeks Ultimate Detox Plan".

Hun sier at kroppen alltid renser seg selv, men fordi vi i dag får i oss flere giftstoffer fra mat og miljø enn tidligere, er det viktig å sette kroppen i stand til å gjøre jobben mer effektivt.

– Når man tar en detox-kur av og til blir kroppen kvitt flere giftstoffer, og resultatet blir et ’klarere’ hode og mer energi. Men det er viktig å følge bruksanvisningen meget nøye, påpeker Schoffro Cook.

Selvrensende

Dr Roger A. Clemens er talsmann for the Institute of Food Technologists i USA. Han sier at kroppen selv sørger for utrensing av giftstoffer gjennom huden, fordøyelseskanalen, leveren og lungene. Han mener at kroppens egne organer og organsystem gjør en fantastisk jobb med å fjerne giftstoffene vi får i oss.

Les også: Forebygg med eksotisk mat

Ulike kurer

Mens andre anbefalte at man spiste spesielle matsorter eller tok urtetilskudd.I dag kan man velge og vrake i ulike detox-kurer som påstår at de hjelper kroppen til å kvitte seg med avfallsstoffer slik at den kan fungere optimalt.

Blitt friskere

Hun forteller at hun har hatt pasienter på sin klinikk med revmatisme og fibromyalgi. Og at de har blitt så godt som friske etter å ha fulgt hennes kostråd og detox-kurer. Mens andre har blitt friskere av ulike sykdommer mye raskere enn hva de ellers ville ha blitt.Både Schoffro Cook og Clemens er enige om detox-kurer ikke passer for alle.

De mener at f eks kvinner som ønsker å bli gravid eller er gravid, ikke bør bruke slike kurer. De skal heller ikke brukes av barn eller eldre som er syke eller av noen som akkurat har gjennomgått en operasjon.Dr Schoffro Cook advarer også mot mange av detox-kurene som er å få kjøpt i butikkene. Hun tror ikke på slike ferdige kurer, og hevder at det er svært viktig at man får en som er skreddersydd for eget behov.

Ødeleggende

– Vann-dietter og detox-kurer som anbefaler bare én type mat for mange dager er ikke bra. Det samme gjelder såkalte faste-kurer. I tillegg er mange av disse kurene ikke næringsrike nok, påpeker hun.

Schoffro Cook mener at en detox-kur ikke bør være en ubehagelig opplevelse.

– Får man symptomer som kvalme, hodepine, migrene eller diaré, tyder det på at kuren er for sterk eller at man ikke følger bruksanvisningen skikkelig, sier hun.

Feil måte

Sterke detox-kurer får ofte brukeren til å tro kvalme, hodepine og diaré er en indikasjon på at de går gjennom en slags ’healing-krise’ og at det er bra for kroppen. – Sannheten er heller at man overbelaster kroppen fordi man går gjennom avgiftningen for raskt eller på en feil måte, hevder Schoffro Cook.

Hun påpeker at alle som er skeptisk til detox-kurer burde prøve en som passer for dem – i tillegg til skikkelig veiledning. Og at de fleste faktisk vil oppleve dype forbedringer."A quick fix"
– Nå ønsker de å gjøre opp for sine gamle synder på en rask måte. Da tyr man til ’a quick fix’. Det er det enkleste og appellerer til alle, sier han.

(Kilde: uw.abs-cbnnews.com)

Mandag 28. juli, 2008
Helse og kosthold | Stil og velvære | Nyheter

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake