Du er her: Artikler

Del 5: Sparing

sedler
I tidligere artikler har jeg fortalt deg at du bør spare, men at du må være på vakt overfor råselgere av spareprodukter. Nå skal jeg gi deg svaret på hva jeg mener er en fornuftig spareplan.

Legg merke til at jeg skriver om langsiktig finanssparing. Det vil si hvordan du skal plassere penger for at du skal ha penger tilgjengelig når du når pensjonisttilværelsen.

Mitt klare råd er at du sparer i aksjer. Dette greier du ikke alene. De færreste har kunnskaper nok til å tjene penger på aksjer i det lange løp. Min observasjon etter snart 40 års virke i aksjemarkedene er at de fleste gjør systematiske feil. I gode tider, etter at børsene har steget over en lengre periode, kaster man seg på karusellen. Men så snur det, og man gir opp og selger når tapet har blitt stort nok.

Slik må du ikke gjøre.

Det du skal gjøre er å finne noen gode aksjefond og opprette spareavtale med disse. Og du må spare hver måned over en årrekke. Fordelen med en slik spareplan er du kjøper få fondsandeler når markedet er høyt og mange når det er lavt. I motsetning til spekulantene som taper skjorta når det blir dårlige tider, kan du glede deg over at du får kjøpt billige fondsandeler. Du skal aldri gi opp planen din, men ha tillit til at aksjemarkedene tar seg opp igjen når de er inne i en bølgedal. Det er aksjemarkedets natur.

Oppgaven din blir å finne et eller flere gode aksjefond.

Det finnes flere firmaer som har som oppgave å overvåke verdens aksjefond, og å gi en vurdering av om det er godt eller dårlig. Du vil kanskje først oppsøke banken din, for å spørre hvilke fond de selger. Gå så hjem og sammenlign de rådene du får med fond fra uavhengige forvaltningsselskaper som Skagen, Holberg eller Odin.

Denne sammenligningen kan du finne på for eksempel www.morningstar.no

Her kan du slå opp de fondene du ønsker å se på. Legg merke til at du må først gå inn på forvaltningsselskapet. For eksempel Skagen, og så se på de fondene som forvaltes av Skagen.

Morningstar gir en karakter til alle fond, fra 5 stjerner og ned til 1, hvor fem er best. Alle fond som har eksistert i minst tre år får karakter. Derfor finner du ikke noen karakter på mitt fond, Frigg Global, som startet i 2006.

Mitt klare råd er at du bør bruke mye tid på denne prosessen. For når du først har bestemt deg må du ikke lokkes til å finne andre fond hvis du blir misfornøyd med det du har valgt. Alle fond har nemlig gode og dårlige perioder. Det dummeste du kan gjøre er å løpe fra fond til fond. Da vil du som oftest kjøpe fond som har gjort det godt, og som sannsynligvis står foran en dårlig periode. Og du selger de som har gjort det dårlig, men som sannsynligvis gjør det bra i den neste.

Når skal du starte sparingen? I dag!

Les Petters tidligere artikler om sparing HER.

 

Fredag 11. juli, 2008
Økonomi og jobb | Mannens hjørne | Nyheter

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake