Du er her: Artikler

Åse (52) realiserte drømmen: Skaperglede ved grua

Åse Bergset 3
DRØMMEN: Åse Sætre Bergset har endelig fått realisert drømmen hun bar på i så mange år. I det gamle eldhuset kan hun ta imot gallerigjestene med kaffe, te og et sprakende bål på grua.
- Du må våge å leve ut det du har inni deg, sier Åse Sætre Bergset (52). Selv får hun endelig leve ut sin drøm: Å ha sitt eget galleri og atelier. Et gammelt eldhus ble løsningen.

Åse Sætre Bergset fra den lille bygda Fjelli i Nordfjord har alltid hatt en trang til å skape. Gjennom maling, gjennom sang og musikk. Så sterk var denne trangen at hun som ung fikk en slags visjon: En gang skulle hun få sitt eget galleri. Hun visste til og med hvordan det så ut.

- Det var samtidig med at jeg ble mor for første gang, og dette med visjonen var veldig merkelig. Jeg så det klart for meg: Et sted hvor jeg kunne stille ut mine egne malerier, hvor jeg kunne male, og også hvor jeg kunne ta imot gjestene med te og kaffe. Et sted hvor folk kunne trives, forteller hun.

Mamma til seks
Men det skulle gå svært mange år før galleriet ble realitet.  Daglige gjøremål krevde sitt, og som mamma til seks barn har hun hatt nok å henge fingrene i.   Hun rakk likevel både å male og drive med musikk på si, slik at de skapende kreftene fikk litt utløp. Men selve drømmen måtte vike. Det var ikke rom for den.
   Inntil hun hadde giftet seg for andre gang, flyttet til gården Bergset i bygda Fjelli, og fikk øye på det gamle eldhuset i tunet.
  

Midt i livet kjente hun at det var på tide at drømmen ble virkelighet. Det var nå hun skulle gjennomføre det hun hadde drømt om for seg selv. Derfra gikk det faktisk fort. Galleri, kaffeshop og gavebutikk med navnet ”Åsekråna” ble en realitet.
Ikke store plasen
Det er ikke store plassen. I det gamle eldhuset fra rundt 1900 er  det langbord og stoler, dekket av puter og lune tepper. Den enorme grua tar mesteparten av plassen på den ene kortveggen. De andre veggene er dekket av malerier. For det meste olje, enten på lerret eller på skifer. Motivene er stort sett fra naturen.
   Her har Åse skapt det hun så i drømmen. Her har hun kaffe og te i alle varianter, her kan gjestene kose seg med eksotisk sjokolade og nyte øyeblikkets stillhet eller vakker musikk som siver ut fra en godt skjult CD-spiller. Eller ta et slag sjakk i flakkende lys fra grua. 

TAGER HVA MAN HAVER: Åses galleri ble realisert i et gammelt eldhus. – En må ta det en har, benytte de mulighetene som byr seg, sier hun.
Nå eller aldri
- Det handler om å gripe sjansen når du har den. Gjøre det du brenner for, mens du har muligheten, mener Åse.
   Hun prøver å følge denne leveregelen så ofte hun har mulighet til det, enten det gjelder praktiske ting eller møter med mennesker. Selv har hun alltid vært en stor beundrer av Helge Ingstad, hedret forsker og forfatter, som blant annet er berømt for sitt liv blant indianere og sine oppdagelser og utgravninger. Da Åse så et TV-program om Ingstad i forbindelse med hans 100-årsdag, tenkte hun ”nå eller aldri”. Og så ringte hun.
   - Jeg måtte bare få snakket med en sånn fantastisk person, mens det ennå var sjanse til det, sier hun. Det ble en lang samtale.
   - Det er så godt med slike mennesker som tør å leve ut det de har inni seg. Det er en rett alle mennesker har. Men det er mange hindringer, sier hun.

Ydmyk
Selv gleder Åse seg over å kunne få bruke sine skapende evner og realisere det hun drømte om så lenge. Se at det er mulig.
   - Det er viktig å kunne tro på seg selv og sine egne meninger, samtidig som du er ydmyk og villig til å lære av andre. Selv har jeg lært mye om dette av min egen mor, som var et utrolig menneske, sier hun.
Så får det heller være at det er trangt om plassen i det lille galleriet, og at det er huskaldt om vinteren og vanskelig å bruke som atelier.
  

 - Jeg håper jo at jeg skal kunne utvide, slik at jeg har et sted med god plass til å male hele året. Men det kan jo være fremtidsvisjonen, det da. Så har jeg fortsatt noe å drømme om. En må jo ha det også! sier Åse Sætre Bergset.

Lørdag 29. september, 2007
Reise og fritid

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake