Du er her: Artikler

Plager nedentil - for privat?

menopause
Hetetokter og søvnløshet i forbindelse med overgangsalder kan hvem som helst snakke høyt om, og er oftest forbigående – Ubehag fra skjeden og urinveiene er mere privat og oftere kronisk.

Veldig få diskuterer plager ”nedentil” med venninner.

De fleste vet derfor ikke hvor alminnelige slike plager er. Mange kvinner har ikke engang tatt det opp med legen sin. Undersøkelser har vist at ved 60 år har 50% sjenerende plager nedentil – men at bare en fjerdedel har søkt hjelp for disse plagene. Mange vet ikke at det finnes behandling og mange synes det er pinlig å snakke om det.

Hva skjer så med underlivet etter overgangsalder?

Både skjeden og urinveiene er følsomme for østrogener. Når kroppen produserer mindre østrogen vil det komme en rekke forandringer:
-    skjeden forkortes og blir mindre elastisk
-    den foldede strukturen i skjeden flates ut
-    slimhinnen i skjeden og skjedeinngangen blir tynnere og skjørere
-    blodgjennomstrømmingen avtar
-    den naturlige smøringen av skjeden avtar 
-    miljøet i skjeden får en høyere pH og blir mer mottakelig for infeksjoner
-    urinveisfunksjonene endres

Disse kroppslige forandringene kan gi mange symptomer. Mange opplever en tørrhet i skjeden. Det kan gi kløe, irritasjon, et brennende ubehag og smerter. Mange får smerter ved samleie og mindre seksuell respons. Det er også naturlig at hvis samleie er smertefullt gjentatte ganger, så vil lysten avta.

En del kan få infeksjoner i skjeden med bakterier som hører med til kroppens naturlige bakterieflora. Dette skyldes nedsatt motstandsdyktighet i skjøre slimhinner, bakterier får fritt spillerom og gir infeksjon. Det er oftest tarmbakterie på avveie, men har ingenting med dårlig hygiene å gjøre.

Noen kvinner får med årene en buking av slimhinnene i skjeden (fremfall). Enkelte får blødninger fordi skjedeveggene blir ekstemt  skjøre.

Hyppig vannlating er et vanlig problem etter overgangsalder. Det samme er svie og smerter ved urinering, lekkasje og hyppige urinveisinfeksjoner.

Hetetokter og søvnproblemer vil for 90 % være der i en avgrenset periode. Symptomer på østrogenmangel nedentil vil dessverre ikke gå over av seg selv og har en tendens til å bli verre med årene. Disse plagene blir veldig ofte neglisjert og i alt for liten grad ordentlig behandlet.

Det enkleste er alltid det beste.

De som er plaget med tørre slimhinner og smerter ved samleie skal i første omgang passe på og smøre seg med oljer eller kremer nedentil. Man kan bruke f.eks kokosfett, olivenolje eller jordnøttolje. Det finnes også mange gode parfymefrie kremer/salver på apoteket uten resept for dette bruk. Parfyme kan virke uttørrende på slimhinnene, så unngå det. Spør personalet som har oversikt over gode produkter til akkurat for ditt behov! Mange kan også ha glede av glidekrem ved samleie. Det finnes mange ulike typer som man kan få kjøpt på nettet (f.eks RFSU), eller i butikk (apotek eller Kondomeriet). Hyppige samleier er i seg selv bra for slimhinner: Use it or loose it! Testosteron som finnes i sæd er også bra for slimhinner i skjeden. Enkelte kosttilskudd vil også kunne hjelpe på slimhinnene. Man har forskning som viser at soyabaserte kosttilskudd kan hjelpe. 

Lokal østrogenbehandling

For en del er dette imidlertid ikke tilstrekkelig og mange vil derfor trenge behandling med lokale østrogener. Dette fåes kjøpt på apoteket, og finnes i form av krem, stikkpiller eller tabletter til å sette i skjeden. Det finnes nå ulike preparater med lokaltvirkende hormoner tilgjengelig i Norge. Noen av de er reseptbelagt, og noen ikke. De skal brukes daglig i 2-3 uker, deretter 2 ganger i uken, eller slik det er anbefalt på pakningen. 

De har hver for seg litt ulike egenskaper, innholdsstoffer og priser. Fellesnevneren er at det er hormonbehanling som er lokal, og som man i prinsippet må bruke bestandig pga en kronisk tilstand. Det er ingen kur, men skjeden vil vedlikeholdes med jevnlig tilførsel.

Symptomlindringen kommer raskt, for de fleste etter bare to uker, noen kan trenge 4-6 uker.

Etter dagens retningslinjer er det ingen tidsbegrensning på hvor lenge man kan bruke lokale østrogener. I prinsippet kan alle bruke lokale østrogener så lenge man vil, bortsett fra de kvinner som går på såkalt aromatosehemmer etter brystkreft, eller har en pågående østrogenavhengig krefttype.

Fordeler og ulemper med lokale østrogener

Den type østrogen som brukes for å lindre plager i underlivet, er en annen type østrogen, enn den som må til for å dempe hetetokter eller forebygge benskjørhet. Den type østrogen som brukes lokalt er mindre potent (svakere) enn den som brukes ”systemisk”. Systemisk vil si at den virker på hele kroppen. Dosen er ca. 1/100 av det som brukes i tablett el plasterform, og kan ikke påvises i blodet etter inntak.

Ulempen er at man ikke vil ha noen fordeler av denne type østrogen, hvis man samtidig er plaget av hetetokter eller ønsker å forebygge benskjørhet.

Fordelen er at behandlingen virker der den skal og gir lite eller helt minimale bivirkninger.  Lokale østrogener gir ikke økt fare for brystkreft, de øker ikke faren for blodpropp og gir ikke økt fare for slag. 

Forskjell på østrogener

Det er viktig å få frem at østrogener og østrogener ikke er det samme og at lokale østrogener ikke har samme bivirkningsprofil som systemiske østrogener. Lokal østrogenbehandling er bra for de aller fleste noen år etter siste mens i livet da denne type plager kommer!

Vondt med gynekologisk undersøkelse?

Hvis du synes at det er smertefullt å gjøre en gynekologisk undersøkelse hos legen din etter overgangsalder, er det et godt råd å bruke lokale østrogener noen uker på forhånd. Da er det lettere for legen å få tatt prøver og mindre ubehagelig for deg. Da kan du ganske enkelt gå på apoteket selv og kjøpe den reseptfrie varianten uten å konsultere lege, og evt skifte til noe annet senere hvis du ikke trives med den .

Hvis man har hatt en blødning fra underlivet må man alltid gå til en lege for å undersøke hvor denne blødningen kommer fra. Det kan skyldes skjøre og lettblødende slimhinner, men kan ha andre årsaker og må alltid undersøkes.

Torsdag 12. desember, 2019
Om overgangsalderen

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake