Du er her: Artikler

Frekke kjøpere kan lure deg

storebrand
Hvis du selger gjenstander privat, bør du ikke gi dem fra deg uten å kontrollere at pengene er kommet inn på kontoen din.

 

– La oss si at du selger bilen, kjøleskapet eller sofaen din på finn.no og kjøperen vil betale deg via nettbanken. Det er ikke nok å se på skjermen at kjøperen logger seg på nettbanken og betaler, sier informasjonssjef Hanne Gudding i Storebrand Bank.

I en del banker kan slike transaksjoner slettes på et senere tidspunkt, inntil overføringen registreres på mottakers konto. Hvis betalingen finner sted sent på dagen, skjer det kanskje ikke før dagen etter.

– Hos oss skjer overføringen umiddelbart og pengene kan ikke trekkes tilbake etterpå. Som privat selger bør du vite hvilken praksis kjøperens bank følger hvis betaling skjer på nettet. Hvis handelen for eksempel gjelder en bil eller andre kostbare ting, er dette selvfølgelig ekstra viktig, sier Gudding.

Selgere som skal motta oppgjør på denne måten bør spørre hvilken bank kjøperen bruker, og selv ta rede på om overføringen kan tilbakekalles.

Sjekk datoen

Men også når betalingen skjer fra konto i Storebrand Bank eller andre banker med umiddelbar overføring, må selgeren forsikre seg om at kjøperen har brukt dagens dato i nettbanken.

– Hvis betalingen bare er lagt til forfall en eller flere dager fram i tid, kan den slettes senere, sier Gudding.

Bankene har ingen samlet oversikt over hvor vanlig det er at kjøpere tilbakekaller en betaling eller hvor ofte det oppstår konflikter om betalingen.

– Det er opp til hver enkelt bank å legge opp rutiner for oppgjør i nettbanken. Eventuelle klager etter slike oppgjør skal rettes til vedkommende bank, sier informasjonssjef Sigbjørn Larsen i Bankenes betalingssentral.

Flere muligheter

Skal du selge noe til en privatperson, kan du velge å få oppgjør på andre måter enn gjennom nettbank.

– En bankremisse er en sikker betaling mellom kjøper og selger når beløpet er avtalt og den er utstedt til en navngitt mottaker, sier Hanne Gudding.

For mindre verdifulle gjenstander kan det ofte være greit med et kontantoppgjør, mener hun.

– I tillegg har finn.no en egen betalingsløsning som også er sikker i bruk, avslutter Hanne Gudding i Storebrand Bank.

Kilde: NW

Mandag 3. november, 2008
Økonomi og jobb | Nyheter

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake