Du er her: Artikler

Ikke alle liker duften av julegran

juletre
10 til 20 prosent av befolkningen sliter med alvorlige allergiplager. Mange av disse reagerer på juletrær.

– Vi får tilbakemeldinger fra mange allergikere, som sier de får reaksjoner i julen og knytter dette til juletrær. Det offentlige rom bør være tilgjengelig for alle, derfor kan et julepyntet plasttre være et godt alternativ. Da slipper de mest følsomme allergikerne å måtte snu i døra, sier Rose Lyngra i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

For å unngå plager er det er lurt å spyle grantreet først. Så bør det stå i garasjen eller kjelleren for å tørke og dampe av seg avgasser og mikropartikler, før det tas inn i stua.

– Men noen er så sensitive at plastjuletre eneste alternativ, og det finnes etter hvert mange fine plasttrær, sier Lyngra.

Mer plast

Hos Biltema går de grønne plasttrærne unna nå om dagen.

– Med denne farten blir vi utsolgt i år. De kunstige juletrærne er mer etterspurt enn før, sier daglig leder Jan Reidar Andreassen blant juletrekuler og halmbukker hos Biltema på Alnabru i Oslo.

Juletreet til Biltema er to meter høyt, har greiner som kan foldes sammen og stamme som kan tas fra hverandre.

– Vi har grunn til å tro at allergikere er en viktig kundegruppe, selv om vi ikke akkurat spør om kundene ikke tåler grantrær, sier Andreassen.

Et juletre i plast drysser atskillig mindre enn et levende tre. Det har gjort det til et populært alternativ hos mange eldre som ikke har mulighet til å krype inn under treet for å vanne og feie nåler.

– Et levende juletre har også en del blindpassasjerer som ikke alle liker å få i hus, sier Biltema-sjefen.

Barken på grantreet skjuler bitte små krypdyr, som midd og spretthai, som livner til når de kommer inn i varmen.

Vanskelig å oppdage

I tillegg til de naturlige mikropartiklene som treet avgir, kan importerte juletrær være sprøytet med kjemiske stoffer som kan irritere nese, svelg og øyne til folk med sterk overfølsomhet.

– Siden juletreet er så kort tid i hus, er det ikke alltid lett å oppdage at man også er allergisk mot gran eller furu. Selv har jeg hatt plasttre til jul i tjue år nå. Før den tid slo det meg ikke at det var juletreet sønnene mine reagerte på, sier Nelly Halvorsen hos NAAFs avdeling i Alta.

Alta videregående skole har byttet ut juletreet med plasttre etter at elever ble syke. Halvorsen har et juleønske om at flere gjør det samme.

– På restauranter, kantiner og kafeer kan avgassene fra barnålene bli intens for en allergiker. Ikke minst bør skoler og barnehager bytte til plast. Mens utluftingen på kjøpesentre ofte er god nok til at det går bra, sier hun.

Bør dusjes

Juletreselgeren hos Biltema har et tips til allergikere som kjøper jultre i plast.

– Husk å få av støvet når treet tas ned fra loftet neste år. Gi gjerne treet en liten dusj før du tar det i bruk, sier Jan Reidar Andreassen.

Her er flere nyttige råd for jul og allergi: naaf.no
 

Fredag 2. desember, 2016
Helse og kosthold | Reise og fritid

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake