Du er her: Artikler

Færre tar julen på krita

norske kroner
Nordmenn på julehandel lar seg ikke friste til å la kredittkortene gå like varme som i fjor, viser nye tall. Mange foretrekker å bruke bankkort og kontanter i usikre tider

 

 

I de to første ukene av desember gikk bruken av kredittkort utstedt av Storebrand Bank betydelig ned i forhold til samme periode i 2007.

– I år har kundene brukt kredittkortene sine 3,5 ganger i gjennomsnitt i første halvdel av adventsmåneden. I fjor var tallet fire, sier informasjonssjef Hanne Gudding i Storebrand.

Også omsatt beløp har gått noe ned.

– Nedgangen er om lag 15 prosent, sier Hanne Gudding.

Tar ansvar

Hun har inntrykk av at folk flest nå tar ansvar og søker å unngå å komme i økonomisk uføre etter hvert som virkningen av finanskrisen forsterker seg.

– Så langt tyder vel alt på at julehandelen blir nesten like stor som i fjor, men hvis færre setter seg i kredittkortgjeld for å handle gaver er det positivt, sier Hanne Gudding.

Endrede betalingsvaner kan skyldes at mange føler seg usikre på hvordan den internasjonale finansuroen vil påvirke økonomien deres, tror informasjonssjef Øystein Knoph i organisasjonen for handel og tjenester, HSH.

Venter oppsving

– Generelt stiller vi oss bak oppfordringen fra finansministeren om å handle som vanlig, og etter evne. Samtidig er det jo et sunnhetstegn at folk ikke kjøper julegaver for penger de ikke har, sier Knoph.

Han mener det er for tidlig å si hvordan årets julehandel vil ende.

– Erfaringsmessig øker handelen de to siste ukene før jul. De nærmeste dagene venter vi et oppsving på grunn av at mange nordmenn har fått desemberlønnen inn på konto, sier Øystein Knoph.

Fredag 19. desember, 2008
Økonomi og jobb | Nyheter

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake