Du er her: Artikler

11 ting du bør sjekke!

overvekt
Du lurer kanskje på hvor ofte du skal sjekke stoffskiftet, brystene eller blodtrykket ditt? For å hjelpe deg så vi har rett og slett laget en oversikt på de viktigste områdene en kvinne i sin beste alder burde følge nøye med på. Og ja, føttene vokser faktisk litt med alderen de også!

Vi har her tatt utgangspunkt i vanlige friske damer, har du risikofaktorer i familien må du selvfølgelig undersøke deg oftere og i samråd med din lege. Skulle du kjenne endringer i kroppen din som du lurer på hva kan være, så bør du få time hos lege så fort som mulig, det er bedre å få sjekket ting med en gang enn å gå og gruble. Dersom du hadde høyt blodtrykk eller svangerskapsdiabetes når du var gravid er du mer i faresonen for å utvikle dette igjen når du nærmer deg overgangsalderen. 

Livmorhalskreft: Her er det normalt å bli sjekket hvert tredje år fra du er 25 til og med 69 år, eller slik legen din anbefaler. Hver norske kvinne, hvis du ikke reserverer deg, får en påminnelse om celleprøven fra Kreftregisteret hvert 3 år. Dette er en av 2 to screeingprogrammer den norske stat sponser for kvinner. Den andre er mammografi. HIV test tas rutinemessig av alle gravide i Norge med mindre du reserverer deg mot dette. Ellers er det vanlig å ta det dersom du har hatt ubeskyttet sex og kan ha blitt smittet. Man gjør ikke denne testen rutinemessig.

Gynekologisk undersøkelse anbefales hvert 3 år med mindre du trenger prevensjon, er gravid, er arvelig disponert for enkelte sykdommer i bryst eller underliv, eller har spesifikke plager som trenger grundigere undersøkelse. Fra du er seksuelt aktiv og opp til en ikke definerbar aldersgrense. Brystundersøkelse med tanke på kreft. Dette bør du gjøre hver måned selv Hvordan man gjør det og ytterligere informasjon om brystkreft fra kreftforeningen. Det beste er å gjøre det uken etter mensen, for da er brystene mykere og slik at brystene dine er mest mulig like i konsistens. Gjør det gjerne i dusjen, da glir hendene dine lettere på huden. Det er lurt å starte med dette så tidlig som mulig for å ha en god rutine, men det blir viktigere fra 40-45 årsalder.

Mammografi: I Norge i dag gjøres screening på kvinner annethvert år fra de er 50 år gamle til de er 69. Kreftforeningen og en del medisinske eksperter mener at man kunne ha begynt allerede ved 45 års alder.

Kolesterol nivået: Midt i livet er det viktig  år for å sjekket at du har normale verdier i forhold til din alder. Er du arvelig belastet bør man sjekke det i samsvar med hva fastlegen din anbefaler.

Blodtrykk: Dette tas rutinemessig av alle gravide under svangerskapet. Men det er ikke vanlig å ta det årlig hos legen din før man har fylt 50. Det er viktigere enn før å sjekke blodtrykket etter overgangsalder.

Bentetthet med tanke på benskjørhet I Norge har man ingen rutiner for dette pr i dag, men det diskuteres om man skal begynne med screening av kvinner fra 50 års alderen. Har du faktorer i livet ditt, arv, miljø eller flere brudd, som gjør at du er i risikogruppen, så kan det være fornuftig å få testet deg. Man ser at kvinner som er utsatt for lite sollys er mer utsatt for benskjørhet, dette inkluderer kvinner som går med hodeplagg som dekker deler eller hele hodet i tillegg til klær som også dekker legger og armer, slik at man ikke får noe særlig sollys på seg. I Norge hvor det er sparsomt med sol ser man nå en kraftig økende grad av benskjørhet og rakitt blant spesielt somaliske kvinner. 

Blodsukker: Fastende glucose/sukker test.Eller langtidsblodsukker. Blodprøve som tas ca. hvert tredje år, etter fylte 50 år,  for å sjekke at man ikke har sukkersyke. Er du veldig tørst eller sliten kan dette være en av testene du bør ta hos fastlegen din for å komme en begynnende diabetes 2 i forkjøpet. Her er det mye å hente på kosthold og trening i forhold til å forebygge hvis man står i fare for å utvikle diabetes 2.

Stoffskiftet ditt: Blodprøve hvert 5 år etter fyllte 50 år for å sjekke at man ikke har for høyt eller for lavt stoffskifte. For lavt stoffskifte kommer oftere i forbindelse med overgangsalder.

Hormoner i forhold til overgangsalderen. Man tar ikke disse rutinemessig, men det har blitt stadig vanligere fordi norske kvinner gjerne vil vite om de har kommet i overgangsalderen eller ikke.

Er det noe vi burde tilføye her, så send oss gjerne en mail på siri alfakrøll overgang.no

Torsdag 2. juli, 2020
Helse og kosthold

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake