Du er her: Artikler

Migrene og graviditet

Her kan du lese svaret som Tine Poole Buckley ga en av våre gravide på www.jordorsiri.no om migrene og gravditet. Av Tines svar kommer det frem at hormonelle endringer i kroppen også disponerer for debut av migrene, og endring av anfall.

 

Migrene: Kan man få migrene av å være nygravert? Har hatt to anfall nå, med synsforstyrrelser i massevis. Skulle hatt mens i går. Er dette normalt? Og øker det farer under evt svangerskap, f eks for trombose eller apopleksi cerebri?
Siri svarer: Hei!
Det er en disponerende faktor for anfall å være gravid, for noen, desverre. Kanskje særlig helt i begynnelsen der hormonene går helt amok. 
Jeg tenkte jeg skulle høre med Tine Poole Buckley, migrene ekspert, om hun kunne si noe mer om dette. Jeg prøver å sende spørsmålet ditt til henne om kanskje hun kan svare, for dette kan ikke jeg så mye om foreløpig, men har tenkt å lære mer. 
Om du skulle være gravid nå, så kan det hende at du skulle være gradert sykemeldt frem til uke 12 ca, for da blir det litt roligere i kroppen. Var på foredrag med Tine Poole Buckley og hun sa at det er disponerende for anfall med stress, og det er jo to skikkelige anfall du har hatt her. 
Så om du ikke får mensen i løpet av en uke syns jeg du skal ta kontakt med legen din for en prat om hva som er lurt å gjøre videre. 

Her er svaret fra Tine Poole Buckley:
"Det er ikke helt uvanlig at migrene kan oppstå første gang i forbindelse med hormonelle endringer, som menarke,oppstart av P-piller, endring av p-piller, svangerskap, selve fødselen, amming.

De som debuterer med migrene i svangerskapet får ofte migrene MED AURA.
I en stor undersøkelse av kvinner nyoppsto migrene hos hele 7% i forbindelse med svangerskapet - 
og hos 4-8% ble en eksisterende migrene forverret.
En kan også oppleve at en kvinne som har migrene uten aura plutselig endrer seg til å få migrene med aura under svangerskap. Aura uten hodepine kan også oppstå.

Aura skal vare fra 5 min til max en time. Avvik herfra ( eks langvarige aurasymptomer) skal alltid undersøkes hos lege.
Dersom migrenen er nyoppstått vil jeg også anbefale en undersøkelse hos lege.

Det er nok kun noen få av oss (leger) som gir Triptaner under svangerskap til spesielt plagede - enda. Men det kommer nok etterhvert.

Trombose og apopleksi:
Ikke mer enn generelt under svangerskap. En liten økt risiko for hjerneslag hos de som har migrene med Aura generelt. 
RÅD: ikke røyke og ikke østrogenholdige p-piller som jo likevel er uaktuelt nå, men aktuelt senere i livet kanskje?"

Her kan du spørre Tine mer også: http://www.facebook.com/migrenelegen
http://www.oslomigreneklinikk.no
Riktig lykke til videre!
Mandag 14. februar, 2011
Sykdom | Graviditet

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake