Du er her: Artikler

Plages du med hyppig vannlating?

Beach 16-9
Da kan det være overaktiv blære. Du er ikke alene, dette er en plage kvinner i alle aldre kan få. Plagsomt er det, men det kan være hjelp å få, så nøl ikke med å søke hjelp.

Hva er overaktiv blære       

Overaktiv blære kjennetegnes av hyppig vannlating, sterk og ofte uimotståelig vannlatingstrang med eller uten lekkasje før man rekker fram til toalettet. Det er mange årsaker til denne tilstanden.Noen risikofaktorer er overvekt, tilbakevennende urinveisinfeksjoner, diabetes og alder. Mange kvinner merker tendensen til overaktiv blære i forbindelse med overgangsalder. Foruten de rent kroppslige plagene, er det også mye stress og psykisk påkjenning å være redd for ikke å nå toalettet i tide.
Vannlatningen er en komplisert fysiologisk prosess. Det er et samspill og samarbeid mellom hjerne, ryggmarg og blære. Overaktiv blære skyldes en overaktivitet i de nervene som styrer blæremuskelen og får blæren til å tømme seg før den har fylt seg opp til et normalt volum.

Symptomene er:
1. Hyppigvannlatning- mer enn 8 ganger hver dag. Oftest nattlig vannlatning også.
2. Akutt vannlatningstrang og kort varslingstid.
3. Problemer med å holde seg og urinlekkasje
      
Jo tidligere du søker hjelp, desto tidligere kan du forbedre livssitusjonen din. Fastlegen din kan hjelpe deg videre når du lurer på om det kan være overaktiv blære du har. Alltid lurt å sjekke når ting endrer seg med kroppen. 

Behandlingen er i hovedsak medisiner. Både lokale østrogener og de såkalte anticholinergika som roer ned hyperaktiviteten i blæra, er effektive. Av anticholinergika er det flere typer, så man må prøve seg fram til det preparatet som fungerer best i samråd med legen sin. En kjent bivirkning hos alle, er munntørrhet og tendens til treg mage.
Ellers er livsstilsforandringer og vektreduksjon minst like viktig for å forbedre vannlatningsmønsreret. Operasjon og bekkenbunnstrening er mer aktuelt ved såkalt stresslekkasje der man lekker utin ved hosting, løping etc.Ofte kan man ha både stresslekkasje og overaktiv blære.
Hvis du er interessert, kan du lese mer om urinlekkasje og bekkenbunnen på tena.no, bekkenbunnen.no og blæren.no.
Søndag 4. oktober, 2020
Om overgangsalderen | Helse og kosthold

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake