Du er her: Artikler

På loffen i Kykladene

Kykladene 1
Kykladene
På loffen i Kykladene kan man leve avslappende og opplevelsesrikt, lære mange nye steder i Hellas å kjenne og treffe hyggelige grekere. En drøm av en bitteliten strand med turkisblått hav og et lite kapell. Her ved Agia Anna på Amorgos foregikk forøvrig innspillingen av filmen The Big Blue.

Lev det sakte liv – på loffen i Kykladene

Jo visst kan man bli lei av stadig å pakke sekken, eller hele tiden orientere seg og bli kjent på nye steder. Men om du har passert middagshøyden og fremdeles har evnen til å ta ting på sparket, tåler å bo i en ryggsekk, samt ikke vite hvor du skal sove hver natt, vil denne ferieformen gi deg langt flere opplevelser enn de du får på en vanlig chartertur. Bli med oss på ferie på fem greske øyer.

På Amorgos ligger det oppsiktsvekkende klosteret Chozoviótissa bygd i 1088. Det er åpent for turister visse tider på dagen. (Alle foto: Evy Sandberg)
 

Kykladene

De greske øyene i Egerhavet er delt inn i regioner. Kykladene er en av dem og består av 20 større og mindre øyer der Naxos er den største.  
Å være øyhopper innebærer å stadig være på flyttefot. Tida etter man må ut av husværet og til neste båt går, benyttes til å studere kart og reiseguider.
 

Unngå høysesongen

Dersom du har anledning til å dra på ferie i mellomsesongen, det vil si før 15. juli eller i september, er dette en kjempefordel. For det første unngår du den verste turistflommen og for det andre er overnattingsprisene langt rimeligere. Du får et billig og bra overnattingssted med to til tre sengeplasser på private, små leilighetshotell med et lite te-kjøkken for 35-40 euro per natt. Betalingen foregår gjerne kontant og uten kvittering.


Utgangspunkt Pireus

Det naturlige utgangspunkt for øyhopping i Kykladene er Athen eller Santorini ettersom det går direktefly dit. Vårt ble Athen hvor det går buss hver halvtime fra flyplassen til havneanløpet Pireus som har båtforbindelse med øyene. Vær oppmerksom på at båtene går på morgenen fram til 12 og på ettermiddag/kveld. Enkelte av øyene har båtanløp bare annenhver dag. Det går både speedbåter og store ferjer mellom øyene. Husk imidlertid å ta med deg kontanter da båtene ikke tar kort.


Hushaiene finner deg

Å dra på øyhopping innebærer at du sjøl må finne husrom på hver øy du besøker. Utenom høysesongen er dette normalt ikke noe problem da det står en horde med leilighetsselgere ved hver kai. Alle vil selvsagt leie deg sin leilighet. Et godt råd kan være å bestemme seg for hvilket prisnivå du vil legge deg på og plukke leilighet ut fra det. Spør om hvilken by og beliggenhet også, og velg ikke leilighet bare utfra bildene som presenteres deg. De minste byene har færre husrom for utleie, og har du ikke lykkes i å skaffe deg husrom så er et godt råd å sette seg på en taverna eller et torg der du kommer i kontakt med folk. Vår erfaring var at mange tavernaeiere også har husrom for utleie.
 
På havnene står en horde mennesker som skal leie deg husrom. Utenom høysesongen er det bare å velge og vrake.
 

Lev det langsomme liv

Dersom du ønsker å oppleve det som fremdeles er det ekte greske, er rådet å oppsøke de mindre øyene som charterturismen ennå ikke har inntatt. Det vil i hovedsak si de øyene som ikke har flyplass. Unngå havnebyene og bo for eksempel i hovedstaden som ofte ligger litt oppe i høyden, og til tross for statusen, er bitte små. Bo gjerne blant lokalbefolkningen og livet i sakte tempo, som grekeren gjør. De stedene som kun er tilgjengelig på korte utfukter som charterturist, er fullt blivende steder som øyhopper. Ikke forflytt deg for raskt fra øy til øy. Bli på de stedene du liker og forsøk å finne nerven der.
 
Den lille og fargerike fiskerlandsbyen Klima på Milos oser av sjarm. Det var i skråningen i bakgrunnen til venstre at Venus fra Milos ble funnet.
 

Klima

Sommeren i den greske øyverden holder stort sett 30 pluss, men kan by på temperaturer opp til 40 grader. Men i juli og august blåser den kykladiske vinden Meltemi fra nord. Den gjør at dagene på stranda er levelig og at kveldene er såpass kjølige at man trenger en jakke. 
Bestefar rensker fisk til dagens lunsj.
 

Mat og drikke

Frokosten er lite viktig for grekeren. Derimot elsker de å tilbringe kveldene med å snakke, spise og drikke. Lunsjene er også seine, og innbefatter ofte varme retter som etter vårt begrep hører middagen til. Når turistene er ferdige med sin middag kommer grekerne, gjerne i flokk med små barn klokka 23 – 23.30 og inntar langbordene. Til forrett bestilles mange små retter som settes midt på bordet og spises av alle. Maten skylles ned med Ouzo eller Retzina. Eksempler på småretter kan være auberginesalat, fritert blekksprut, grillet geit-eller fetaost, gresk salat med tzatziki, kjøttboller og vinblader fylt med kjøtt eller ris. Selv om grekerne spiser mest kjøtt av alle europeere, er deres matvaner blant verdens sunneste med en god balanse mellom fersk fisk, belgfrukter, frukt, grønnsaker og olivenoljer. De vanligste kjøttrettene er souvlaki; kjøtt av lam, kalv eller svin på grillspyd, kjøttboller, gresk hamburger, kylling og noen ganger helstekt lam eller spedgris. Andre tradisjonelle retter kan være moussaka og fylte paprika og tomater med kjøtt -og risfyll. Fisk og skalldyr er gjerne dyrere og prises ofte per kilo på tallerkenen din. En god rett til lunsj, eller middag for den saks skyld, kan være hummer og spagetti. Grekerne er glad i det søte, men du ser skjelden noen som spiser gotteri eller drikker brus. Derimot sees gjerne grekeren etter midnatt promenerende med en is eller annen søt dessert. Øl, vin og kaffe koster det samme; omlag 20 kroner. En lunsj med drikke koster i snitt 80 -100 kroner per person, mens middagen koster 120-150 med drikke.
 
Tid for lunsj på en fisketaverna i lille Moutsouna på Naxos.
 

Paros

Paros er knutepunktet i Kykladene og har gode forbindelser med de andre øyene. Havnebyen Parikia er den byen som har mest liv. Allikvel er den overraskende rolig og behagelig med ei fin sandstrand midt i byen. Rett utenfor byen i gangavstand, eller ved å bruke en av de små badebåtene, ligger to små og hyggelige strender med krystalklart vann. Naóussa med sin fargerike fiskehavn og den mer uberørte middelalderbyen Léfkes er begge verdt et besøk.


Naxos

Dersom man har tenkt å leie bil, er den frodigste og største av øyene i Kykladene en fin øy å gjøre det på. Vegstandarden er også grei, men bli ikke overrasket om skiltene mangler. Store vegskilt kan godt ligge nedkjørt i veikryssene uten at noen bryr seg nevneverdig om det. Naxos er også skjemmet av mange bilvrak som står langs vegene. Vi valgte den bittelille fiskelandsbyen Moutsouna som er kjent for sine fiskeresturanter, og Apallonas nord på øya som mål for vår utflukt med bil. Naxos by (Khora) er en by som har alt, men den ligner på hvilken som helst annen sydlansk havneby. Det kryr av turister og det kan nesten virke som byen er inntatt av nordmenn. De beste strendene på øya, der Plaka på fem kilometer er den største, ligger sør for Naxos by, tilgjengelig med buss eller badebåter. Naxos er også en egnet øy å gå fotturer på.


Amorgos

Vår favorittøy ble Amorgos med sitt dramatiske landskap, klipper og det blåeste hav du kan tenke deg. Øya er forholdsvis stille og den hvitkalkende hovedstaden Khora er det absolutte høydepunkt, mens Aigiali har øyas eneste sandstrand. Khora er anlagt rundt en venetiansk borg fra 1200-tallet og har 40 kapeller og kirker, blant annet den minste kirken i Hellas. Utenfor Khora fører en sti ned til det spektakulært beliggende klosteret Chozoviótissa bygd inn i fjellveggen i 1088 og med en byggeperiode på 20 år. Nedenfor ligger stranda Aiga Anna og det var her innspillingen av filmen The Big Blue ble gjort. Når du skuer utover havet fra klippene her, skjønner du hvorfor.

Ikke alle steder er det mulig å nyte stillheten slik som i hvitkalkede Khora på Amorgos. Georges i bakgrunnen ble forøvrig et hyggelig bekjentskap.

 

Santorini
Dersom du ikke absolutt må ha deg Santorini, råder vi deg å la være. Visst er postkortøya vakker, men den har mistet sin sjarm. Det genuine har blitt spist opp av masseturismen og det komersielle. Byen Oia nord på øya ligger fantastisk til med en utsikt som kan ta pusten fra en. Men anløpene fra cruiseskipene er mange og man vasser i turister. Dersom man har tenkt å koste på seg nye smykker er dette stedet å hjøre det på. Oia har nemmlig 49 smykkeforretninger. Prisnivået på øya er generelt høyt. Hold deg også unna spisestedene ved havna; de er rådyre.

 

Milos

Ei mangfoldig øy med rundt 70 strender og et fantastisk vulkansk landskap. Ikke rart at mange faller for Milos. Øya er imidlertid mest kjent for den verdensberømte statuen Venus fra Milos som står i Louvre i Paris. En gipskopi finnes i det arkeologiske museum i hovedstaden Plaka rett ovenfor der statuen ble funnet. I samme området ligger også kristne katakomber (2. største i verden) og levningene av blant annet et enormt tempelpodium og velbevart teater. Ved å gå fra Plaka ned til den fargerike landsbyen Klima får man med seg disse severdighetene på kjøpet. Plaka ligger 15 minutters bussreise unna havneanløpet Adamas som er populær, men som ikke har noe særpreg. Langt artigere er det å bo i pittoreske Plaka med lokalbefolkningen. Dog litt vanskeligere og dyrere å finne husrom husrom her, men du verden så mye mer sjarmerende med sine smale smug man nesten kan gå seg bort i. Tavernaen O Popae, hvis eier har vært på fiske i Norge mange ganger, kan tilby husrom og nydelig bacalao i to varianter.
Høyden bak Plaka by på Milos, trekker like mange forelskede par hver kveld for å nyte solnedgangen.


Generelle råd og tips

Legg opp en cirka reiserute, men gjør rom for forandringer. Ligg også i «forkant» i forhold til  båttider til neste øy. Ikke alle øyer har båtanløp hver dag. De sanitære forholdene i Hellas er generelt dårlige, spesielt på båtene. Ha bestandig med deg antiseptiske våtservietter. Utvalget av mat på båtene er også begrenset, så sats ikke på middagen her. Båtturene gir en fin anledning til kontakt med andre øyhoppere for å utveksle erfaringer. Billetter til båtene kjøpes på havnene og koster i snitt 340-400 kroner. Speedbåtene er dyrest, men tar omlag halvparten av reisetida. Bussforbindelse mellom byene og til strendene var gode på alle øyene og kostet bare noen få kroner. Det krever litt å stadig bli kjent på en ny øy. Skaff deg informasjon på forhånd slik at du har litt formening om hva du ønsker å få ut av oppholdet. Grekerne er generelt blide og hjelpsomme. De fleste snakker litt engelsk, og dersom du åpner opp for det vil de gjerne bli kjent med deg. 

Grekerne har et sunt og balansert kosthold og bruker mye fisk og skalldyr. Hummer og spagetti til lunsj kan anbefales.

Konklusjonen er klar; vi er ikke for gamle til øyhopping, men fem øyer på 14 dager ble for mye. Neste gang blir det færre og mer ukjente øyer. Allikevel en av de beste og mest vellykkede ferien vi har hatt.

Fredag 9. september, 2011
Reise og fritid

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake