Du er her: Artikler

Røm fra novembertåka og reis til Italia

Italia
Oppleves november som en av de lengste månedene i året? Bare en liten flytur unna får du innblikk i en litt annen versjon av Italia. Når det er høst, er lokal mat og vin gode grunner til å skjemme seg bort med en italiareise før man går igang med julestria.

Av journalist Siren Hole

På en av høstens mange fest- og fesivaldager nord og sentralt i landet finnes noe for enhver smak. Lokale mattradisjoner, innhøstingsfester og spektakulære fotturer i passende temperatur. Hva med å besøke en av de berømte trøffelfestivalene eller bli med på trøffeljakt? Det er også sesongåpning i mange av operahusene. November tilfredsstiller både magen og hjertet.

 

 

Temperert ferie i lavsesongen

 

 

De fleste forbinder kanskje Italia først og fremst med varme og solrike sommerdager. Enten man reiser i april eller september, er man nesten garantert et avbrekk fra nordiske temperaturer. Men selv om nordmenn flest er sultne på sol, er det slett ikke alle denne ferieformen passer for. Populære reiseoperatører glemmer ofte at det finnes en mellomting mellom hektiske storbyferier og glohete solturer. For dem som ikke reiser etter solen, eller for erfarne strandløver som bare vil oppleve en litt annerledes italiaferie, er høsten, spesielt november, et overraskende godt tidspunkt å reise på.

 

 

I november er det riktignok blitt kaldere, og det er både fare for regn og ustabile temperaturer. Derfor er det viktig at man reiser med forventninger til opplevelsene og ikke til været. Én ting er sikkert, snøen og kuldegradene finner man bare der man oppsøker dem. Dessuten er det ikke bare klimaet og turisttettheten som er tempererte. Mange hoteller senker prisene fra 1. november. Da kan man kanskje unne seg en tur uten å sprekke budsjettet for julefeiringen?

 

 

Høsten – oppdag innhøstingen med alle sansene

 

 

...og drikke, selvfølgelig. Rød. Hvit. Musserende. Det italienske kjøkkenet baserer seg på årstidene. Maten er kortreist, man bruker råvarene som er tilgjengelige. Hvis du reiser utenfor høysesongen, vil du få smake sesongvarianter av regionale favoritter. Områdene i landet har naturligvis særegne oppskrifter basert på hvor de grenser til og tiden på året. I høst kan du varme deg på utallige, lokale variasjoner av kulinariske stuinger eller favorittsupper som ribollita og minestrone. Klassiske kjøttretter med villsvin og hare eller fjærkre, due, gås og høne, er også på menyene. For å nevne noe.

 

 

For en mer spesifikk matreise er det lurt å sette seg inn i hva de ulike regionene og provinsene har å by på. Toscana og Piemonte er populære destinasjoner for gastroturisme. Maremma-distriktet i Toscana, med ferske råvarer og enkle retter som likevel gir helt unike smaksopplevelser, er et trekkplaster for matinteresserte. For andre matentusiaster er det Piemonte som er den hellige gral. Piemontes Treiso er for eksempel opphavsstedet til Slow Food-bevegelsen. Her forenes tilgjengelige, lokale råvarer og utsøkt kokekunst i hjemmelaget atmosfære. Søndagslunsjene rundt om i regionen ryktes å være spesielt gode. Fordi menyen er satt, bestiller du bare vin og kan vente deg piatto på piatto med smaksløker i ekstase.

 

 

En ferie med mat og vin i sentrum lar seg likevel kombinere med planer for en mer aktiv ferie. I november kan man velge seg passende fotturer i skjønt landskap eller være med på krevende oliveninnhøsting. Det kan også være utsikter for å bli med på avslutningen av innhøstingen av vindruene. For de som er mer interesserte i selve prosessen eller sluttresultatet, arrangeres det både informasjons- og smaksbesøk til lokale vingårder og olivenmøller. Expedia hjelper deg å planlegge din matreise til Italia. Dobbeltsjekk kalenderen før du bestemmer deg, bare, slik at du faktisk får med deg alt fra innhøstingen og høsttakkefest til et dypp eller dypdykk ned i smaken av trøffel.

 

 

På trøffeljakt

 

 

Når det er høst, er det nemlig trøffelen som innehar hovedrollen i store deler av det italienske kjøkkenet. I regionene Toscana, Umbia, Marche og Piemonte foregår det en mengde begivenheter for erfarne eller nysgjerrige matinteresserte. Det er først og fremst den hvite og kostbare trøffelen, tuber magnatum pico, som feires. Trøffelfestivalene gjør et høstbesøk til Italia til et must for såkalte «foodies», men den ekstravagante og velsmakende, underjordiske soppen utelukker ikke nybegynnere. Lokale restauranter setter opp skreddersydde trøffelmenyer, trøfler er til salgs og den distingverte lukten av trøffel brer seg over folkefesten.    

                                       

 

 

 

 

Flere av byene forsøker å påberope seg tittelen «trøffelhovedstad», og både Alba og San Miniato har verdenskjente trøffelfestivaler som går over flere helger i oktober og november. Likevel er det nok festdagene i Alba som er aller best kjent. Under begivenhetene er byen full av liv, med unikt kulturtilbud, folklore, markeder og ikke minst gastronomiske overraskelser. Det bys på mat og vin fra områdene Roero og Langhe. I tillegg til en helt egen trøffelmanual, skilter Alba også med kåringen av årets trøffel, hvor den beste trøffelen blir forært en offentlig person. San Miniato og omegn står for en stor del av trøffelproduksjonen i Italia. Den årlige trøffelfestivalen feires i middelalderske omgivelser med teateroppsetninger, korpsmusikk og kokekunster. Acqualagna, Moncalvo, Pietralunga eller San Giovanni d'Asso er også fine reisemål for trøffel- og feststemning i oktober og november.

 

 

Der det er trøfler er det ofte også muligheter for å gå på trøffeljakt. På en slik utflukt får man opplæring i trøffeltyper og lokal matlaging med trøfler, før man drar ut på leting. Lenge var det såkalte trøffelsvin, med nese for denne gourmetingrediensen, som snuste seg frem til delikatessene i skogbunnen. I dag får trifulauen, trøffelsankeren, hjelp fra spesialtrente hunder. De snuser seg frem til de verdifulle råvarene, trifulaen tar deretter over og sørger for at tøflene blir riktig behandlet. Som deltaker på en trøffelekskursjon får du kjennskap til hvor man leter, utseendet, hvordan man graver dem frem, vasker dem og bruker dem kulinarisk.

 

 

 

 

 

Operasesong og høytid

 

 

Det er ikke bare spiselige grunner til å reise til Italia i november. Måneden begynner med allehelgensdag, en høytid vi kjenner fra Norge. I Italia, som i blant annet Belgia og Sverige, er imidlertid allehelgensdag en helligdag. Det meste er stengt, og du bør benytte sjansen til å oppleve kulturen på nært hold. Italienerne feirer de dødes sjeler over flere dager, men det er den 1. november, på Ognissanti, de går til gravplassene for å minnes de døde. For turister eller tilreisende er det et syn å se gravene pyntes opp med blomster og dekorasjoner. Dette er også en god mulighet for å få med seg gudstjeneste i en av de katolske kirkene som holder messen for allehelgensdag.

 

 

Hvis katolsk messe blir italiensk på det litt for religiøse viset, eller du reiser litt senere i november, markerer oktober og november også begynnelsen på en annen viktig sesong. Opera- og teaterkalenderen begynner på denne tiden. Kulturelle opplevelser gjør livet større. Og til tross for at det er mørkere og kjøligere i hele Europa, byr en reise til Italia utenfor høysesongen på lyspunkter som får novembertåka til å letne.

 

 

Torsdag 7. november, 2013
Reise og fritid

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake