Du er her: Artikler

Hadde du svangerskapsforgiftning i graviditeten?

gravid3
Hadde du svangerskapsforgiftning i graviditeten har du opp mot 8 ganger så stor sjanse for hjerte- karsykdom senere i livet.

Svangerskapet

Det forskes nå på årsaken til at plager i graviditeten som høyt blodtrykk/svangerskapsforgiftning og svangerskapsdiabetes øker sjansen for at man får disse tilstandene igjen rundt overgangsalderen. 

Dr Annetine Staff er en av legene på OUS som forsker på morkaker for å se om man kan lese av disse fremtidige problemer med hjertet pga åreforkalkning. 

Forebygging effektivt

Dr Åsle-Marit Ullern sier at det er mye man kan gjøre for å forebygge disse tilstandene før vi kommer i overgangsalderen. Du kan få hjelp til et balansert kosthold og det vil være viktig å holde seg i normalt god form. I forhold til forhøyet blodtrykk kan det være greit å få målt dette jevnlig hos fastlegen fra du har født og frem til godt opp i overgangsårene.
Når det gjelder diabetes er det både kosthold og trening som er viktig. Dette kan du ta opp med fastlegen din. Kan ikke fastlegen din nok om dette, så kan det være ok å bli henvist til en spesialist. Du bør få sjekket både blodsukker og insulinnivåer på samme måte som man sjekker blodtrykket videre i livet.

Dr Åsle-Marit Ullern sier videre: "Østrogen beskytter sannsynligvis kvinner for både diabetes og hjertekarsykdom. Når vi kommer  til overgangsalder, skjer mange aldringsprosesser raskere.

Det er viktig for fremtidig helse å være bevisst viktigheten av godt kosthold, trening og vektkontroll spesielt rundt menopause, spesielt for de som er disponert for disse sykdommene.

Svangerskap er er risikosport- det samme er alder!"

Kilde: Dagens medisin

Torsdag 26. mai, 2016
Om overgangsalderen | Helse og kosthold | Graviditet

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake