Du er her: Artikler

Professor Genazzani om overgansalder

Skjermbilde 2017-10-17 kl. 13.25.45
Vi har vært så heldige å få intervjue professor Andrea Genazzani fra Italia om overgangsalder, helse og hva som kan hjelpe.

Professor Andrea Genazanni er en av de mest berømte gynekologene i Italia og har jobbet i mange år med kvinner i overgangsalderen. 
Intervjuet foregikk live på nettet og du kan se hele på Youtuben her i artikkelen. Intervjuet foregikk på engelsk, så det er gjengitt her spørsmålsvis på norsk, så godt det lar seg gjøre. (Min første gang som intervjuer på nett, så beklager kvalititen)

1. Hva er forskjellen på DT56a og soya?

Forskjellen er at DT56a kommer fra Soya, men er ekstrakt fra soya som har blitt modifisert. DT56a har blitt behandlet med enzymer og er derfor transformert slik at molekylene lettere blir tatt opp i tarmen.  Det er som når man koker en kylling. Det er fortsatt en kylling men den har endret seg og man kan spise den og kjøttet er annerledes, proteinene i kjøttet er endret av varmen. 

2. Vet du om det er en genetisk forskjell mellom mennesker i forhold til opptaket av soya i tarmene? Hvis det er tifelle, vil det være forskjellig fra person til person?

Soyaproduktenes absorbsjon fra tarmen avhenger også av den enekeltes bakterieflora og kvaliteten på disse bakteriene i tarmene. DT56a er allerede modifisert slik at det blir lettere for tarmen å ta det opp.  Noen har bakterier som gjør at absorbsjonen er bedre, mens hos andre kan den være noe redusert, men alle vil oppta noe.
Det vil være individuelle forskjeller, som det er med alle medisiner og kosttilskudd. Hvis man kjenner dårlig effekt av Femarelle, så vil det være naturlig å øke dosen litt til man kommer frem til en dose som gjør at man kjenner god effekt gjennom å ha svakere symptomer på overgangsalder. Det kan være lurt å prøve seg frem litt noen ganger. Noen vil også kunne greie seg på en lavere dose enn den som opprinnelig er anbefalt. 

3. Kan man måle effekten av soya i blodet eller andre steder? 

Menopause er en tilstand der det er lett å måle effekten av stoffene. De fleste har klare symptomer, som hetetokter, tørr skjede, søvnproblemer, humørsvigninger og mindre synlige som benskjørhet, derfor er det lett å måle effekten fordi disse symptomene er så konkrete. Man kan med letthet måle de forskjellige stoffene i blodet, akkurat som man kan med andre stoffer, som østrogen. Derfor er det lett å måle effekten av behandlingen. Kvinner i overgangsalderen har en lavere produksjon av østrogen. Soyaprodukter som Femarelle virker på østrogenreseptorene slik at DT56a blir tatt opp av kroppen. Man kan med letthet måle de forskjellige stoffene i blodet, akkurat som man kan med andre stoffer, som østrogen.

Studier som er gjort i forhold til hjernen viser at den også blir påvirket i av DT56a, man kan se målbare endringer, allerede med lave doser. 

4. Skal man begynne tidlig eller sent i overgangsalderen med soya eller andre soya pordukter som DT56a?

Naturen er tydelig her, når man mister det som gjør at man kan ta opp enkelte stoffer i kroppen vil det bli en effekt. Derfor må man gi DT56a eller andre behandlinger så tidlig som mulig, men ikke før man er i overgangsalderen. Det er viktig å holde på med feks soyaprodukter helt til man over overgangsalderen. Ideelt kanskje også resten av livet. Hos noen vil også overgangsalderen vare livet ut, det er ca 10%.
Jo lengre man har kommet inn i overgangsalderen, jo lengre vei er det for kroppen å komme tilbake til slik man hadde tidligere. Så jo tidligere man begynner med behandling i overgangsalderen jo bedre for da blir effekten bedre.  

For inntil 100 år siden døde mange kvinner i en alder av rundt 50-60. Man overlevde overgangsalderen, men ikke så mye lengre. Dagens kvinner lever lenger, men kroppene våre er ikke egentlig skapt for det, derfor vil man trenger tilskudd for å holde seg i best mulig form. 

5. Hvordan er den kognitive effekten av soya til sammenligning med østrogen

Man må se på folks engstelse i forhold til å ta hormoner, fordi det er en del undersøkelser som viser at det kan være skadelig. Samtidig må man også huske at en del av disse undersøkelsene ikke er valide, da de har vært gjort på bestilling eller ikke har vært utført med vitenskapelige metoder. Tidligere visste man heller ikke effekten av steroider som tilskudd, kunnskapen blir stadig bedre. 

Soya er et SERM (Selective Estrogen (Østrogen) Reseptive Modulator) som har god effekt på reseptorene for østrogen, men har ikke den stimulerende effekten som for eksempel østrogen kan ha. SERMer har god effekt på vevet i vagina, livmoren og i brystene. 

6. Er det noen andre områder der du tenker at soya har spesielt god effekt for kvinner i overgangsalderen?

Først vil jeg kommentere på rent generell bakgrunn. Man har store endringer i kroppen når man kommer i overgangsalderen, det affekterer hele kroppen. Overgangsalderen påvirker blodårene, hjernen, tarmene, musklene, tenner, slimhinner, hud, hjertet, lever, nyrer, bentetthet ikke minst. 

Kvinner lever i 40-50 år lengre enn tildligere pga moderne medisin og det generelle velferdssystemet gjør at man lever lenger nå enn tidligere, så hvordan kan man beskytte kroppen som lever lenger nå enn tidligere? Får du en konkret sykdom skal selvfølgelig den behandles. Men ellers er det snakk om å beskytte kroppen videre. Tidligere har det vært stereoider produsert i kjønnskjertlene, som også har en effekt på andre organer. Soya har ikke effekt utover det at den påvirker reseptorene slik at de naturlige østrogenene blir tatt opp. 

Wikipedia om SERM

Tirsdag 17. oktober, 2017
Om overgangsalderen | Helse og kosthold

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake