Du er her: Artikler

Hva er kreft?

ScanStockPhoto_image_3003784
Det forskes enormt mye på kreft både her til lands og i resten av verden. Siden det stadig gjøres nye fremskritt dør ikke like mange lenger av kreft som tidligere.

Kreft er ukontrollert cellevekst eller celledeling som blir til en celleklump. Det finnes mer enn 200 typer kreft og man kan få kreft hvor som helst i kroppen. En kreftsvulst kan være benign/godartet eller malign/ondartet. Hvis en svulst fortsetter å vokse kan den ødelegge vev og organer og man kan dø hvis man ikke får behandling. I dag blir langt de fleste friske av kreft. Mer enn 90% av dem som får brystkreft blir friske.

Det er flere kjente faktor som kan gjøre at celler vokser ukontrollert og gjennom dette skape kreft. De vanligste kjente faktorene er eksponering for kjemikalier eller giftige stoffer, radioaktiv stråling, patogener og genetiske faktorer.

Symptomer
Det kan variere kraftig. Hovedregelen er at dersom du blir mye slappere, går kraftig ned i vekt eller får klumper eller smerter som ikke går bort, så skal du kontakte fastlegen din.

Behandling
Det vanligste er hormoner, kjemoterapi, kirurgi, strålebehandling og cytostatika som er cellegift. Immunterapi og CRISP er nye metoder som det man så vidt har begynt å bruke. Immunterapi kan være veldig dyrt og det er en stor politisk debatt rundt bruken av det, men det kommer på stadig flere områder. Hvordan behandling man velger og hvordan den virker avhenger av kreftens form, plassering og hvor langt det har kommet i forhold til hvilke metoder som blir valgt.

Brystkreft er den hyppigste formen for kreft hos kvinner og prostatakreft er den hyppigste blant menn. Kreft er den hyppigste sykdomsdødsårsaken hos barn.

CRISPR
Er den nyeste innen behandling av kreft. Man kan gå inn i kreftens gener og redigerer den delen som er ødelagt, slik at kreften blir påvirket. Bare innen brystkreft finnes det er enn 70 forskjellige genetiske varianter, men hvis man kjenner den enkelte kreften kan man lage en medisin som virker mer spesifikt enn det man har kunnet til nå. Man benytter nå CRISPR for å forsterke effekten av imunterapi.

Blodprøver som kan påvise kreft kommer
Det forskes nå på å finne frem til blodprøver som kan påvise kreft, flere former for kreft har de allerede greid med stor presisjon å påvise kreft i eggstokkene, bukspyttkjertelen, øsofagus/spiserøret, magesekken og leveren. De har resultater opp mot 98% på det beste, men den må være ennå sikrere før man kan ta den i bruk i det virkelige livet. Testene har i tillegg bare vært prøvd på pasienter som allerede har fått en kreftdiagnose.

Celleprøve under graviditet
Celleprøver av cervix/mormunnen kan tas også selvom man er gravid, når det er nødvendig. De beste resultatene er i løpet av de første 12 ukene av graviditeten, etter dette vil graviditetshormonene påvirke prøvene. Likeledes er det en fordel å vente til ca 12 uker etter fødselen før man tar prøven. Det vil som oftest blø mer pga den økte blodgjennomstrømningen når man er gravid, men det er ikke farlig. 

Kilder: 
Kreftforeningen
Wikipedia
Medicinnet.com
Medicinnet.com
Forskning.no
Minervanett.no

Forskning.no immunterapi

Lørdag 20. januar, 2018
Sykdom | Helse og kosthold

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake