Du er her: Artikler

Pod om vaginal laser med gynekolog Nina Willumsen

vaginapute kopi
Har du problemer med skjeden kan vaginal laserbehandling være noe for deg. Selve behandlingen tar bare 10 minutter og man er som oftest ikke plaget etterpå.

I denne podden forteller gynekolog Nina Willumsen fra Nimoklinikken i Drammen om laserbehandling for plager i vagina. Det dreier seg ikke om kosmetisk laser, men laser for problemer som kan være tildels ødeleggende for en kvinnes vanlige liv og eventuelle samliv. 

Vaginal laserbehadnling 

Vaginal laserbehandling er relativt nytt i Norge og foreløpig er det desverre bare private klinikker som tilbyr dette, hvor Nimoklinikken i Drammen er en av dem som har lengst erfaring. Vi håper at dette vil bli et offentlig tilbud etterhvert, til de som kunne hatt god nytte av denne behandlingen. 
I denne sammenhengen snakker vi om vaginal laserbehandling som et hjelpemiddel mot plager som kvinner har gått med til alle tider, men som det har vært liten hjelp å få for. Det er altfor mange som går rundt med et smertefullt underliv som kunne ha vært hjulpet.

Hva kan vaginal laserbehandling hjelpe mot?

Har du smerter i vagina under samleie, tåler ikke østrogenbehandling, har slapphet og redusert tonus i vagina eller plager etter fødsel, selv om det kan være en del år siden du fødte, kan dette være noe for deg. 
Ved stressinkontinens kan også vaginal laserbehandling hjelpe fordi det strammer opp vevet i skjeden. 
Det kan også hjelpe i forhold til vaginal tørrhet og hvis du ofte har vaginale infeksjoner. Livmorfremfall kan også bli hjulpet med vaginal laserbehandling. 

Mer usikkert er det om det kan hjelpe mot vaginisme og vestibulitt, kanskje mest fordi dette ofte har sammensatte årsakssammenhenger. Men hør med din gynekolog om det kan være noe for deg. I noen tilfeller kan vaginal laserbehandling hjelpe mot lichen planus i underlivet, men der er det ikke gjort så mange undersøkelser ennå. 

Hvordan foregår behandlingen?

De er CO2 laser man som oftest bruker, også her i Norge. Den går 0.03 millimeter inn i slimhinnen. Dette gjør at man unngår skade på annet vev. Laserproben roteres rundt i skjeden i tre trinn slik at alt vevet blir behandlet. Laser gir en termisk oppvarming i de ytre lag av slimhinnene og dette stimulerer collagen og elastin til å fornye seg. Dette gjør at skjeden blir litt strammere og mykere og det blir en naturlig smøring av slimhinnene. Man anbefaler tre behandlinger og disse holder i ett til to år. Dette er ikke en kirurgisk behandling og man går ikke gjennom slimhinnene. Hver behandling varer i ca 10 minutter og man har som oftest ikke smerter etterpå. 

Interessant artikkel om Vulvaklinikker og arbeidet til Hudlege Anne Lise Helgensen som mener at vaginale plager befinner seg ofte i et krysningspunkt mellom hudleger og gynekologer.

Illustrasjonsbildet er fra gynekolog Nina Willumsens kontor med en gynstol og en pute som viser hvor forskjellige vaginaer kan se ut. Puten er produsert av Gynzone. 

Her finner du podden vår: Overgang og mye mer

Kilder:
Nimoklinikken.no
US National Library of Medicine. National Institutes of Health
Tidsskriftet.no

 

Torsdag 21. januar, 2021
Helse og kosthold | Sex og kjærlighet | Nyheter

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake