Du er her: Artikler
Annonse fra Aspen Nordic

Hvordan står det til «nedentil»?

Aspen Nordic
Dette spørsmålet ble stilt til 307 norske kvinner i alderen 50-65 år (enten i eller ferdig med overgangsalder) som del av en undersøkelse gjort på vegne av Aspen Nordic.

Hvordan står det til «nedentil»?

Dette spørsmålet ble stilt til 307 norske kvinner i alderen 50-65 år (enten i eller ferdig med overgangsalder) som del av en undersøkelse gjort på vegne av Aspen Nordic.

På spørsmål om hvorvidt kvinnene var klar over at tørre slimhinner i skjeden kunne ha en sammenheng med overgangsalderen svarte 9 av 10 at de var klar over dette. Tørre slimhinner kan komme til utrykk gjennom forskjellige plager som kløe i skjeden, blødninger og smerte ved samleie. Noen opplever sårhet i urinveiene og det kan i tillegg gi hyppigere urinveisinfeksjoner og også plager som inkontinens. Flesteparten av deltakerne i undersøkelsen svarte «ja» på at de hadde opplevd en eller flere av disse plagene i forbindelse med overgangsalder.

Hvem har de spurt om informasjon og hjelp mot plagene?
Over halvparten av kvinnene hadde ikke tatt kontakt med fastlege eller gynekolog. Kun 15 % svarte at de hadde snakket med fastlegen, mens 1 av 5 hadde snakket med gynekologen sin om dette. De fleste velger å snakke om disse problemstillingene med partneren sin (37 %), mens andre velger å snakke med en venn (19 %). Undersøkelsen viste dog at 1 av 3 kvinner ikke snakker med noen i det hele tatt, enten fordi de ser på det som en privatsak eller fordi de mente at det ikke er noen hjelp å få.

Det er viktig å huske på at kløe i skjeden er ikke alltid sopp, det kan være nedgangen i østrogen som gjør at du kjenner deg mer plaget. Når østrogennivået er lavt, utskiller skjeden mindre fuktighetsgivende sekret og surhetsgraden i skjeden faller. Dette kan medføre tørrhet i skjeden og smerter, som særlig føles under samleie, og at du lettere kan få infeksjoner og betennelser som forårsaker smerte, hevelse, rødme og svie. Det samme kan forekomme i urinrøret, hvor det fører til urinveisinfeksjoner.

Når er det vanlig å kjenne på disse plagene?

De fleste merker det noen år etter siste mens i livet, oftest midt i 50 -årene, sier gynekolog Åsle-Marit Ullern. Men noen kvinner kjenner på tørre slimhinner tidligere, også før overgangsalder. Det blir oftest verre med tiden, hvis man ikke tar tak i det og får behandling. Men det regnes ikke som noen sykdom i den forstand, men en naturlig konsekvens av at østrogenmengden i kroppen synker.

Kan man unngå tørre slimhinner?

Det er ikke alle som har disse plagene. Noen kvinner lager mer eget østrogen i fettvevet. Det er binyrebarkhormoner som omdannes til østrogen. Vi er altså litt forskjellig skrudd sammen hormonelt.

Er regelmessig seksualliv er også bra for slimhinnene, da sæden inneholder testosteron som også smører slimhinner. Use it or loose it.

Bruker man disse midlene ved samleie?

Nei, de brukes utenom samleie for å bygge opp igjen slimhinnene og tillegg av glidemiddel kan være nødvendig ved samleie, sier hun videre.

Hvem kan bruke lokale østrogener?

Alle kan bruke det på ubestemt tid, eventuelt for alltid. Men det er ingen kur og så er man bra, fordi slimhinnen må vedlikeholdes med jevnlig tilførsel av en liten dose østrogen. Alle kvinner kan bruke disse preparatene, bortsett fra kvinner som er under behandling for brystkreft og de som står på såkalt aromatasehemmer etterpå. Dosen østrogen som tilføres kroppen er ytterst liten, og kan ikke påvises i blodet etterpå.

Lokale østrogener kan og bør brukes av de fleste, også om man ikke er seksuelt aktiv.

Hvordan kan man gå frem for å få tak i disse preparatene?
Du kan snakke med fastlegen din eller gynekologen.
Det finnes også lokale østrogenmidler på apoteket som ikke er reseptbelagt, så apotekpersonalet kan også spørres om råd. Det er ikke flaut, det er en veldig alminnelig plage som det det er svært god hjelp å få for, sier Gynekolog Åsle-Marit Ullern.

Ovesterin (østriol).

Vaginalkrem 0,1% og Vagitorier 0,5 mg: Vaginal hormonerstatningsbehandling som brukes til å lindre symptomer i skjeden, f.eks. tørrhet og irritasjon, som skyldes overgangsalder.

Dosering: Til bruk i skjeden: 1 applikatordose krem eller 1 vagitorie hver kveld i maks. 4 uker, deretter reduseres dosen til f.eks. 1 applikatordose krem eller 1 vagitorie 2 kvelder i uka. Det kan ta dager og opptil uker før bedring merkes.

Forsiktighetsregler: Skal ikke brukes dersom du er gravid, har eller har hatt brystkreft, østrogenfølsom kreft, uforklarlig underlivsblødning, fortykket livmorslimhinne, trombose, forstyrrelser i blodkoagulasjonen, leversykdom, porfyri, hjerteinfarkt, hjerneslag eller hjertekrampe. Kontakt lege dersom du ikke føler deg bedre etter 3-4 uker, får blødninger fra underlivet, oppdager tegn på blodpropp, samt regelmessig (minst en gang i året) for kontroll ved langvarig bruk. Undersøk brystene regelmessig.  Les pakningsvedlegget nøye før bruk. (Basert på pakningsvedlegg oppdatert 26.08.2019)

Lurer du på om du er i overgangsalderen?
Ta testen her

Aspen Nordic har også en egen facebook side der det vil komme oppdateringer jevnlig. 

Kilder:
Mittunderliv.no
Spørreundersøkelsen til Aspen Nordic om overgangsalder

Mandag 24. juni, 2019
Helse og kosthold

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake