Du er her: Artikler

Burde du vaksinere deg mot årets influensa?

Piller
Er du slapp og utenfor, som så mange andre i overgangsalderen, kan det være en god investering å vaksinere seg mot årets influensa.

I overgangsalderen er det mange som opplever at de har nedsatt energi, det kan skyldes at man sover dårlig om natten, er deprimert fordi hormonene tar deg med på tur, eller bare rent generelt litt i lavere gir. Det kan i noen tilfeller gjøre deg mer utsatt for å få influensa. 

Bestill vaksinen nå

Du kan bestille vaksinering hos din fastlege nå, slik at du er godt immunisert innen influensaen treffer. Folkehelseinstituttet anbefaler alle som er utsatt på grunn av kronisk sykdom eller gravide å ta vaksinen. Det dør nærmere 900 hvert år av influensa her til lands. Her på folkehelseinstituttes sider kan du lese mer om hvem man regner som utsatte grupper.

Årets vaksine

Vaksinen lages på bakgrunn av anbefalinger fra WHO og er litt forskjellig fra år til år. Årets vaksine består av fire stammer. Man regner med at den beskytter 60% av dem som blir vaksinert helt mot sykdom. De som er vaksinerte men allikevel blir syke får antagelig et mildere forløp enn om de ikke hadde vært vaksinerte i det hele tatt. Funfact: influensastammene er oppkalt etter byer, så årets heter hovedstammenavn er A eller B, A/Brisbane, A/Kansas, B/Colorado og B/Phuket.

Beskyttelse i flere år 

Man mener at influensavaksinen kan gi beskyttelse i lengre tid, men det kan være vanskelig å måle, skriver Folkehelseinstituttet. Grunnen er at viruset endrer seg litt fra år til år og det er også individuelt hva slags utgangsform de som har blitt vaksinerte har. Er man i god form blir man som oftest mindre syk, er man syk blir man også sykere av influensa og man får det lettere. 

Har du forresten frisket opp vaksinene dine fra barndommen?

Vi er vant til å vaksinere oss når vi skal ut og reise til utsatte steder, men ikke alle har tenkt på det at du må også friske opp vaksiner fra barndommen. Her har folkehelseinstituttet oversikt over hvilke vaksiner det kan gjelde. 

 

Mandag 30. september, 2019
Sykdom | Helse og kosthold

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake