Du er her: Artikler
Annonse fra Aspen Nordic

Hvordan kan Ovesterin hjelpe?

GettyImages-900243402[5]
Ovesterin vaginalkrem og vagitorier er et reseptfritt legemiddel til lokal behandling ved underlivsplager som skyldes østrogenmangel i og etter overgangsalderen.

Hvordan virker Ovesterin?

Ovesterin inneholder østriol, et naturlig kvinnelig kjønnshormon, som i motsetning til østrogen er et korttidsvirkende hormon

Ved vaginal tilførsel oppnås normalisering av det urogenitale epitelet. Dette gjør at kløe og ubehag i skjeden og urinveiene blir mindre, det kan bli lettere å ha sex uten smerter og blødninger. Ubehagelig kløe i skjeden kan også forsvinne hos mange. Epitelvev fra Store norske leksikon: «Epitel, epitelvev, er cellelag som kler en utvendig eller innvendig kroppsoverflate eller danner kjertler. Cellene kan ligge i ett eller flere lag. Som dekkepitel danner cellene en beskyttelse mot omgivelsene, som for eksempel bakterier, uttørring og solstråler.»

Østrogen fører til at det lagres glykogen i epitelcellene i skjeden, og når melkesyrebakteriene bryter ned glykogenet, dannes melkesyre. Melkesyre fører til et surt miljø, som gjør det vanskelig for andre bakterier å overleve.  Surhetsgraden i skjeden endres når østrogennivået synker i overgangsalderen, og går fra å være ganske surt til å bli mindre surt. Dette leder til at man lettere får infeksjoner, kløe og svie. Lokal østrogenbehandling kan hjelpe mot dette og også mot urinveisinfeksjoner som kommer igjen og igjen hos eldre kvinner etter overgangsalderen.

Hva er hormoner?

Hormoner er kroppens beskjedsystem som regulerer de fleste av kroppens funksjoner. De gir for eksempel hjertet beskjed om slå raskere når du blir redd og mange av hormonene har flere funksjoner.  Østriol er et av de kvinnelige hormonene som tilhører gruppen østrogener. Kvinner har ikke så mye østrogener i kroppen før puberteten, men fra pubertet og til overgangsalder er østrogen viktig for menstruasjonssyklusen og graviditet. Fallet i østrogen når man kommer i overgangsalderen er den hormonelle endringen i en kvinnes kropp som er størst, så det er ikke så rart at det merkes når det blir mindre av dette inn mot og i overgangsalderen.
 

Ovesterin øker mengden østrogen i skjeden

Siden det er en såpass lav dose med østriol som påføres lokalt vil ikke Ovesterin påvirke andre symptomer i kroppen, sånn at man får ikke virkninger på andre utslag av overgangsalder enn de lokale i skjeden.

Ovesterin finnes som både vaginalkrem og vagitorier. Bruksområdet for disse reseptfrie versjonene er behandling til lindring av symptomer på overgangsalder i skjeden, slik som tørrhet og irritasjon. Doseringen er som følger (til bruk i skjeden): 1 applikatordose krem eller 1 vagitorie hver kveld i max 4 uker, deretter reduseres dosen til f.eks. 1 applikatordose krem eller 2 vagitorie 2 kvelder i uka. Det kan ta dager og opptil uker før bedring merkes. 

Er du i tvil om du kan bruke Ovesterin pga tidligere sykdom skal du alltid kontakte din fastlege. Det er også viktig at du leser pakningsvedlegget godt før du begynner å bruke Ovesterin

Her finner du Aspen Pharma på facebook

Her kan du lese mer om Ovesterin på Mittunderliv.no

Forsiktighetsregler: Skal ikke brukes ved blødning fra skjeden eller ved graviditet. Skal ikke brukes hvis du har eller har hatt brystkreft, trombose, hjerteinfarkt, hjerneslag eller hjertekrampe, eller har forstyrrelser i blodkoagulasjonen, leversykdom, porfyri, fortykket livmorslimhinne eller østrogenfølsom kreft. Kontakt lege hvis plagene ikke er redusert etter 3-4 uker, du får blødninger fra underlivet, oppdager tegn på blodpropp, samt regelmessig (minst én gang i året) for kontroll ved langvarig bruk. Undersøk brystene regelmessig. Les pakningsvedlegget nøye før bruk. (Basert på pakningsvedlegg oppdatert 26.08.2019) 

Kilder:
Legemiddelhåndboka

NHI.no om hormonsystemet 

Store norske leksikon om Østrogener

Store norske leksikon om Epitelvev

Utposten nr 1/2017: Utflod hos kvinner

Torsdag 10. oktober, 2019
Sponset artikkel

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake