Du er her: Artikler

Har kjønnsleppene dine blitt tynnere?

skjønnhet
Opplever du svie og dårligere kontroll på urinen? Kan du ha tørre slimhinner som skyldes lavt østrogen i kroppen på grunn av overgangsalderen?

Plager med skjeden og urinveiene

Det finnes faser i livet der plager i underlivet kan være uttalte hos kvinner. En av disse er i overgangsalderen og videre inn i alderdommen. Det er i stor grad lavt østrogennivå i kroppen som forårsaker dette. Fraværet av østrogen for kvinner som er i overgangsalder varer ut livet . (1,2)

Symptomene på lavt østrogennivå kan være forskjellige, her er noen eksempler:

1) Svie når man tisser. Kanskje særlig hvis man har drukket lite og urinen er konsentrert. Slimhinnene i urinveiene blir påvirket på samme måte som slimhinnene i skjeden. Dersom det ikke er tegn på en urinveisinfeksjon, kan det rett og slett være skjøre slimhinner som er årsaken. (1)

2) Kløe kan være et tegn på at soppen, som alle har i underlivet, tar litt overhånd og trives (3.) Dette henger også sammen med at pH-verdien i underlivet blir høyere med stigende alder (dvs. fallende surhetsgrad i skjeden). En styrking av slimhinnene kan hjelpe slik at soppen ikke invaderer dem så lett, og man unngår å få kløe og bli sår. (1,3)

3) Når man blir eldre er det for en del et litt større tiltak å ha sex. Er slimhinnene i skjeden såre, så blir det kanskje en av faktorene som gjør at man ikke orker å ha samleie. Smerte ved samleie kan for mange være et problem. Når kjønnsleppene blir mindre fylte beskytter de også dårligere både urinrøret og klitoris. Urinrøret og klitoris ligger dermed mer åpent, dette kan være veldig plagsomt i det daglige, men ennå mer plagsomt når man har samleie. (1,2) Da kan samleiestillinger som ikke utsetter urinrørsutgangen med for mye mekanisk berøring kunne hjelpe.

4) Urinlekkasje er ikke uvanlig når man blir eldre. Musklene blir også litt dårligere når man har lave nivåer av østrogen. I skjeden gir det seg utslag i at man ikke greier å holde på urinen like godt som før. (1,2)  Knipeøvelser vil hjelpe et godt stykke på vei, men noen kan trenge annen behandling.

Rifter i skjeden og tynnere slimhinner generelt kan utgjøre en større fare for infeksjoner og sopp, som kan være plagsomt. (1) Det kan derfor være en god investering å holde slimhinnene i best mulig stand, også som forebygging.

Ovesterin (østriol) er et reseptfritt legemiddel som benyttes for å lindre symptomer i skjede som skyldes østrogenmangel på grunn av overgangsalder, f.eks tørrhet og irritasjon. Legemidlet finnes som både krem og vagitorier, og benyttes til lokal behandling av plager i underlivet. (4) Ovesterin fås kjøpt ved alle apotek. Les gjerne mer her: Mitt underliv.no

Ovesterin (østriol). Vaginalkrem 0,1% og Vagitorier 0,5 mg: Reseptfritt legemiddel.

Vaginal hormonerstatningsbehandling til lindring av symptomer på overgangsalder i skjeden, slik som tørrhet og irritasjon. Dosering: Til bruk i skjeden: 1 applikatordose krem eller 1 vagitorie hver kveld i maks. 4 uker, deretter reduseres dosen til f.eks. 1 applikatordose krem eller 1 vagitorie 2 kvelder i uka. Det kan ta dager og opptil uker før bedring merkes. Forsiktighetsregler: Skal ikke brukes ved blødning fra skjeden eller ved graviditet. Skal ikke brukes hvis du har eller har hatt brystkreft, trombose, hjerteinfarkt, hjerneslag eller hjertekrampe, eller har forstyrrelser i blodkoagulasjonen, leversykdom, porfyri, fortykket livmorslimhinne eller østrogenfølsom kreft. Kontakt lege hvis plagene ikke er redusert etter 3-4 uker, du får blødninger fra underlivet, oppdager tegn på blodpropp, samt regelmessig (minst én gang i året) for kontroll ved langvarig bruk. Undersøk brystene regelmessig. For mer info, kontakt lege/apotek.

Les pakningsvedlegget nøye før bruk. (Basert på pakningsvedlegg oppdatert 26.08.2019)

Kilder:

1. Sturdee DW, Panay N. Recommendations for the management of postmenopausal vaginal atrophy. Climacteric 2010; 13(6): 509-22

2. Gandhi J, Chen A, Dagur G, et al. Genitourinary syndrome of menopause: an overview of clinical manifestations, pathophysiology, etiology, evaluation, and management. Am J Obstet Gynecol. 2016;215(6):704–711

3. Helsenorge.no. Kløe i underlivet [Internett] Sist oppdatert 15.01.2017 [hentet 22.06.2020]. Tilgjengelig fra: https://helsenorge.no/sykdom/underliv/kloe-i-underlivet

4. Felleskatalogen. Pakningsvedlegg: Informasjon til brukeren Ovesterin 0,1 %, krem og Ovesterin 0,5 mg vagitorier [Internett] Felleskatalogen; sist oppdatert 26.08.2019 [hentet 22.06.2020]. Tilgjengelig fra https://www.felleskatalogen.no/medisin/pasienter/pil-ovesterin-aspen-591100https://www.felleskatalogen.no/medisin/pasienter/pil-ovesterin-aspen-591102

NO-EST-06-20-00001

 

Tirsdag 1. desember, 2020
Om overgangsalderen | Helse og kosthold

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake