Du er her: Artikler

Østrogen anno 2021

10617.jpg
Fortsatt er det østrogentilskudd som har best effekt på de typiske plagene som kommer med overgangsalder, nemlig hetetokter, nattesvette og hjertebank.

Østrogen kan tilføres i flere former

Østrogen kan gies som tilskudd i form av tabletter og over huden som gel, spray el gel. At det gies over huden har den store fordelen at det ikke gir noen økt risiko for blodpropp. Gies det i tablettform, passerer østrogenet gjennom leveren og aktiviserer koagulasjonsfaktorer som kan gjøre at blodet klumper seg lettere sammen. Er du frisk fra før, er det ikke sikkert at det betyr noe for akkurat deg. Men røyker du, er overvektig , har leversykdom, eller er familiært disponert for blodpropp, så er det viktig å kjenne til dette.

Nytt i Norge

Spray og gel er nykommere I Norge de siste år, men blir mer og mer brukt. Spesielt siden det har vært leveringsvansker fra apotekene på østrogenplasteret som har vært på markedet i mange år. Noen er også allergisk for limet i plastrene, og har ikke kunnet bruke transdermalt østrogen av den grunn.

Noen  har kanskje lurt på forskjeller og likheter mellom disse produktene, og her kommer det:

Virkestoffet er det samme, nemlig østradiol. Det er biokjemisk helt likt det som kroppen selv  lager ( les bioidentisk). Det lagres huden og avgies til blodet som transporterer det direkte til de organer som har mottakerstasjoner for østrogen.

Plasteret som vi er best kjent med fra før, skiftes to faste dager i uken. Det har den fordelen at det finnes i flere styrker. Erfaringsmessig trenger vi mest østrogen tidligst i overgangsfasen og mindre ettersom årene går. Målet er å bli kvitt nattesvette og derved sove bedre. Går du konstant med brystspreng, er dosen for høy, og du må redusere.

Gel og spray taes daglig. Gelen taes på tørr hud og gnies lett inn i huden . Du trenger en skulder el et lår, da mengden gel som skal appliseres er relativt  stor. 1 pump fra flasken tilsvarer ca 40 mikrogram østrogenplaster, dvs litt mindre enn plasteret som inneholder 50 mikrogram. 2 pump tilsvarer plasteret som inneholder 75 mikrogram. Det er ikke superenkelt å dele opp mengden gel på ett pump.

Østrogensprayen påføres også daglig. Den brukes på underarmen på tørr hud, og må tørke 1 minutt før du tar på klær over. Ikke dusje på en time.

1 dusj tilvarer ca østrogenplaster på 25 mikrogram, dvs det svakeste plasteret som er på markedet. 2 dusjer litt mindre enn 50 mikrograms plaster.

Det er flott at vi Norge nå har fått flere muligheter for østrogentilskudd. Rent østrogen er for de som har fjernet livmoren sin. Ellers trenger østrogen et gestagen for å holde livmorslimhinnen tynn og frisk. Gestagner er mer komplisert, så det tar vi neste gang!

Mandag 1. mars, 2021
Om overgangsalderen | Helse og kosthold

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake