Du er her: Artikler

Hva skjer med øye og syn midt i livet?

ScanStockPhoto_image_104931_small
Mange opplever allerede ved 40-årsalderen at synet begynner å svekkes. Flere erfarer at en må holde avisen i en bestemt avstand fra ansiktet for å kunne lese, telefonkatalogen blir umulig å tyde.

En trenger mer lys og flere får behov for briller. De som bruker briller, opplever a de må endre styrken på glassene i brillene. Synet er på topp tidlg i 20-årene og forringes deretter gradvis. Endringene skjer langsomt. Avdelingssjef og overlege Kjell-Morten Møen ved avdeling for øyesykdommer, St. Olavs Hospital i Trondheim, tar fram en modell av øyet for å forklare hva som skjer.

Avdelingssjef og overlege Kjell-Morten Møen ved St. Olavs Hospital forteller om hva som skjer med synet etter fylte 40 år: Øynene våre er innholdsrike og det er mye som skjer når en blir eldre.

– La oss starte med øyelokk og tårekanalene, også går vi innover i øyet etter hvert. Det skjer en anatomisk forandring med øyelokkene. Musklene begynner å bli slappe, og det kan føre til at øyelokkene kan vrenge seg innover eller utover. Hvis nedre øyelokk blir hengende nedover kinnet gir det lett funksjonelle plager som at tårene renner nedover kinnene eller at øyevippende kommer inn i øyet og kan skape irritasjon og infeksjon.

Tårer

Tårekjertlene og tåreproduksjonen ligger skjult under her, sier Møen og peker. Han viser til det ytterste i øyekroken hvor kjertlene ligger i over- og ytterkant av øyet. Øyet er særlig utsatt for allergier fordi den ømfintlige slimhinnen kommer i direkte i kontakt med luften. Tårer skyller vekk støv, bakterier og rusk og rask, og de kommer i overflod når vi er glade eller triste. Det blir mindre tåreproduksjon når en blir eldre, spesielt hos kvinner som har kommet i overgangsalderen. Tårene er som saltvann og blir tilført olje fra små kjertler i øyelokket. Dette endrer seg når en blir eldre, det blir mindre smøring som igjen kan føre til at synet forandrer seg. 

Gradvis forandring

Når det gjelder selve synet er det flere faktorer som spiller inn, forklarer Møen, blant annet i hornhinnen som er den fremre gjennomsiktige delen av øyet som dekker regnbuehinnen (iris), pupillen og øyets fremre kammer. Sammen med linsen bryter hornhinnen lyset, slik at lyset treffer den gule flekken (makula) som ligger lengst bak i øyeeplet. Også her skjer det endringer når en blir eldre. Hornhinnen skal være klar. Flere opplever at en blir mer langsynt med årene og de som har skjev hornhinne oppdager at hornhinnen blir skjevere. Regnbuehinnen som enten er grønn, blå eller brun, utvider eller trekker seg sammen. Pupillene åpner og lukker seg automatisk ettersom hvor mye lys det er omkring oss. Lukkemekanismen blir tregere etter overgangsalderen og det gjør at en får problemer med overgangen fra lys til mørke og omvendt. En blir mer lysømfiendtlig, men det kan kompensere ved å bruke solbriller, forteller Møen som også sier at sidesynet blir dårligere. Det bør en være oppmerksom på, spesielt når en kjører bil. Han fortsetter å fortelle om endringene i synet:

– Bak regnbuehinnens feste, ligger strålelegemet som produserer kammervann som strømmer frem gjennom pupillen og ut i forkammeret. Det er med på å holde trykket opp i øyet. Trykket endrer seg med alderen fordi drenasjen blir dårligere. Blir øyetrykket for høyt, får en grønn stær. Når øyelinsen blir uklar, snakker en om grå stær. En merker det ved at skarpsynet blir dårligere og noen opplever også blendingsproblemer. Grunnen til at en ved 40-årsalderen får problemer med å lese på nært hold, er at en fokuserer, linsen forandrer form og blir mer krummet.

Mer lys

En 60 åring trenger tre ganger med lys enn en 20 åring. Det tar også lengre tid for eldre å tilpasse seg og et skifte fra høyere til lavere belysningsstyrker.

– Det skjer flere ting med i netthinna, kontrastsynet blir dårligere. En trenger mer lys og fargesynet blir dårligere, det gjelder spesielt fargene blå, grønn og rød. Oftere er det problemer med blåfargen, når linsa blir gulaktig filtrerer den blåfargen dårligere. Også har vi glasslegemet, sier Møen og tar ut en glasslikende kule ut av modellen. Også i dette legemet oppstår det en gradvis forandring. Glasslegemet kan løsne fra netthinna og det kan forårsake lysglimt som kan være et forvarsel om netthinneavløsning. Mest vanlig er likevel uklarheter som oppfattes som tråder eller ”fluer” i synsfeltet. Dette er forandringer en ikke trenger å gjøre noe med.

– Øyet er innholdsrikt sier spesialist i øyesykdommer Kjell-Morten Møen ved St. Olavs Hospital. Han legger til at vi nå har bare snakket om ett øye, sier han lurt og smiler med begge øynene. Men han skynder seg og si at forandringene i øynene skjer som regel samtidig.

Tirsdag 15. januar, 2019
Om overgangsalderen

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake