Du er her: Artikler

Slik får du bukt med uønsket hårvekst

barbering
Barbering er den enkleste og billigste måten å fjerne hårveksten på.
Håret er kvinnens pryd, heter det. Men for mye hår på gale steder kan være kosmetisk plagsomt. Heldigvis finnes det mange metoder for å bli kvitt uønsket hår på.

– Håret skal både beskytte oss – og gi signaler til utenomverdenen, sier Ole Fyrand, professor ved Hudavdeligen, Rikshospitalet. – Hodehåret stanser de sterke ultrafiolette solstrålene, beskytter huden på hodet, og hindrer hodeskallen i å bli for varm.

Øyebrynene fanger opp svette fra pannen og leder den til siden så den ikke renner ned i øynene. Øyevippene beskytter øynene mot støv og innsekter. 

 I tillegg har vi flere behårede kroppspartier der det er mer uklart hvilken funksjon håret har. Det typiske er at hårveksten kommer på slike områder i pubertetstiden og er et indirekte tegn på kjønnsroller – derfor har det en vesentlig funksjon i samspillet mellom mennesker. Muligens er håret i disse områdene viktig for å øke fordampingen av seksuelt stimulerende duftstoffer fra de spesielle svettekjertlene som finnes der.

Hår i forandring

Bortsett fra håndflatene, fotsålene og enkelte partier på kjønnsorganene, har vi mer eller mindre hår over hele kroppen.

Hårrøttene har forskjellig følsomhet for kvinnelige og mannlige kjønnshormoner, derfor har kvinner et annet hårmønster enn menn. Kvinner får ikke skjeggvekst, hår på brystet, hår i nesebor og øreganger når de blir eldre – eller så mye hår på leggene som menn har. Håret forandrer seg hele livet, avhengig av arv, hormoner og alder. Mørkhårede har både tykkere og flere kroppshår enn lyshårede.

Med alderen avtar hårveksten hos alle. Men fordi kvinner etter overgangsalderen får mindre kvinnelige kjønnshormoner, og forholdsvis mer mannlige, får eldre kvinner ofte litt bart og skjegg.

Når hårveksten blir et problem

- Det er nettopp når kvinner får hår på disse ”mannlige” stedene at hårveksten blir
et problem. Et mannlig hårmønster oppfattes som ukvinnelig og uønsket, sier Ole Fyrand som påpeker at behåring også har mye med mote og kultur å gjøre.

Glatte, hårløse armhuler og legger er et typisk amerikansk og nordeuropeisk skjønnhetsideal. Latinamerikanske kvinner har sterkere og mørkere kroppsbehåring enn skandinaver. Praktisk nok synes både menn og kvinner i disse landene at kroppshår under armene og på leggene er sexy, og moten krever ikke at kvinnene skal barbere det bort – slik vi gjerne gjør i vår del av verden.   

I Østen er det ikke uvanlig av kvinner fjerner kjønnsbehåringen – en mote med flere tusen år lange tradisjoner. I sin tid skulle verken islamske, jødiske, greske eller romerske kvinner ha kjønnshår, det ble ansett som uskjønt og usexy.

Det hender at stive og lange hår vokser på områder der det ikke skal være hår, for eksempel på føflekker eller på haken. Hos oss synes vi dette er kosmetisk skjemmende, i Kina blir det å ha et langt hår på haken ansett som svært elegant for menn.

Noen medisiner (visse blodtrykksmedisiner og visse antibiotika) kan gi øket hårvekst, og det finnes medisiner som brukes etter transplantasjoner som kan gi et forandret hårmønster. I noen få tilfeller kan hårveksten hos kvinner være så sterk at den ligner på menns hårvekst. Dette kalles hirsutisme. Årsakene kan være flere, bla økt følsomhet for mannlige kjønnshormon i hårrøttene, økt produksjon av mannlige kjønnshormoner og psykisk stress.

- Når bør jeg søke lege?

- Blir hårveksten et problem, og du mener den har medisinske årsaker, bør du søke lege. Får du ikke forståelse hos legen din, så be om å bli henvist til en spesialist i hudsykdommer eller hormonsykdommer. Mistenker du at det er noe galt med hormonene dine, bør dette undersøkes. Ellers er det mange måter du selv kan fjerne uønsket hår på, eller du kan få hjelp på en hudpleiesalong.

 

Slik fjernes skjemmende hårvekst

 1. Barbering. Dette er den ekleste, raskeste og rimeligste måten å fjerne uønsket hårvekst på. I dag finnes det spesielle barbermaskiner og barberhøvelsett for kvinner. Det er en fordel å myke huden opp med en varm, våt handduk før barberingen starter, å bruke en god barberingsgel, barbere mot hårene – og å bruke en god og litt fet hudkrem etterpå.
  Ulempen med barbering er at etterveksten kommer raskt og at hårene kjennes stivere enn før.
 2. Hårfjerningskremer er en gammel løsning, allerede dronningen av Saba brukte en blanding av kalkstein og arsenikksulfid som hårfjerningsmiddel. Hårfjerningskremenes fortrinn er at virkningen skjer nede ved hårroten slik at det tar lenger tid før håret vokser ut igjen. Bruk av hårfjerningskrem tar litt tid, og stoffene som brukes er sterke og kan irritere huden.
 3. Voksbehandling går ut på å smøre flytende oppvarmede stoffer som ved avkjøling stivner på huden. Når disse stivnede flakene fjernes, rives hårene opp med roten. Man kan også kjøpe ferdige kaldstrips. I likhet med hårfjerningskremer er heller ikke voksbehandling av nyere dato, i det gamle Egypt laget kvinnene spesielle sukkerblandinger etter eldgamle resepter og brukte på denne måten.

  Fordelen med voksbehandling er at håret fjernes med roten, det tar opp til 6 uker før det vokser ut igjen. Ulempen er at voksbehandling kan være sølete og at det gjør ganske vondt å rive av voksen. Det kan være lurt å få gjort dette ved en hudpleiesalong, men da koster det også en del penger.
 4. Plaster. Uønsket hår kan også fjernes med plaster. Bredt plaster kan kjøpes på apoteket, trykkes fast mot huden og rives av i hårets vekstretning. Metoden er billig og effektiv, men ganske smertefull.
 5. Napping. Når det bare er noen få hår som skal fjernes, kan de nappes ut med en god pinsett eller spesielle epilasjonspinsetter (spør på apoteket!), for eksempel for å forme linjen på et øyebryn.

- Hårveksten påvirkes ikke ved noen av disse hårfjerningsmåtene, fastslår Ole Fyrand. - Vitenskaplige studer har vist at hårets tykkelse og vekst er nøyaktig lik før og etter behandling.

 

Permanent hårfjerning

 1. Elektrolyse og laser er de eneste behandlingene som gjør at håret ikke gror ut igjen, men behandlingene bør utføres av spesialutdannet personale ved en hudsalong. Et godt resultat avhenger av utøverens dyktighet. Behandlingen er både tidkrevende og kostbar, og kan resultere i betennelser, irritasjoner, arrdannelser og smerter.
 2. Bleking av hår med 3 prosent Hydrogenperoksid (fås på apoteket) gjør mørke hår mindre synlige og kan strykes på for eksempel ansiktshår. Skal sitte på i 10 – 20 minutter og deretter vaskes bort.

Artikkelen er opprinnelig publisert i 2011

Fredag 9. oktober, 2015
Stil og velvære

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake