Du er her: Artikler

Talgvorte – den hyppigst forekommende hudsvulst etter 40 års alder!

Sebvorte01
Sebvorte
Hudspesialist Jon Langeland som har vært ekspert hos oss har skrevet denne artikkelen. Her kan du lese om "aldersvorter". Denne typen hudsvulst er ikke bare for pensjonister: De er hyppige etter at du har fylt 40 år og noen stifter også bekjentskap med dem i 30 årene.

Disse ”vortene” eller utvekstene som også kalles ”senilvorter” eller ”aldersvorter”,  forekommer svært hyppig etter 40 års alder, men noen ganger allerede i 30-årene.  

Talgvorge
Tendens til å få slike er arvelig bestemt med et såkalt dominant gen, dvs at hvis mor eller far har mange av disse hudsvulstene , er det stor risiko for at du kan få det samme .  Lesjonene er brune, viskelærsaktig forholdsvis myke og det forekommer gjerne flere i samme område i varierende størrelse. Hyppigste lokalisasjon er overkropp og ansikt.

Behandling 

talgvorte
Det er ikke nødvendig med behandling, likevel er det mange som misliker sterkt å få ”aldersvorter”.  Og det er forholdsvis greit å gjøre noe med.  Fjernelsen skjer i lokalbedøvelse eller såkalt med en bedøvende krem lokalt , der man smører en krem på huden og dekker med plast 1-2 timer før behandling .  Denne utføres med ”skraping”, ”brenning” , ”frysing” eller ”shavekirurgi”og etterlater et lite sår eller en skorpe som forsvinner i løpet av 1-2 uker.
Det er spesielt hudleger som er mest trenet både til å diagnostisere og fjerne denne typen hudforandringer.  Av og til kan det være vanskelig å skille en godartet talgvorte fra en farlig føflekk uten at det tas vevsprøve. Derfor er det viktig at denne slik diagnostikk og behandling ikke overlates til ”hvem-som helst”.   I de fleste tilfeller kan man selv se forskjell på  talgvorter  og farlige føflekker.

Talgvorte
De viktigste kriteriene er den viskelærsaktige konsistens og utstående form samt at det gjerne er flere eller mange relativt like lesjoner. 

Men for alle som har mange flekker og utvekster kan det være nyttig å få sett på og gått gjennom dette med legen sin, evt hos hudlege. Da trenger du rekvisisjon fra fastlegen først før du bestiller time. 

Følg med videre, neste gang skal jeg omtale en langt mer skummel type flekk som nesten alltid i motsetning til talgvortene opptrer enkeltvis og kan være farlig, nemlig føflekkreft eller ”melanom”. 

Link til Hudklinikken

Kreftforeningen og hudkreft

Onsdag 18. september, 2019
Stil og velvære

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake