Du er her: Artikler

Er det noe hjelp å få fra stjernene?

Astronomisk klokke i praha_liten
I januar 2008 forlater Pluto skyttens tegn og går inn i steinbukkens. Det er 250 år siden sist. Bildet: Den astronomiske klokken i Praha.
For første gang siden revolusjonstiden 250 år tilbake, forlater Pluto i januar 2008 Skyttens tegn og går inn i Steinbukkens tegn. Astrologene Ingrid Wahl og Maren Kamilla Aaby er enige om at dette innevarsler store forandringer og betyr mer realisme og mer jordnærhet for oss alle. Tror man på astrologi, kan dette tolkes som at viktige ting vil skje når det gjelder økonomi og klimaspørsmål.

Stjernene har alltid vært der. Fra tidenes morgen har man forsøkt å tyde dem for å få svar på store og små spørsmål.  For de fleste er astrologi forbundet med mystikk og okkultisme. Fremmedartede damer med krystallkuler og flagrende gevanter peker ut framtidsveien for sannhetshungrige mennesker, som ikke vet sin arme råd. Eller som ønsker råd i kjærlighetsspørmål.

Astrologihistorikere har funnet skrifter med astrologiske nedtegnelser fra omkring år 650 før Kristus.

Selv om grekerne regnes som opphavet til faget astrologi, stammer de første skriftene fra Mesopotamia, landet mellom Eufrat og Tigris. Dette er landet vi i dag kjenner som Irak. Imidlertid er det grunn til å tro at vitenskapen ble utviklet lenge før dette.

I fagterminologien astrologene bruker, er horoskop betegnelsen på det grafiske oppsettet av stjernehimmelen på et bestemt tidspunkt. Kartet viser posisjonene til planetene i solsystemet og er inntegnet sammen med markeringen av hvor de tolv tegnene i zodiaken, eller dyrekretsen, befinner seg. Dette kartet av himmelen sammen med en tolkning av posisjonene, utgjør et horoskop

Selve navnet Horoskop er gresk, og er sammensatt av ordene hora, time, og skopein, betrakte. Slik blir et horoskop å forstå som å betrakte timen.

Astrologen er den som kalkulerer posisjonene og tolker horoskopet. Hjelpemidler er tabeller som forteller posisjonene til planetene og husene i zodiaken.

Astrologi er ikke anerkjent som vitenskap. Dette fordi det ikke finnes tilstrekkelig dokumentasjon på sannhetsgehalten i beregningene. På samme måte som naturmedisin heller ikke har vært anerkjent av skolemedisinsk forskning. Her er imidlertid skolemedisinerne på gli. Kanskje vil også astrologi bli stuerent i vitenskaplige kretser om noen hundre år?

For de fleste av oss begrenses vår befatning med astrologi til generelle horoskoper for stjernetegnene i ukeblader og aviser. Dette er blitt en storindustri, sammen med teletorg- og smstjenester.

En astrolog kan sette opp et personlig horoskop, som er svært detaljert. Her kan man få innsikt i personlige egenskaper og livsutvikling. Alt basert på nøyaktig fødselstidspunkt og fødested.

- Det er interessant å se hvordan planetenes posisjoner påvirker verdensbildet, sier astrolog Maren Kamilla Aaby
For å få mer innsikt i faget fra noen som kan det, har vi konsultert et par erfarne astrologer. Ingrid Wahl (39) har i en årrekke arbeidet som astrolog, og har utdannelse både innen astrologi og psykologi. Maren Kamilla Aaby (58) har en cand.mag i kunsthistorie, historie og etnologi. Dessuten kurs og selvstudier i astrologi siden 1981.

- Planetenes posisjon ble for tusenvis av år siden brukt av menneskene for å hente råd og tips om alt fra hvordan avlingene ville bli til hvor og når den neste krigen ville starte. Vitenskapen er utviklet siden den gang, da flere av planetene er blitt oppdaget underveis. For eksempel Pluto. Astrologi er blitt mer akseptert som vitenskap etter hvert. Mange bedrifter konsulterer meg for å få råd innen bedriftsutvikling, og jeg benytter også astrologi når jeg jobber som samtaleterapeut, vel å merke hvis de selv ønsker det, forteller Ingrid Wahl.


Hun bedyrer at astrologi ikke er en mystisk og luguber kvasifilosofi. Ei heller dreier det seg om nyreligiøsitet. Det handler om logikk og ren matematisk utregning, i følge henne.
- Vi er alle født med en bagasje av muligheter, eller en skjebnelinje. I tillegg fødes vi med en tom ryggsekk som skal fylles med livserfaring, livslinjen. Hvis alle tør å gjøre det vi tror på, lever vi i harmoni med våre forutsetninger. Da gjør vi riktige valg i livet, poengterer Ingrid

- Du som har full innsikt i temaet, stiller du horoskopet ditt hver dag?

- Nei, nei! Jeg lar ikke dette styre meg. I situasjoner der jeg står overfor vanskelige valg, lar jeg meg råde av horoskopet. Hvis jeg våger å bruke intuisjonen min fullt ut, får jeg en bekreftelse på riktige valg gjennom horoskopet.


De siste årene er jeg i tillegg blitt mer opptatt av Feng Shui. Dette er en kinesisk filosofi som handler om gode og dårlige energier i hus. Dårlig energi i omgivelsene vi oppholder oss kan nesten ta knekken på oss. Derfor er det viktig å skape balanse i energien. Vi snakker om både farger og innredning. Faget er i ferd med å overta for ordinære interiørarkitekter. Neste år skal jeg ta utdanning i dette. I Malaysia, stråler Ingrid.


Hun er verken iført flagrende gevanter eller har krystallkule foran seg når vi snakker sammen.

- Kan du fortelle oss litt om hvilke utsikter som ligger i de forskjellige stjernetegnene for neste år?

- 2007 har vært et oppryddingsår for mange. Derfor vil det i kommende år være plass for nye utfordringer. Mange vil sette seg konkrete mål, og nå dem.


Fra 1995 og fram til nå har Pluto vært i Skytten. Hvilket betyr at mange har brukt mye tid på å reise og oppleve nye steder. Dessuten har kultur stått sentralt i verdensbildet. I slutten av januar går Pluto inn i Steinbukken. Da blir det store forandringer. Denne påvirkningen gjør at vi nå blir mer jordnære og holder orden på ting. Kjernefamilien kommer i fokus. Verden kommer til å rydde opp i ødeleggende områder tilknyttet klimaspørsmål. Perioden med Pluto i Steinbukken vil vare i ca 12 år, forteller Ingrid, og legger til at dette er rene matematiske beregninger.

Maren Kamilla Aaby opplyser at Plutos inntreden i Steinbukken ikke har skjedd siden revolusjonstiden for 250 år siden. Det er derfor lite historikk på området, men at det blir brytninger og utvikling på jordnære områder, som økonomi og klima, er hun helt enig i.

- Samtidig med at Pluto forlater Skyttens tegn og går inn i Steinbukken, avslutter Mars sin retrograde periode, noe som betyr at de to møter hverandre tre ganger i opposisjon, siste gangen i mars 2008. Mars (krigsguden) og Pluto (herskeren over underverdenen og jordens rikdommer) er tradisjonelt en temmelig hissig forbindelse der makt på godt og vondt er et sentralt stikkord. Påstanden om Røkkes involvering med russisk mafia kom ut samtidig med den første opposisjonen, og senere kom Terra-skandalen. I begge sakene er makt og store verdier involvert. Pluto avslører og bryter ned for senere å bygge opp nytt, og Mars er ofte sentral i bildet når ting utløses. Men når det gjelder storkapital og verdensarenaen, har andre planetforbindelser dypere og mer langsiktige innflytelse. Som møtet mellom Jupiter og Pluto nær det galaktiske senter 11.desember 2007. Da startet en ny syklus vi bare kan håpe er mer positivt fundert enn hva fortidens historie kan fortelle, sier Maren Kamilla Aaby.

Et annet eksempel, som mange er berørt av, er boligprisene. Den vanvittige prisstigningen vi har hatt, vil nå, under Plutos tid i Steinbukken, føre til en konsolidering. Mer realisme. Mer jordnært. I følge både Ingrid og Maren Kamilla.

- Folk må leve livet selv. Horoskopet skal være en påminnelse og gi råd om hvordan du skal takle de utfordringene som kommer. Ofte kommer mange fra ett og samme stjernetegn på kurs hos meg. De har meldt seg på fordi de sliter med ett eller annet. Og at de sliter, kan jeg jo se i horoskopet. Løsningene må de imidlertid finne selv, Til og med Bibelen sier at ”Gud hjelper den som hjelper seg selv”, smiler Ingrid.

Å begi seg inn på horoskop for de enkelte stjernetegnene for neste år, vil verken Maren Kamilla eller Ingrid begi seg ut på.
Horoskopet er personlig. Det ville derfor blitt veldig generelt det de kunne ha sagt i denne sammenhengen.

- Mange søker etter noe de ikke helt vet hva er. Derfor er alternative metoder som astrologi, Feng Shui, tarot etc. i vinden som aldri før. Ingen kan løpe fra ansvaret for sitt eget liv, og gjøre det beste ut av det. Derfor vegrer jeg meg litt når noen ringer meg for ofte. Det har hendt jeg har avvist folk, og bedt dem tenke selv, forteller astrolog Ingrid Wahl.

 

 

Lørdag 5. januar, 2008
Sex og kjærlighet | Nyheter | Reise og fritid

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake