Du er her: Artikler

Hellas og vennlige Molyvos

Lesvos 006_169_small
IDYLLISK: Trebrygga utenfor Olive Press Hotell (som forøvrig holder til i lokalene til den tidligere olivenoljefabrikken) er et perfekt sted for å nyte havutsikten, mate småfisk eller se på solnedgangen.
Ønsker du deg til en øy der du ikke drukner i masseturisme? Der du møter vennlighet, god mat, vakker natur, sol og varme? Da er Lesvos øya for deg. Og Molyvos er byen. Selv om det kan gå litt dårlig med Hellas økonomisk er det ingen grunn til ikke å dra dit, folket og naturen ønsker deg fortsatt velkommen!

Det er ikke alltid lett å feriere med familien. Noen vil bade, noen vil dra på småturer og se seg om, noen vil shoppe. Men legger du turen til Molyvos, en fredet, liten by nord på øya Lesvos i Egeerhavet, får du litt av alt.

Olivenolje og såpe

VENNLIG: Vennligheten møter du over alt i Molyvos. De eldre kan som regel ikke engelsk, men er likevel hjelpsomme og prøver å forstå hvis du spør om noe.
Hellas er mangfoldig. På Lesvos finner du større variasjon i landskap og vegetasjon enn på de fleste andre greske øyene. Her er det fjorder og små viker, fjell, vulkansk landskap, badestrender, varme kilder, kornåkre, vingårder og store, frodige furuskoger. Lesvos er også en populær øy for de fugleinteresserte. Særlig om våren, når man kan se trekkfuglene.
   Men først og fremst er Lesvos kjent for sine oliventrær, visstnok godt over 10 millioner av dem finner du her. Så er også olivenolje, olivensåpe og hud- og hårpleieserier med olivenolje blant de produktene det er naturlig å kjøpe med seg hjem.
   Dessuten lærvarer, keramikk, smykker og diverse håndlagede souvenirer, om du har plass i kofferten. Eller sovuenirer av det mer bisarre slaget, om du har sansen for det: Hva med et magnet-ikon til å ha på kjøleskapet?


Slott og borger

FRODIG: Lesvos har en frodig vegetasjon, og inne i de smale smugene er det blomster og busker i overdådighet.
Lesvos har en broket fortid. Den har vært befolket av trojanere (3000 år før Kristus), senere persere, romere og genovesere, før øya, som ligger helt inn til Tyrkia-kysten, ble okkupert av tyrkere i det femtende århundre. 
   Dette mangfoldet preger absolutt øyas arkitektur. Her finner du slott og borger fra genovesertiden, og mange bygninger fra den tiden tyrkere okkuperte øya.
   Her finnes også herregårder og tårnhus, som skriver seg fra øyas aristokrati, noe som skiller Lesvos fra de andre øyene i Egeerhavet. 

 

Fredet by

Byen Molyvos ligger selv under en sju hundre år gammel genoveserborg, et majestetisk blikkfang der den ligger flombelyst i de mørke nettene. Det går trapper opp til borgen, som blir godt vedlikeholdt og er åpen for publikum.
   Hele Molyvos er fredet. Den greske staten har gitt byen status som kulturminnesmerke, og det er strenge byggerestriksjoner her. Derfor finnes det ingen bygninger her som skjemmer idyllen i de smale gatene og trange smugene. Lokalbefolkningen bor også fortsatt i disse smale gatene. På kveldstid flytter de gjerne ut på gaten for å se på livet, særlig de eldre. Det gjør det ekstra hyggelig å rusle gjennom gaten mot ”agoraen”, gågatene som om kvelden myldrer av liv. Her er alle butikker åpne til langt på kveld, enten du ønsker å kjøpe souvenirer, klippe håret eller få en fin lammekotelett eller to hos slakteren.

Tett på

VARIERT: Utsikt fra kirken i Petra. Vegetasjonen på Lesvos er svært variert og frodig.
Det føles trygt å feriere på Lesvos. Du kommer tett på lokalbefolkningen, og du møter vennlighet, gjestfrihet og hjelpsomhet. Å handle hos kjøpmannen på hjørnet er en fornøyelse. Her finner du det meste, og med små forhold blir du fort hilst med et smil og et gjenkjennende nikk. Og skal du handle i gågaten, er det ingen iherdige selgere som angriper deg for å prakke på deg sine produkter.
   Selv om også turoperatørene har funnet veien hit, føles det ikke som om du er i den store strømmen av masseturister. En av årsakene er at det ikke er på langt nær så mange charterturer hit som til de andre store øyene.
   Og selv om turismen er blitt en viktig inntektskilde for de fastboende, er  tradisjonelle næringer er fortsatt levende over hele øya. Over alt møter du olivendyrking, landbruk og fiske.
   Produksjonen av den greske nasjonaldrikken ouzo er også en viktig industri. Ouzo fra Lesvos er kjent over hele Hellas.

 

Tips for turen til Molyvos

Transport: Rutefly eller charter, flere charterselskaper har turer hit. Flyplass i Mytilini, hovedstaden. Til Molivos/Petra er det ca 2 timer med buss fra flyplass. Båt: Daglig fergeforbindelse til Athen/Pireus på fastlandet og til Tyrkia.

Kirker og klostre: Det er mange vakre kirker og klostre på Lesvos. Husk respektfullt antrekk: Unngå utildekkede skuldrer og knær.

Bading: Stranden i Molyvos består av runde småstener, men har sandbunn litt lenger ute. Den passer fint for større barn. Men badesko kan være lurt, det finnes sjøpinnsvin som kan være vonde å tråkke på. I nabobyen Petra er det en lang sandstrand. Her er det også et område med badeleker for de større barna.

Mat: Det finnes mange tavernaer og restauranter med et rikt utvalg av greske retter, noen internasjonale også. Moussaka, nasjonalretten med auberginer, lammekjøtt og ost som hovedingredienser, er et must når du er i Hellas. Prøv også stifado, en nydelig rett med kjøtt og småløk kokt i vin. Souvlaki er gresk grillspyd, den skeptiske risikerer ingen ting ved å bestille dette. Gresk salat hører også med.

Air condition: Sjekk på forhånd om bostedet har air condition, og om dette er inkludert i prisen. I sommermånedene kan det bli i varmeste laget uten.

Språk: Betjening i butikker, hoteller og spisesteder snakker som regel engelsk. En del skilt er bare på gresk, men mange har også engelsk undertekst.

Vær og temperatur: Temperaturen er mellom 30-35 grader på dagtid i sommermånedene, og det er lite nedbør. Om høsten og våren er temperaturen lavere, og det kan være litt mer ustabilt med noen regnskurer.

Rullestol og barnevogn: Det er mange fortauskanter og trapper i Molyvos, og lite egnet for rullestol. De brostensbelagte gatene er heller ikke ideelle for barnevogn. Men større barn stortrives i de smale gatene og smugene. Særlig på agoraen, som er gåtgate.

Uteliv: Molyvos er ideell for deg som vil ha et rolig uteliv, uten de heftige diskotekene. Det finnes et par nattklubber, men de fleste velger å rusle rundt i gatene og gå på nærmeste taverna eller bar. Her kan du nyte solnedgangen og de fløyelsmyke nettene, med eller uten levende, gresk musikk. Perfekt for romantikk!

Bestill plass på Olivenpress Hotell selv

Se mer: Hvis du ønsker å se mer av øya, kan du leie både bil og scooter i Molyvos. Scooter er praktisk hvis du vil se på området rundt byen eller ta en avstikker til Petra. Buss går til hovedstaden flere ganger daglig. Turen tar rundt to timer, og er en rimelig måte å få sett mer av Lesvos på.

 

Varme kilder

MOLYVOS: Utsikt mot byen Molyvos fra trappene under den majestetiske genoveserborgen. Bak neset ligger nabobyen Petra.
I nabobyen Petra finner du, i tillegg til en lang sandstrand med vannaktiviteter og strandklubb, en vulkansk klippe i sentrum av byen. Gå trappetrinnene opp til toppen, der finner du både en svært vakker, liten kirke og et fantastisk utsiktspunkt.
   Varme kilder sies å være helsebringende. Tar du turen til Eftalou, ti minutters kjøring øst for Molyvos, kan du bade i  rykende varmt kildevann.
   Har du lyst til å se mer av øya, er det vel verdt å ta turen for eksempel til fjellbyen Agiassos, en by med et sterkt preg fra Orienten. Her snakkes en spesiell dialekt, og du finner treskjæring, keramikk og broderier å få kjøpt. Her finnes også en vakker mariakirke. 
   Mye interessant finner du også om du drar til Moni Leimonos, det største klosteret på Lesvos,  kjent for sitt ikonmuseum og spennende historie. En busstur til hovedstaden Mytilini tar to timer, og er en rimelig måte å få sett mer av øya på.
   Eller kanskje du har lyst til å gå på kino? Da anbefales det absolutt å prøve utendørskinoen i Molyvs. Her kjøper du med deg kinogodter og billett på vanlig vis, bare med den forskjellen at billettluka er i en gammel, hvitkalket murvegg og kinolerretet står under åpen himmel…God fornøyelse! 

 

 

 

 

Tirsdag 3. april, 2012
Reise og fritid

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake