Du er her: Artikler

Malignt melanom - føflekkreft – Se på hverandre!

Hudkreft
– Se på hverandre på badestranden eller ved andre lettkledde anledninger, oppfordrer hudspesialist Jon Langeland. I Norge får ca 1000 føflekkkreft, eller malignt melanom - hvert år. Følg med, pass på hverandre og ta rask aksjon når du oppdager nye føflekker eller gamle som endrer seg – gjerne svarte eller gråsvarte. Da haster det.

Føflekkreft er en spesiell kreftform som utgår fra pigmentcellene i huden enten i en føflekk som har vært der lenge eller oppstår som en helt ”ny” flekk. Hyppigheten av nye tilfeller i Norge totalt er ca 1000 pr år og utgjør ca 5 % av all kreft og den femte hyppigste kreftformen hos kvinner, vanligere hos kvinner enn hos menn. 

Det er kun enkelttilfeller under 20 års alder, men fra da og gjennom hele den voksne alderen sees denne kreftform som en av de oftest forekommende. I statistikken til Det norske kreftregisteret for 2005 fremgår det at i aldersgruppen 30-54 år er malignt melanom hyppigste kreftform etter brystkreft og med flere tilfeller enn kreft på livmorhalsen.

Føflekkreft er, til tross for mange ukjente faktorer når det gjelder årsaksforhold, en av de kreftformene der man har gode muligheter til for det først å forebygge eller unngå å få det, dernest, dersom det likevel skulle skje, ved egen handling gjøre svært mye for at en evt ”svulst” ikke skal få fatale konsekvenser.

Av årsaksfaktorer regner vi spesielt akutte solforbrenninger, stor ”UV-belastning” på huden, det omfatter både soling/eksponering ute og ved andre kilder som solarier. I tillegg kommer arvelighet i form av lys hudtype evt med mange eller spesielle føflekker.     

 

 

Det er enighet blant de som arbeider innen dette feltet om at det bør tilrådes varsomhet med soleksponering og spesielt unngå forbrenning. Dette kan gjøres ved bruk av parasoll, klær og solbeskyttende kremer samt for dem som er spesielt utsatt, unngå å velge aktiviteter eller ferieformer som medfører stor eksponering.

At det i en del avisoppslag har vært oppfordret til ekstra soling for å få nok d-vitamin og forebygge forskjellige kreftformer, kan virke litt forvirrende og motstridende. Alt tyder på at dette handler om en balanse med måtehold og moderasjon. Man bør da likevel kunne få nok UV- stråler til den D-vitamin- produksjon som trenges for evt annen kreftforebyggelse uten at det trenger å øke risikoen for melanomutvikling. Det har også til tider vært diskusjon om bruk av solbeskyttende midler, men hudleger mener at evt risiko ved slike midler langt overstiges av fordelene.

Hvordan skal man oppdage melanom tidlig? Dette kan gjøres ganske enkelt: Du må bare finne den ene flekken som har endret seg og ser helt annerledes ut. Grupper av flekker som likner på hverandre, trenger du ikke å frykte, spesielt ikke utstående hudpolypper og bulkete føflekkvorter som du har hatt alltid.

De fleste mennesker har også mange lysebrune og mellombrune føflekker som de er kjent med fra år tilbake. Ser du en flekk som du ikke har lagt merke til før, eller som har skiftet utseende (som regel til svart eller gråsvart), haster det. 

Slå deg sammen med partneren din, en venninne eller et familiemedlem og hold øye med dine egne og hverandres flekker. Se på hverandre på badestranden eller ved andre lettkledde anledninger. Ta evt en konsultasjon hos fastlegen eller hudlege for gjennomgang av flekkene og instruksjon/opplæring i egenkontroll.     

Dersom det skulle være en mistenkelig eller usikker flekk, er kirurgisk fjernelse som regel en enkel prosedyre. Unngå utsettelser ved mistenkelige flekker. Det skal ikke benyttes laser, brenning eller annet dersom det er noen som helst usikkerhet. Da er det kun kirurgi og undersøkelse på et patologisk anatomisk laboratorium som gjelder. Og be alltid om å få tilbakemelding med svar på undersøkelsen av flekken. (Dersom du ikke hører noe, kan prøven eller prøvesvaret ha forsvunnet i posten.)

Lykke til!


Neste gang skal jeg omtale såkalt ”ufarlig” hudkreft, basaliom, som er svært vanlig, men ikke desto mindre kan kreve påpasselighet og forholdsregler. Følg med!  

Mandag 26. august, 2013
Sykdom | Nyheter

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake