Du er her: Artikler

Yoga mot depresjon?

Yoga_169_small
Liten studie med interessant resultat: Mengden av gamma-aminosmørsyre i blodet øker etter yoga - og dette stoffet brukes i behandlingen av depresjon.
En ny studie viser at en viktig hjernesubstans økte kraftig etter bare én time med yoga. Forskere tror at yoga-øvelser derfor kan bli en ny måte å behandle depresjoner på.

Ifølge Verdens Helseorganisasjon (WHO) lider cirka 15 prosent av verdens befolkning av angst og depresjoner.  Begge disse sykdommene skyldes et lavt nivå i hjernen av såkalt gamma-aminosmørsyre (GABA). Dette er en av de viktigste substansene for overføring av nerveimpulser fra en nervecelle til en annen.

Klar økning

I dag behandles angst og depresjoner med legemidler som øker nivået av GABA-substanser i hjernen. Men da forskere ved Boston University School of Medicine (BUSM) og McLean Hospital utførte et forsøk med åtte personer som gjorde yoga-øvelser i én time, ble de overrasket. Resultatet viste nemlig at GABA-nivået hos denne gruppa hadde økt med 27 prosent!

MRS

Forskerne hadde en kontrollgruppe på 11 personer som ikke gjorde yoga-øvelser, men som leste i én time. Ingen i kontrollgruppa hadde økning i sitt GABA-nivå etter lesingen. I denne studien brukte forskerne en magnetisk resonnansspektroskopi (MRS) til å måle GABA-nivået hos forsøkspersonene i begge gruppene både før og etter forsøkene, skriver Medical News Today.

Lovende

Studien er publisert i the Journal of Alternative and Complementary Medicine. Dr. Chris Streeter ved BUSM mener at resultatene som viser økte GABA-nivåer etter bare én time med yoga-øvelser, virker svært lovende når det gjelder å redusere symptomene ved angst, depresjoner og epilepsi.

Ny kunnskap

Professor og styreleder ved avdeling for psykiatri ved BUSM, Domenic Ciraulo sier at han tror studien kan gi forskere ny kunnskap om hvordan GABA-substansene i hjernen blir berørt av både farmakologi og endring i oppførsel. Og at den derfor kan bli viktig i utvikling av nye behandlingsmetoder når det gjelder pasienter med lave GABA-nivåer.

Positivt

Perry Renshaw er direktør ved det Harvard-eide McLean Hospital, som også deltok i undersøkelsen. Han er svært positiv til funnene som viser hvordan yoga-øvelser påvirker GABA-nivået i hjernen.

– Utvikling av en enkel og lett tilgjengelig, men ikke minst rimelig metode for å behandle pasienter med angst og depresjoner er en positiv vei å gå. Ikke bare for pasientene, men for hele samfunnet hvis det fører mindre belastninger på helsebudsjettene, påpeker han.

(Kilde: Medical News Today)

Fakta om yoga
Yoga er en kanskje mer enn 4000 eller 5000 år gammel indisk tradisjon. Yoga består av flere elementer som etikk og regler for adferd, pusteøvelser, kroppsøvelser, renselser og ulike former for meditasjon og konsentrasjon som kan ha ulikt opphav. Yoga i det vestlige samfunnet i dag handler mer om: konsentrasjon og fokusering, og om å ta kontroll over eget mentalt og kroppslig liv. Målet med yoga er å skape ro, fokus og å oppnå avspenning.

 

Opprinnelig publisert 20.08.2012

 

Torsdag 7. august, 2014
Helse og kosthold | Stil og velvære | Nyheter

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake