Du er her: Artikler

Godt nettsted for matallergikere

ScanStockPhoto_image_203373_169
Nøtter - så deilig, men for mange: Så farlig. Allergikokken gir svaret på hvordan du lager mat uten f.eks nøtter.
Hilde Brenne Rugås ble for 8 år siden mor til et multiallergisk barn. Hun fikk snart erfare at oppskriftsbøker er vanskelig å bruke for en som har mer enn én allergi. Nå har hun gjort noe med det, og åpnet nettstedet www.allergikokken.no. Her kan en finner en masse nyttig stoff om matintoleranse og matallergier.

Nettstedet www.allergikokken.no inneholder mer enn 300 oppskrifter tilpasset ulike kombinasjoner av allergier. Du krysser av for hvilke allergier du har og hvilken mat du ønsker og vips så får du opp alt du trenger.

Her kan man boltre seg i oppskrifter, og utveksle erfaring med andre som er i samme situasjon. Ann Eli Mavrakis har gjennomgått alle oppskriftene og kommet med forslag til forbedringer. Hun er tidligere kokk og kostøkonom på Voksentoppen senter for astma og allergi, og forfatter av Voksentoppens allergikokebok.


 

Er du allergisk uten å være klar over det?

Så mange som 20-30 prosent av befolkningen opplever at de reagerer på mat. Det kan være alt fra lett ubehag til kraftige og til og med livstruende situasjoner. Den eneste behandlingen som finnes er å holde seg unna det man reagerer på. Mange barn reagerer på melk og egg. Andre ting som er vanlig å reagere på er laktose, frukt, nøtter, mandler, fisk, skalldyr, erter og hvete. Overraskende nok forteller Norsk Cøliakiforbund at så mange som 1 av 100 nordmenn har cøliaki. Det betyr at mange faktisk har sykdommen uten å vite om det. Cøliaki er en overfølsomhetsreaksjon mot glutenproteinene i hvete, spelt, bygg og rug. Vanlige symptomer på cøliaki er utspilt mage og vekststagnasjon hos barn. Andre symptomer er diaré, magesmerter, vekttap og hud-reaksjoner. Dersom en misstenker cøliaki er det viktig å kontakte en lege som kan stille diagnosen. Det finnes også en hjemmetest på apoteket som gir en god indikasjon på om en har cøliaki. Glutenfri kost skal bare settes i gang etter anbefaling av lege!

 

Hvordan lage vafler uten egg, eller marsipan uten mandler?

Det finnes heldigvis gode tips til bestemor som får besøk av barnebarnet som ikke tåler verken egg eller melk. Det er faktisk ikke vanskelig å overraske med en deilig kake eller hjemmelagde vafler, selv om både egg, melk og nøtter må utelates. Mange, særlig barn er allergisk mot flere ingredienser, samtidig som de selvsagt har lyst til å spise den samme maten som andre barn. En av tankene bak Allergikokken er nettopp dette- å vise at det finnes mange retter som alle kan spise.  Når klubbvenninnene skal møtes, og en eller flere reagerer på mat, er det bare å gå inn på nettsiden, krysse av på det gjestene ikke tåler og finne en deilig rett som passer for alle. Matallergien bør ikke hindre noen fra å ha et aktivt, kjekt og sosialt liv!

 

På ferie med matallergi

 

Mange allergikere kvier for å reise på ferie. Det kan by på utfordringer både på flyreisen og på restauranten eller hotellet. Det kan være greit å ha med litt ekstra mat på flyreisen, dersom man er uheldig og ikke får den spesialmaten man har bestilt. For mange vil et måltid bestående av mat en ikke tåler kunne ødelegge hele ferien. Ta gjerne med matparlørene til Norges Astma og allergiforbund. Parlører for nøtter, egg, fisk, melk og skalldyr er oversatt til seks språk. Ellers har Det Tyske forbrukerkontoret laget en nettbasert ordbok som skal hjelpe matallergikere på reise. Informasjonen er tilgjengelig på 25 språk, og du kan lage ditt eget personlige allergikort som ligger i lommeboken under reisen. Mer informasjon om matparløren finner du på www.allergikokken.no

Lørdag 8. mars, 2008
Helse og kosthold | Nyheter

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake