Du er her: Artikler

Menn kan få ny type prevensjon

1,77menn
En helt ny type prevensjon for menn er nå under utprøving i USA. Interessen er så stor at antall forsøkspersoner ble tredoblet.


Tradisjonelt har menn ikke hatt annet enn kondom og sterilisering å velge mellom når det gjelder prevensjon. Selv om sterilisering kan gjøres om, har det likevel vært betraktet som et permanent inngrep. Muligheten for å gjøre en kvinne gravid etter sterilisering reduseres vanligvis med 10 prosent for hvert år etter at inngrepet er utført.

IVD

Elaine Lissner, leder the Male Contraception Information Project, som er en non-profit organisasjon i USA. De prøver nå ut et helt nytt prevensjonsmiddel som kalles Intra Vas Device, forkortet IVD.

Det er en tynn, liten silikonplugg som via et lite hull kan settes inn i pungen. Den blokkere spermiene slik at disse ikke kommer forbi, og kan sammenlignes med en spiral (IUD), som mange kvinner bruker som prevensjon.

 

Stor interesse

Forsøkene har blitt fulgt med usedvanlig stor interesse, og har ført til at disse nå utvides. Det har heller ikke manglet på villige forsøkspersoner.

Hittil har 30 menn brukt en IVD i noen måneder, og den har så langt vist seg å være svært pålitelig. Nå utvides altså forskningsprogrammet til 90 menn, for å se om den har like god effekt etter flere års bruk.
 

Kontroll

Lissner hevder at det er mye enklere å fjerne en IVD, enn å finne en kirurg som kan reversere en sterilisering. Hun sier også at mange menn i dag ønsker å være mer ansvarlig når det gjelder bruk av prevensjon.

- Her i USA har innstillingen når det gjelder å bruke prevensjon endret seg. Menn ønsker å delta mer, men de vil også ha kontroll over sitt liv og sin skjebne.
En studie av 9000 menn fra ni ulike land på fire kontinenter, viser at mer enn 60 prosent av menn i land som Spania, Tyskland, Mexico og Brasil, hevdet at de ville være positive til å prøve en ny prevensjonsmetode.
 

Mer ansvar

Grunnen var at de ville ta sin del av ansvaret for prevensjonen i forholdet eller at de ganske enkelt ønsket å ha et annet og sikkert valg i tillegg til kondomer.

Men en fersk studie utført av the International Male Contraception Coalition viste at 61 prosent av de som deltok, ville foretrekke en pille som ikke påvirker hormonene (non-hormonal) fremfor all annen prevensjon.

Hormonpiller

Forskere ønsker likevel å prøve ut hormonpiller for menn, i tillegg til implantater. Fordelen med implantater er at de kan fjernes. Da kan mannen bruke dette når han er i en periode i sitt liv hvor han ikke ønsker å få barn. Hormonpiller er vanskelig fordi de kan ha alvorlige bivirkninger, akkurat som p-piller.

Noen menn ønsker heller ikke å bruke slike hormonpiller fordi de ikke liker metoden, og føler at å ta disse kan virke truende på deres maskulinitet.
 

Flere forsøk

Sheperd Medical Company som holder til i St. Paul i Minnesota, startet sin testing av IVD i oktober. Egentlig var det bare frivillige fra nærområdet som skulle delta, men på grunn av stor interesse har forskerne utvidet forsøkene til også å gjelde menn fra andre byer.

Deltakerne ønsker ikke flere barn, og ville derfor normalt ha valgt å sterilisere seg. Nå skal de i stedet teste ut en IVD i to år. Foreløpig ser det ut for at slike tester bare er i gang i USA. Men også leger i Storbritannia ønsker å starte lignende forsøk fordi de mener at en IVD kan være et godt alternativ til sterilisering.
 

Begrenset

Men selv om en IVD kan tas ut igjen etter noen år, tror ikke legene at den kan bli satt inn og tatt ut igjen for hver gang en mann ønsker å bli far.

Dr. Allen Pacey er ekspert på fertilitet ved University of Sheffield. Han påpeker at menn i dag har få muligheter når det gjelder å velge prevensjon som fungerer godt nok.
Han mener at det derfor er et stort marked for den som kan tilby effektiv og reversibel prevensjon for menn.

- Min eneste bekymring i dag, er at en plugg som hindrer spermiene å passere, kan føre til fertilitetsproblemer senere i livet – selv etter at den er fjernet fra kroppen, sier han.


(Kilde: BBCNews)

Onsdag 9. april, 2008
Sex og kjærlighet | Mannens hjørne | Nyheter

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake