Du er her: Artikler

Advarer mot ukritisk nettkjøp

1.77kv.m.pc
Stadig flere nordmenn bruker internett som kjøpskanal. Nå advarer Legemiddelverket mot ukritisk kjøp på nett og på utenlandsreise.

Norsk TV viste nylig en fjernsynsreportasje fra en farmasøytisk fabrikk i Asia, der legemidler ble produsert i en møkkete garasje. - Å fremstille legemidler er en omfattende prosess som krever nøyaktighet og kompetanse. Det dreier seg ikke bare om å tilsette riktig mengde legestoff under de riktige forhold med riktige temperaturer og så videre, – men også å være sikker på at det ikke er forurensinger fra produksjonen i det ferdig produktet.

Legemiddelverket kontrollerer den legale norske bransjen nøye. Både produsent, importører, grossister og apotek må under lupen.

- Alle produktene som føres ved norske apotek er underlagt myndighetenes tilsyn, dessuten fører bransjen selvkontroll, forsikrer Ramsten Wesenberg, som mener det er trygt å handle i norske apotek.

- I beste fall har du kjøpt katta i sekken fordi pakken ikke innholder noe virksomt legemiddel i det hele tatt, – i verste fall risikerer du å påføre deg selv alvorlig sykdom, advarer Gro Ramsten Wesenberg, direktør i Legemiddelverket.

Ettersom Tollvesenet melder om økende import av legemidler, planlegger Legemiddelverket en kampanje for å lære forbrukerne nettvett. Folk handler både legemidler og kosttilskudd på nettet, og tollvesenet  ser et klart mønster. Potensmidler, oppkvikkende midler, beroligende midler, sovemidler, slankemidler og kosttilskudd, er hva det importeres mest av.

Stor risiko

Konsekvensene kan bli katastrofale enten man kjøper legemidler eller naturmidler. 
- Ved kjøp av potensmidler kan man risikere at produktet ikke inneholder det virkestoffet det skal. Influensamiddelet Tamiflu har vi sett at ikke inneholder virkestoffer i det hele tatt, forteller Ramsten Wesenberg.

- Produktet kan også innholde et annet virkestoff enn det som er deklarert på pakken,
– i verste fall noe du ikke tåler. Når legemiddelet ikke inneholder det riktige virkestoffet, kan man få ukjente bivirkninger, – eller virkestoffer som ikke går sammen med andre legemidler, eller andre sykdommer du har, forklarer hun. 

I sin ytterste konsekvens, kan du få politiet på døren. - Man kan risikere å kjøpe beroligende eller oppkvikkende midler som er narkotikaklassifiserte i Norge, sier Ramsten Wesenberg, og minner om at man alltid må rådføre seg med en lege som kan skrive ut resept, og ellers aldri bruke reseptbelagte midler.

Pakningsvedlegget som  følger norske legemidler, innholder viktig informasjon skrevet på norsk.  Man kan gå glipp av brukerveiledning, liste over bivirkninger og informasjon om andre sykdommer som kan virke uheldig.

Streng kontroll i Norge

Norsk TV viste nylig en fjernsynsreportasje fra en farmasøytisk fabrikk i Asia, der legemidler ble produsert i en møkkete garasje. - Å fremstille legemidler er en omfattende prosess som krever nøyaktighet og kompetanse. Det dreier seg ikke bare om å tilsette riktig mengde legestoff under de riktige forhold med riktige temperaturer og så videre, – men også å være sikker på at det ikke er forurensinger fra produksjonen i det ferdig produktet.

Legemiddelverket kontrollerer den legale norske bransjen nøye. Både produsent, importører, grossister og apotek må under lupen. - Alle produktene som føres ved norske apotek er underlagt myndighetenes tilsyn, dessuten fører bransjen selvkontroll, forsikrer Ramsten Wesenberg, som mener det er trygt å handle i norske apotek.

Forsikring bortfaller

Alle legemidler som selges på det legale markedet i Norge er underlagt produktansvarsloven, en forsikringsordning mot skader av produkter. Norsk Pasientskadeerstatning behandler erstatningskrav gratis for pasienter som er blitt påført skade innen det offentlige helsevesenet. - Dersom man får varig skade som følge av utenlandskjøp, har man ingen forsikringsordning og pasientskade erstatningen kan ikke hjelpe. Da står man helt alene. Disse nettsidene kommer og går, – og så lenge selger er basert i utlandet kan ikke vi gjøre noe for å stoppe dem.

Maner til nettvett

Om du kjøper medisiner på apoteket i Sverige er ikke så farlig, det er spesielt asiatiske aktører Legemiddelverket advarer mot, sier Ramsten Wesenberg.  - Særlig i India finnes det seriøse legemiddelprodusenter som også eksporterer til Norge, men det er vanskelig for folk å kunne skille seriøse fra useriøse.

Gro Ramsten Wesenberg, direktør i Legemiddelverket.
Forfalskninger av godkjente merker er et annet fenomen. - Legemiddelverket har forøvrig ikke funnet forfalskninger av medisiner på det norske markedet, men tollvesenet har funnet forfalskede legemidler som er kjøpt på nettet og forsøkt importert til Norge. Det gjelder blant annet potensmiddelet Viagra.

 Sjekk nettsiden

- Selv ville jeg sett nettsiden litt an, og vært skeptisk om den ikke oppga en konkret besøksadresse. Jeg ville heller ikke kjøpt reseptbelagte legemidler på et nettsted hvor man blir spurt om å oppgi om helseopplysninger, – opplysninger man vanligvis gir til en lege med taushetsplikt.

Internettapotek er foreløpig ikke tillatt i Norge, men myndighetene jobber med saken.

 

 

 

Torsdag 17. april, 2008
Økonomi og jobb | Mannens hjørne | Nyheter

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake