Du er her: Artikler

10 kjappe om hormoner og kvinner vs menn

forhold
Menn frykter kvinnenes ville hormoner, men er forskjellen på oss egentlig så stor? Hormoner er noe av det viktigste som styrer oss, både ting vi gjør og følelser. Er vi likere enn vi tror?

1. Østrogen blir sett på som det mest typiske kvinnelige hormon, mens testosteron er tilsvarende hos mannen. Visste du at østrogen er laget av testosteron , og at begge hormoner er viktige for både kvinner og menn- men på ulik måte?

2. Hormonene lages i kroppen i ulike kjertler og virker andre steder enn utgangspunktet.

3. Hormonene henger sammen. Har du sykdom i en kjertel, f.eks binyrer eller skjoldbrukskjertelen, vil det også gå utover produksjonen av kjønnshormonene. Derved kan .f eks menstruasjonsmønsteret eller sexlysten påvirkes, noe vi kanskje ikke automatisk kobler til den slags sykdommer.

4. Østrogen lages hovedsakelig i eggstokkene hos kvinnene. Ved overgangsalder reduseres denne produksjonen til et minimum. Eggstokkene lager imidlertid testosteron 10 år etter overgangsalder. De fleste kvinner merker på kroppen at østrogenproduksjonen faller.

5. Testosteron lages i hovedsak i testiklene hos mannen. Mannen har ingen brå nedtrapping av testosterondannelsen midt i livet slik som kvinner har med østrogen, men det skjer vanligvis en viss reduksjon gradvis over tid, og med raskere fart etter fylte 70 år.

6. Det er en godt bevart hemmelighet at konsentrasjonen av østrogen i en 70-årig mann er høyere enn hos enn jevnaldrende kvinne!

7. Man er blitt mer og mer obs på symptomene ved testosteronmangel hos både kvinner og menn. Men det er vanskelig hittil utifra måleverdier i blod eller spytt å si at det foreligger et sikkert for lavt nivå. Hos menn er testosteronmangel forbundet med tretthet, irritabilitet, økende bukomfang , muskelsvakhet og seksuelle problemer.

Testosteronmangel mener man er assosiert med en økt risiko for diabetes og hjertekarsykdom. Hos kvinner medfører testosteronmangel nedsatt seksuell lyst og fantasi og redusert generell energi. Dette er best undersøkt hos kvinner som har fått fjernet eggstokkene kirurgisk pga sykdom.

8. Testosteron påvirker muskelstyrke og kraft- det gjør ikke østrogen. Derimot er østrogen viktig for beinvekst, også hos menn.

9. Det er ikke påvist noe kausal sammenheng mellom aggressivitet og testosteron- i motsetning til det kanskje mange har fått forståelsen av! Man forsker i dag på sammenhengen mellom oxytocin og agressjon, så der vet vi snart mer. 

10. Det finnes preparater for menn som erstatter testosteronmangel og ditto for kvinner og østrogenmangel. Men det er til nå ikke kommet noe østrogentilskudd for menn. Testosterontilskudd for kvinner er registert i andre europeiske land for de som har fjernet eggstokkene, men ikke i Norge.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i 2013, oppdatert 2015

Tirsdag 10. november, 2015
Sex og kjærlighet | Mannens hjørne | Nyheter

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake