Du er her: Artikler

Østrogen øker kvinners konkurranselyst

Kvinnelig konkurranselyst
Mens testosteron er kjent for å øke menns konkurranselyst, har det hittil vært lite kjent at østrogen har tilsvarende effekt hos kvinner.

Lysten til å vinne ser ut til å være akkurat like stor hos kvinner som hos menn. Og østradiol (et østrogen) viser seg å være hormonet som setter fart i konkurranselysten og maktbehovet hos kvinner.

En studie ved the University of Michigan som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Hormons and Behavior, viser at østradiolnivået steg betraktelig da kvinnene vant – og sank da de tapte i en konkurranse. Mens det motsatte skjedde hos kvinner som var lite interessert i å skaffe seg makt. Steven Stanton er ekspert i psykologisk motivasjon. Han ønsket å finne ut om østrogen- eller testosteron-nivået hos kvinner ble endret når de konkurrerte. Stanton sier at kvinners biologi i denne sammenheng nesten ikke har blitt forsket på, men at den kan være en god parallell i sammenligning med menn og testosteron. 49 kvinner ble satt foran hver sin datamaskin, men slik at de satt ansikt til ansikt. Så fikk de oppgaver på skjermen som skulle løses raskt. Disse gikk over 10 runder. For hver runde de gjorde ferdig, fikk de vite om de hadde vunnet eller tapt – samtidig som de kunne se de andre deltakernes reaksjon.

For å kunne måle hormonnivået, ble det tatt spyttprøver av alle deltakerne både under og etter konkurransen. Kvinnene ble også vist et nøytralt bilde og ble deretter bedt om å skrive en liten fortelling om det. Forskerne var interessert i fortellinger som dreide som om makt. Jo flere temaer om makt fortellingen inneholdt, desto mer makt-motivert antok forskerne at kvinnene var.

Stanton konkluderer med at det er horomonet østradiol og et underbevisst behov for dominans som er positivt beslektet i kvinner – og ikke testosteron. Denne positive kombinasjonen er sterkest hos single kvinner i 20-årene og hos kvinner som ikke bruker p-piller.

Forskerne mener at østrogen kan sidestilles med testosteron fordi det påvirker kvinners måte å være på. Men det er gjort lite forskning på dette området, og Stanton ønsker nå å utføre en studie på kvinner som er ferdig med overgangsalderen og derfor produserer lite østrogen. Han vil også fortsette å teste både menn og kvinner for å se hva som skjer med hormonnivået når de konkurrerer mot hverandre.


(Kilde: dailymail.co.uk)

Kvinnene i studien som hevdet at ikke følte trang til å skaffe seg makt, hadde imidlertid en helt motsatt reaksjon. Hos disse kvinnene gikk nivået av østradiol ned hvis de vant – men steg litt hvis de tapte. Når deltakerne som var svært maktmotivert vant, steg nivået av østradiol kraftig og holdt seg der i nesten 24 timer. Når de tapte, sank nivået av østradiol tilsvarende. 

Makt
Inspirert av en ny britisk studie fra Cambridge University som viser at mannlige finansmeklere tjente mer penger når testosteronnivået deres var høyt, ville Stanton finne ut hva som skjer med kvinners hormonnivå når de konkurrerer. Høyere nivå påvirker oppførsel positivt ansikt til ansikt.

Tirsdag 10. desember, 2013
Om overgangsalderen | Sykdom | Helse og kosthold | Nyheter

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake