Du er her: Artikler

Se, mamma har fått nytt hår!

Før og etter
Sånn pleide sønnen min å si det, da han var liten og mamma hadde vært hos frisøren. Og sannelig, da jeg forlot frisøren her forleden og kastet et siste raskt blikk i speilet, tenkte jeg fornøyd: I dag har mamma fått nytt hår!

Ikke først og fremst fordi forandringene er så oppsiktsvekkende, men fordi jeg kom ut med en hårklipp jeg aldri før hadde hatt og som jeg ikke selv hadde lagt føringer for. Tone Frayne, som er frisør og medeier i Adam og Eva på Sjølyst i Oslo, fikk frie hender til å gjøre hva hun ville med mitt snart 51 år gamle hår.

Og i går tok jeg den store testen, den som er og blir avgjørende for om prosjekt ”nytt hår” er å anse som vellykket også i dagene og ukene som kommer: Jeg vasket og fønet håret selv. Det synes jeg nemlig at en god klipp må tåle, at den ikke er mer finurlig enn at vi lett skal klare å få den på plass selv. Både jeg og håret bestod med glans.

Disse små grå - hva gjør vi med dem?

Tone Frayne vil først og fremst gjøre håret mitt lettere. Flytte tyngden fra ørene og langs ansiktet til høyere opp på hodet. En kort frisyre, med andre ord, men samtidig beholde den mykheten som naturlig fall og litt rufset lugg kan gi.

- Mange på din alder kan med fordel velge litt kortere frisyrer, men uten at det skal virke for strengt eller hardt. Ved å klippe håret ditt kort ved ørene og i nakken, framhever jeg kinn- og kjeveben. Ved å beholde lengden oppe, faller det mykere og gir litt løft og fylde til bakhodet, forklarer hun.

Håret vårt blir tynnere med årene. Vi får stadig nye hår, men vekstvilkårene blir dårligere. Det blir etter hvert umiskjennelig grått, og det kan lett bli både litt tørt og stivt i forhold til da vi var unge.

- Jeg pleier å trøste kunder som er midt i livet med at håret er da i hvert fall noe som vi lettest kan gjøre noe med. Tilbudet av naturlige, myke og litt transparente farger er stort. Samtidig satser bransjen mye på å skaffe fram mer organiske og mindre kjemiske hårprodukter. Det er fortsatt litt sant at farging kan skade håret, men bare hvis man overdriver og gjør for mye i forhold til hva hårtypen din tåler.

- Man er også blitt flinkere til å tilsette pleiestoffer i fargingen. Jeg tror det vil komme stadig bedre og sunnere hårprodukter de nærmeste årene, sier Tone Frayne, mens hun kort bare kan konstatere at jeg har for mange grå hår til å fortsette med min noe falmede minicolour fra forrige besøk hos frisøren. Grå hår er ikke mer mystisk enn at pigmentet i håret forsvinner.

Fra blass til blond

Hun forklarer at minicolour legger seg utenpå hårene, og kamuflerer mer enn å dekke den opprinnelige fargen. Tradisjonell farge går tvers gjennom håret og dekker alt. Den vaskes ikke vekk litt etter litt sånn som minicolour, og vi får etter en måneds tid de første tegn på den utskjelte etterveksten. Men med mine grå hår får jeg ettervekst uansett, enten jeg bruker det ene eller det andre. Det er forresten ikke helt sant at Tone Frayne fikk fullstendig frie hender med mitt hår, for jeg var helt tydelig på at jeg ville skjule det grå. Enn så lenge….

Hun mener at mange med fordel kan få litt farge så man ikke blir for blass, men det må balanseres i forhold til hudfarge. Håret bør med andre ord ikke bli for mørkt.

- Holdningen til gråningen er veldig forskjellig. Noen synes det er helt greit og vil heller at jeg gjør noe spennende ut av det grå enn å farge det. Før eller senere velger de aller fleste å forbli grå i håret, og på mange er det jo også veldig flott. Mange av mine kunder har vært mørke i unge år, og vil gjerne fortsette å farge det mørkt. Etter hvert får jeg overtalt dem til å velge litt lysere farger, for på en måte å komme det grå i møte. Da blir ikke kontrastene så store.

På den annen side skal vi passe på å ikke bli for blasse med årene. Bare ved å legge inn litt varmere farger i det grå eller lyse håret kan det få en helt annen glød. Det er veldig morsomt å se forandringen fra å være hvit i håret til å bli blond med enkle grep! Litt farge på klær og leppestift kan også gjøre mye. Jeg snakker ikke om dramatiske forskjeller, men bare litt mer glød og varme kan få en kvinne til å se ti år yngre ut, synes hun.

Hår trenger proteiner og fuktighet

Til meg finner hun en farge som hun kaller gyllen askeblond. Det synes jeg høres fint ut, gylden askeblond, selv om jeg har et bilde av meg selv som forholdsvis mørk. Hun sier at fargene mine ellers, som hud og øyne gjør at jeg tåler litt farge i håret. Også var det jo dette med å ikke virke blass.

- Jeg har også lyst til å bleke litt av luggen din, som en effekt og for å skape litt spill i håret, sier Tone.

Personlig blir jeg skeptisk når jeg hører ordet bleking. Det forbinder jeg med skadet hår og noe veldig kunstig, men Tone forklarer:

- Jeg farger alt håret ditt, men i den samme prosessen fjerner jeg noe av fargen i deler av luggen din, slik at det blir lysere enn resten. Det kommer til å bli fint.

Hår som har levd en stund krever god pleie

Det samme gjør hodebunnen. Det viktigste vi kan tilføre håret vårt, bortsett fra såpe og vann, er proteiner og fuktighet. Før overgangsalder er gjerne proteiner viktigst, mens behovet for fuktighet kan øke med alderen. Det er også viktig å bruke produkter som har solbeskyttelse. Og den dyre hårkuren fra siste besøk hos frisøren skal ikke bli stående på badehylla, men brukes i håret hver uke!

- Det bør være like naturlig å bruke balsam i håret som sjampo. Balsam virker med en gang det treffer håret og lukker igjen skjellaget på selve hårstrået. Det har med PH-verdien å gjøre. Det er ikke noe poeng å ha det lenge i håret, men desto viktigere å bruke balsam hver gang man vasker det. I tillegg er det bra å kure håret ukentlig, fordi det gir hår og hodebunn fuktighet, proteiner eller begge deler. Tørt og sprøtt hår trenger mye fuktighet. Det tar ikke lenger tid å kure håret enn det tar å dusje. Bare husk å vaske det med en gang. Klem ut vann så fort du er ferdig med å vaske det, og massèr inn kuren.

Pluss 40 trenger finere innpakning

Det er lett å gå seg vill i det vell av hårprodukter som finnes både hos frisøren og i butikkene. Tone Frayne går stadig på nye kurs for å lære noe nytt, selv om hun har over 30 år bak seg i bransjen. Hun mener at dagens frisører er gode og oppdaterte veiledere i produktvrimmelen, og at man stort sett får det man betaler for. Det er særlig viktig å tilføre hår og hodebunn nødvendige pleiestoffer når man har utsatt det for farging eller bleking.

- Det er fortsatt mye som ikke er bra for håret, til tross for stadig nye og mer miljøvennlige produkter. Det er for eksempel dumt å utsette håret for mange kjemiske forandringer oppe på hverandre, da kan summen av det hele bli negativ. I dag ser vi at helt unge jenter også farger håret, det var ikke så vanlig før. Jeg pleier å si at vi som har passert 40 år, vi kan ikke ta den samme litt skjødesløse holdningen til håret vårt som de unge. Vi må ha litt finere innpakning, sier hun og smiler.

Når man er 20 år er det bare å sette håret i en strikk hvis man har en dårlig hårdag eller utvokst frisyre. Og likevel se ”fresh”ut! Det er ikke like enkelt når man er blitt to-tre tiår eldre. Da må man vedlikeholde og være mer nøye med frisyre og ettervekst for å se ut best mulig. Sånn er det med den saken.

Var det noen som sa enkelt?

Tone Frayne fikk rett. Håret mitt ble fint. Luggen også, med en morsomt spill i to farger. Det lyse ligger for det meste under det mørkere. Derfor avhenger det av hvordan jeg legger luggen, om det lyse kommer godt fram eller ikke. Skillen er også fleksibel, den kan forsvinne i luggen om ønskelig.

Jeg har alltid skydd ting som hårspray og hårskum hos frisøren, og hjemme får jeg alltid tommelen ned hvis jeg kommer kunstig ”staila” fra frisøren og lukter parfymeri. Det eneste Tone putter i håret mitt er en beskyttende stylingkrem med lett hold. Det lever jeg godt med.

Etter nesten tre timer i stolen, og et par tusenlapper fattigere gjør vi likevel vårt beste for å overbevise hverandre på kvinners lakoniske vis: Litt enkelt må det jo være!

Tirsdag 3. juni, 2008
Stil og velvære

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake