Du er her: Artikler

Mannens helse -kvinnens ansvar?

mannenshelse1
Menn går sjelden til lege. En av årsakene er at de er livredde for at noe alvorlig er galt. Kreftforeningen har derfor laget fem gode råd som man kan følge med det for øyet å leve lenger.

Statistisk sentralbyrå (SSB) har statistikk som viser at det til tross for utjamning i livsstil, fortsatt er forskjell på kvinner og menns helse.

Kort oppsummert viser undersøkelsen at menn er mindre syke, men at de dør tidligere. Dette paradokset skyldes først og fremst at menn fortsatt fører en helsefiendtlig livsstil i større grad enn kvinner.

Dessuten tar de større risikoer gjennom livet.

Økt levealder

Den forventede levealderen har steget kraftig for begge kjønn. Imidlertid har kvinnenes levealder flatet ut de siste årene. Aldri tidligere har levealderen for kvinner og menn vært så nær hverandre som nå. I 2007 var gjennomsnittlig levealder for kvinner 82,7 år. For menn var den 78,2 år. På 1960-tallet var tallenes tale henholdsvis 75,97 og 71 år.

Foruten åpenbare elementer som fartsfylte sportsøvelser og annen selvpåført risiko gjennom fysisk atferd, lytter ikke menn til kroppens signaler. Vondter og forandringer i kroppen overses. Det skal til kraftige signaler fra kroppen for at mannen skal oppsøke lege på egenhånd. Han er redd for at det virkelig er noe alvorlig fatt, eller han tror han blir sett på som hypokonder hvis han går til legen for småtteri.

Helsevesenet oppfordrer menn over 40 til å søke lege hyppigere.

- Ikke minst for å få greie på hva de kan gjøre for å forebygge alvorlige sykdommer. Mange helseproblemer kan relateres til livsstil. Her har mannen mye å lære. Bare 12 prosent av norske menn spiser ’fem om dagen’.

De vi oftest kommer over på bensinstasjoner på morgenen og ettermiddagen, gomlende på en pølse eller annen junkmat, er menn. Dette setter sine spor i kroppen. Og er en risiko, ikke bare i forhold til kreft, men også hjerte- og karsykdommer og diabetes. Et nytelsesfullt liv har sine skyggesider.

Menn går sjelden til lege. Ofte er det vi kvinner som pusher på dem. Vi vil at mannen i vårt liv skal være sunn, frisk, sporty og utholdende. Menn over 50 år bør ta en sjekk hvert år, i følge helsemyndighetene. Et oppgjør med usunne levevaner bør også stå på agendaen.

Sosial- og Helsedirektoratet har kommet med anbefalinger om fysisk aktivitet for voksne.

Det er ikke så mye som skal til. 30 minutter om dagen. Du kan dele opp dette i tre bolker á 10 minutter, om ønskelig. I løpet av halvtimen må aktiviteten være slik at du blir litt andpusten.

Fysisk aktivitet er med på å forebygge mange typer alvorlige sykdommer, som kreft, diabetes og hjerte- og karsykdommer.

Fallende testosteronverdier i kombinasjon med øl og andre alkoholholdige drikker, setter preg på mannens seksuelle evner. Når selve manndommen svikter, forsvinner mye av livskvaliteten for mannen. Dette er temaer som forbigås i stillhet bak lukkede gardiner i de tusen hjem. God kommunikasjon med partneren, også om de vanskelige temaene, er en av nøklene til et bedre liv og samliv.

En fordømmende holdning fra kvinnenes side fører neppe noe godt med seg. Mange kvinner lever også et liv på kanten av anbefalte normer for et godt liv. Men kvinner snakker ofte mer om sånt seg i mellom. De deltar på felles treninger og danser mer. Slanking er et livslangt og engasjerende tema for kvinner. Mannen anser sin pondus som en naturlig del av tilværelsen. Noe som ikke er nødvendig å gjøre noe med.

Fremdeles er det kvinnene som står for husarbeid og matlaging. Stort sett. Mannen spiser det han får. Han regner med at hun som er så glad i ham, sørger for at han får i seg det han skal ha. Han slipper å tenke. Det samme gjelder fysiske aktiviteter. Kvinner foreslår, og drar med seg mannen på turer. Han finner seg i det, fordi hun vet hva som er best for ham. Innerst inne. Han gjør som han får beskjed om. Derfor går han også til legen, om enn motvillig, når hun mener han trenger det.

Den som trodde at livet er lettere for menn som ikke har en omsorgsfull og interessert partner i hverdagen, må tenke om igjen.

Forskning har vist at enslige menn gjennomsnittlig har et høyere blodtrykk enn gifte menn. Derfor er det all grunn til å satse på en partner. En partner man liker.

Et godt forhold på hjemmefronten genererer både god helse, trivsel og kvalitet over tilværelsen. Det er dessuten lettere å komme i gang med sykling, turgåing eller andre mosjonsformer når man er to. Blir man enige om dette, vil kanskje konas masing om at mannen må oppsøke lege, avta. Behovet blir mindre, og mannen kan gå til sin årlige legesjekk med et smil om munnen.

Her er en historie fra virkeligheten.

Han var 55 år, og hadde ikke vært hos legen på 10 år. Hun hadde nettopp vært hos sin lege og fått noen negative signaler. Hun mente at det derfor var på plass at han også fikk sjekket vitale deler av kroppen. Han grudde seg, det kunne jo hende det var noe alvorlig galt, selv om han ikke direkte hadde noen plager?

Han kom tilbake, i strålende humør, med en to siders rapport om tingenes tilstand. Samtlige prøver var tilnærmet perfekte!

Han var godt fornøyd med å ha fått sitt pass påskrevet.

Og hun?

Hun måtte gi seg over av pur glede over å ha en slik spreking til mann.

Kreftforeningen har fem enkle råd som kan bidra til en bedre helse. Rådene gjelder ikke bare kreft, men virker som generell forebygging av alvorlige sykdommer som følge av en usunn livsstil:

1. Vær røykfri
Røykere har dobbelt så stor risiko for å dø av kreft som ikkerøykere.

2. Ha et sunnere kosthold
Spis fem ganger om dagen, og spis variert. Fiber fra frukt og grønt forebygger mange sykdommer

3. Ta deg tid til å være fysisk aktiv
Fysisk aktivitet forhindrer overvekt og gir bedre motstandskraft. Gå trapper, bruk beina og gjør aktiviteter du synes er morsomme.

4. Vær forsiktig med alkohol
Anbefalt daglig inntak for menn er maksimum to alkoholenheter. For kvinner: én.

5. Nyt solen, men unngå å bli brent
Solen gir viktige D-vitaminer, men beskyttelse er nødvendig. Bruk solfaktor 15 for å unngå i bli brent.

Kilder: Kreftforeningen, Aller Internett/Din Helse, Statistisk sentralbyrå, Sosial- og Helsedirektoratet

 

Torsdag 31. mai, 2012
Sykdom | Sex og kjærlighet | Mannens hjørne

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake